Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Με 4-0 απειλείται το ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία. Χρυσή Αυγή και Καμένος για έδρα στη Λακωνία;

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη συντηρητικότερη περιοχή της χώρας, με τη ΝΔ να αναδεικνύεται σταθερά πρώτο κόμμα από το 1974 μέχρι και το 2007.
Η ανατροπή που καταγράφηκε το 2009 (ΠΑΣΟΚ 42,4% και ΝΔ 40,9%) και η οποία επιβεβαιώθηκε στις περιφερειακές εκλογές το 2010 με την εκλογή του Πέτρου Τατούλη, συνιστούν επομένως, υπό μία έννοια, ιστορική εξέλιξη.
Οι προηγούμενες εκλογικές καταγραφές δύσκολα όμως μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανομή των εδρών.
Πράγματι, στις τριεδρικές περιφέρειες (Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία) τα δύο πρώτα κόμματα είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσουν από μια έδρα, ενώ η μάχη θα δοθεί για την τρίτη έδρα μεταξύ του τοπικά πρώτου κόμματος (κατά πόσο θα υπερβεί το εκλογικό μέτρο, δηλαδή το 33%) και του ισχυρότερου τοπικά τρίτου (άγνωστο ποιο θα είναι κατά περίπτωση).
Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται ο ενδοπαραταξιακός εμφύλιος στη Λακωνία, όπου Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν τη δεύτερη έδρα της ΝΔ, χωρίς πάντως πολλές ελπίδες, αφού το διαχρονικά χαμηλότερο ποσοστό της ήταν 47,3% το 2009.
Τελείως διαφορετική είναι όμως η κατάσταση στην τετραεδρική Κορινθία και την πενταεδρική Μεσσηνία, όπου το ΠΑΣΟΚ για να είναι βέβαιο πως θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση θα πρέπει να συσπειρώσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του το 2009.
Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, από ένα ακραίο 4-0 υπέρ της ΝΔ στην Κορινθία, έως την εκπροσώπηση κάποιου μικρού κόμματος στη Μεσσηνία, παρόλο που το ποσοστό του θα υπολείπεται αισθητά από το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ.

isthmos.gr