Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: «Kόλαση» το μετεκλογικό σκηνικό

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στην εφημερίδα «Έθνος» της Κυριακής και το δημοσιογράφο Γιάννη Σαραντάκο


Δημοσιογράφος: Βλέποντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην χώρα, θεωρείτε ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν λάθος;
Ντόρα Μπακογιάννη: Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι είναι «λάθος» η αποτύπωση της βούλησης των πολιτών! Αυτό θα πει δημοκρατία. Απ’ την άλλη μεριά υπήρξαν στην Ελλάδα, ιστορικά, εκλογικές ετυμηγορίες που οδήγησαν σε εθνικές καταστροφές. Θυμηθείτε τις εκλογές του 1920.
Αυτό που πάντα έλεγα λοιπόν, και που φωνάζω και σήμερα, είναι ότι, σ’ αυτές τις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης, οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν τι διακυβεύεται και να κρίνουν α ν ά λ ο γ α, γνωρίζοντας ποιές είναι οι αληθινές επιλογές τους και, πάνω απ’ όλα, το συμφέρον τους. Σήμερα, η εικόνα που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό είναι δυστυχώς απογοητευτική: Ίσως, λόγω της τεράστιας και δίκαιης-αλλά εν μέρει και τυφλής- οργής των συμπολιτών μας να βγει απ’ αυτές τις εκλογές μια Βουλή με επικίνδυνα ενισχυμένα τα άκρα: με περίσσεια φωνών λαϊκισμού και με χαοτικές έως ανύπαρκτες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση. Αυτό θα είναι τρομακτικό. Δεν θα μπορέσει αυτή η Βουλή να βοηθήσει την Ελλάδα, τους Έλληνες, στην πιο δύσκολη στιγμή. Και επειδή γνωρίζετε πως δεν κρύβομαι και λέω πάντα τα πράγματα ξεκάθαρα, κινδυνεύει η θέση της χώρας στην Ευρώπη. Διακυβεύεται το μέλλον της νέας γενιάς, αλλά και η ίδια η ασφάλεια της πατρίδας στην περιοχή που βρίσκεται.

Δημοσιογράφος: Περιγράψατε πρόσφατα ένα μετεκλογικό σκηνικό, το οποίο εσείς το χαρακτηρίσατε ως «κόλαση».
Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως και θα είναι «κόλαση» αυτό το σκηνικό. Φανταστείτε για μια στιγμή την εικόνα μιας Βουλής που από τη μία θα υπάρχει, αν υπάρχει κι αυτή, η κυβέρνηση των αδιόρθωτων, Σαμαρά –Βενιζέλου, δηλαδή αυτών που εξήντλησαν την παλληκαριά και το νταϊλίκι τους έξω από την αίθουσα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, για να υπογράψουν ελαφρά τη καρδία τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων προκειμένου να  μη τα βάλουν με τους κομματικούς στρατούς τους και το πελατειακό κράτος. Από την άλλη μεριά φαντασθείτε μιαν αντιπολίτευση 120-130 βουλευτών από Καμμένο, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ κλπ, όλα τα κόμματα που επενδύουν τυχοδιωκτικά στη, δικαιολογημένη, οργή και αγανάκτηση του κόσμου, με μαγικές λύσεις περί ΑΟΖ, Ρώσων, Κινέζων, μονομερούς διαγραφής του χρέους, εξόδου από το μνημόνιο αλλά …παραμονής στο ευρώ. Ασυναρτησίες δηλαδή και-επιτρέψτε μου να πω- ανοησίες. Θα μπορέσει μια Βουλή με αυτή τη σύνθεση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε έτσι κι αλλιώς, είτε έχουμε μνημόνιο είτε όχι; Θα μπορέσει να υλοποιήσει τις πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας; Οι δύο αδιόρθωτοι, μόνοι τους, δεν το έκαναν όταν ήταν σε μια κυβέρνηση που στηριζόταν από 250 βουλευτές και από τα δύο κόμματα, τώρα θα το κάνουν; Γι’ αυτό λέω, ξεκάθαρα και υπεύθυνα, στους πολίτες: Μην αφήσετε τη χώρα να οδηγηθεί στην καταστροφή. Ας σκεφθούμε το μέλλον των παιδιών μας, ας κρίνουμε με γνώμονα την πραγματικότητα και όχι το θυμικό.

Δημοσιογράφος: Την επόμενη των εκλογών, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η Ελλάδα πόσο χρόνο θεωρείτε ότι έχει για να σχηματίσει κυβέρνηση και να συζητήσει με τους δανειστές μας τα επόμενα βήματα;
Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία κανενός. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο σ’ αυτές τις εκλογές.  Δεν υπάρχει όμως χρόνος για χάσιμο. Άμεσα λοιπόν, μετά τις εκλογές, πρέπει να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση που να ξεκινήσει επιτέλους μεταρρυθμίσεις, όχι να καταφύγει ξανά σε επιβαρύνσεις του λαού, όπως γινόταν έως τώρα λόγω της ατολμίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συγκρουστούν με συμφέροντα και με τους κομματικούς τους στρατούς. Είδαμε επίσης πολλές φορές ποιό είναι και το κόστος όταν χάνεις χρόνο. Ας θυμηθούμε τότε που ο κ. Βενιζέλος υιοθέτησε την λογική Σαμαρά περί «επαναδιαπραγμάτευσης» και έφυγαν νύχτα οι «τροϊκανοί» για να γυρίσουν μετά με επιπλέον 1,5 δις ευρώ μέτρα στις τσάντες τους! Τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα τώρα, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η κατάσταση στην Ισπανία επιδεινώνεται.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Σαμαράς εννοεί αυτό που λέει περί επαναληπτικών εκλογών, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Ντόρα Μπακογιάννη: Ήθελα να πιστεύω πως τελικά θα αναγκασθεί να σοβαρευθεί και να λειτουργήσει υπεύθυνα. Η πρόσφατη ιστορία με τον Συμπιλίδη όμως με έχει κάνει να αμφιβάλλω αν έχει διατηρήσει κάποια στοιχειώδη πολιτική ευθυκρισία. Σας περιέγραψα μια κατάσταση νωρίτερα, θεωρείται πως υπάρχουν περιθώρια για συνεχείς εκλογές; Αυτό θα ήταν ολέθριο για τη χώρα, θα μας οδηγούσε ολοταχώς στην καταστροφή. Ο καιρός θα περνάει, ο κόσμος θα πεινάει και εμείς εδώ, αντί για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, θα κάνουμε συνεχώς εκλογές; Το πρώτο θέμα εθνικού ενδιαφέροντος είναι να γίνει ο κ. Σαμαράς πρωθυπουργός; Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν αποτελεί πατριωτική στάση. Γι’ αυτό και οποιοσδήποτε είναι ο πρώτος των εκλογών, οφείλει να σεβαστεί την απόφαση των πολιτών και να προχωρήσει τις διαδικασίες για να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασιών και συμμαχιών. Αυτό αποτελεί εθνική ανάγκη και αυτό πρέπει να γίνει. 

Δημοσιογράφος: Υπό την πίεση του προέδρου της ΝΔ, όμως, μιας και αναφερθήκατε στον κ. Συμπιλίδη, απεσύρθη η συγκεκριμένη υποψηφιότητα…
Ντόρα Μπακογιάννη: Ο κ. Σαμαράς έχει αποδείξει την ασυνέπειά του με κάθε τρόπο. Τόσο στα οικονομικά, όσο και στην υπόλοιπη πολιτική του στάση. Τώρα, μπροστά στην κατακραυγή που γνώρισε η επιλογή του, αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα Συμπιλίδη.

Δημοσιογράφος: Ποιός θα είναι ο ρόλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας την επομένη των εκλογών;
Ντόρα Μπακογιάννη: Αναμφίβολα ρόλος καταλυτικός για το σταμάτημα της φορομπηχτικής πολιτικής και για την εκκίνηση και υλοποίηση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού. Κοιτάξτε: σήμερα η Δημοκρατική Συμμαχία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που ταράζει τα νερά στη Βουλή κάθε τόσο για θέματα ουσίας. Για θέματα που αφορούν άμεσα την αλλαγή του κράτους και κυρίως τον εργαζόμενο ή τον άνεργο πολίτη. Όχι σαν τις παλαβομάρες της τριφασικής Αριστεράς και της επίσης τριφασικής Άκρας Δεξιάς! Εμείς περνάμε ολόκληρες πολιτικές για να ξαναβρούν τα παιδιά μας δουλειά, όχι για να ζήσουν σε κάτι σαν την …Βόρεια Κορέα ή για να κηρύξουμε τον πόλεμο στη Γερμανία! Μιλάμε δε στους πολίτες με συνέπεια, ειλικρίνεια και απόλυτη υπευθυνότητα. Είμαστε οι μόνοι, επίσης, που καταφέραμε να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε άμεσα και δυναμικά τις πολιτικές της για τον Έλληνα και, από κοινού με τους εταίρους μας, να φτιάξουμε προτάσεις για την αντιμετώπιση του σημερινού αδιεξόδου. Η κοινωνία δεν αντέχει για πολύ ακόμα ένα εκ. ανέργους και τόσους ακόμα που προστίθενται καθημερινά. Ποιός άλλος το έκανε αυτό; Ούτε το ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους του αλλά ούτε η ΝΔ με τους δικούς της. Η Συμμαχία είναι ο τρίτος δρόμος, ο τρίτος ισχυρός μεταρρυθμιστικός ευρωπαϊκός πόλος. Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας, είμαστε δύναμη διακυβέρνησης και σταθερότητας για τον τόπο. Γι’ αυτό και ζητάμε από τους πολίτες να ενισχύσουν τη Δημοκρατική Συμμαχία και να της δώσουν δυνατή παρουσία στην επόμενη Βουλή. Τους ζητάμε να κάνουν την οργή τους δημιουργία. Να αλλάξουμε μαζί το κράτος και να βάλουμε μπροστά την οικονομία.