Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Απεβίωσε στον «Ευαγγελισμό» o Γιάννης Μπανιάς

Απεβίωσε στον «Ευαγγελισμό» Ο Γιάννης Μπανιάς, βιογραφικό

Πέθανε, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν, ο βετεράνος ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, σε ηλικία 73 ετών.
Βιογραφικό

Ο 'Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1939.
Υπήρξε στέλεχος της προδικτατορικής Αριστεράς. Σπούδασε στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην συνέχεια, κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας, εκλέχτηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο των Ελλήνων Φοιτητών του Γκρατς και έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εντάχθηκε στην οργάνωση της σπουδάζουσας παράταξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέχτηκε γραμματέας. Μετά την διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 1968 εντάχθηκε πολιτικά στο ΚΚΕ εσωτερικού. Το 1969 μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση με την νεολαία του Ρήγα Φεραίου του ΚΚΕ εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Τον ίδιο χρόνο συνελήφθη και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.

Στην μεταπολίτευση, συνέχισε την πολιτική του δράση στο ΚΚΕ Εσωτερικού και το 1982 εκλέχτηκε γραμματέας του κόμματος. Το 1987, μετά τη διάσπαση ΚΚΕ Εσωτερικού, συνέχισε την πολιτική του δράση στο κόμμ του κόμματος. Στην συνέχεια μέχρι σήμερα, εντάχθηκε στην Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚOΑ) που από το 2004, αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε μέλος του Κοινοβουλίου μέχρι τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009.

eklogika.gr