Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ο Σγαρδέλης και… οι άλλοι

Η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποτελεί καθρέφτη της προσπάθειας της Ντόρας Μπακογιάννη να ισορροπήσει πάνω σε δυο βάρκες. Απ’ τη μια, να στηριχτεί σε στελέχη που έχουν ως απευθείας αναφορά την ίδια, και ουσιαστικά χρεώθηκαν την οργανωτική αδυναμία να κοντράρει τον Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τον Νοέμβριο του 2009.
Απ’ την άλλη, να αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη εμπειρία ετών και την αποδεδειγμένη ικανότητα στελεχών με μεγάλη ιστορική διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία, που βρέθηκαν δίπλα στον πατέρα της, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και αργότερα στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή.
Στους πρώτους, μπορεί να συναντήσει κανείς τους Δημήτρη Ζαφειριάδη, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Δημήτρη Κατσούδα, Κέλλυ Μπουρδάρα, Θάνο Κούβελο και Παναγιώτη Αντωνόπουλο, δηλαδή την ομάδα που έχασε στην εσωκομματική μάχη για τη διαδοχή Καραμανλή, από την ομάδα των Τάκη Μπαλτάκου, Χρύσανθου Λαζαρίδη, Γιώργου Μουρούτη, Φαήλου Κρανιδιώτη και Κώστα Μπούρα.
Στους δεύτερους αντιθέτως, υπάρχουν ιστορικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν συνδέσει τη διαδρομή τους, τόσο με τις τρεις διαδοχικές νίκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τον Ιούνιο του 1989 μέχρι και τον Απρίλιο του 1990, όσο και τις νίκες του Κώστα Καραμανλή τον Μάρτιο του 2004 και τον Σεπτέμβριο του 2007. Είναι κυρίως ο Αντώνης Σγαρδέλης, ο Θεόδωρος Μπεχράκης και ο Κυριάκος Γριβέας.
Το επονομαζόμενο «λόμπι των μηχανικών», από το οποίο ο Αντώνης Σγαρδέλης ήταν εκείνος που είχε την περισσότερο ενεργή εμπλοκή στη Νέα Διακυβέρνηση, ως εξ απορρήτων σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή, με έδρα στο Μέγαρο Σταθάτου.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ / statesmen.gr