Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Μετά τις εκλογές οι διαδικασίες κατακύρωσης του διαγωνισμού για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την ανακοίνωση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης μετά τις εκλογές, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

            "Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε τη δέσμευση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Ιωάννη Μανιάτη να μεταφερθούν και να ολοκληρωθούν μετά τις εκλογές οι διαδικασίες :
  1. κατακύρωσης του διαγωνισμού για την εκτέλεση σεισμικών ερευνητικών εργασιών απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα και 
  2. στελέχωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ).
            Η δέσμευση αυτή ανταποκρίνεται στη γενικότερη αίσθηση του πολιτικού κόσμου της χώρας, απέναντι σε ζητήματα ηθικής τάξης και πολιτικής δεοντολογίας.
            Η σημασία, όμως, του να μην ληφθούν οι εν λόγω αποφάσεις λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές σχετίζεται, όχι απλά και μόνο με ζητήματα ηθικής τάξης, αλλά και με νευραλγικά θέματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος.
            Και αυτό γιατί μια σοβαρή και ουσιαστική αξιολόγηση διαγωνισμών που έχουν σχέση με τους υδρογονάνθρακες (ανάθεσης σεισμικών ερευνών, παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ή χερσαίες περιοχές κ.λ.π.), σύμφωνα με τη συνήθη διεθνή πρακτική, απαιτεί τουλάχιστον τρείς (3) μήνες μετά το κλείσιμο της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών.       
            Ενδεχόμενες επιτυχείς έρευνες στον τομέα των υδρογονανθράκων, συνθέτουν αντίστοιχες σοβαρές αναπτυξιακές παραμέτρους για την ελληνική οικονομία, η οποία προσδοκά σε έσοδα από την εκμετάλλευσή τους.
Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη και προχειρότητα, αλλά ορθολογική και συνεπής αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών".