Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΚΤΩ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ»

Σαν ένα «τσουνάμι» έχει ξεχυθεί σε ολόκληρη τη χώρα το «Κίνημα της πατάτας», το κίνημα κατά των μεσαζόντων. Ήδη 39 από τους 325 Καλλικρατικούς δήμους (ποσοστό 12% ή σχεδον ένας στους οκτώ) λαμβάνουν ενεργά μέρος στη διακίνηση προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως οι πατάτες, το ρύζι, τα όσπρια και το λάδι. Μάλιστα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr δήμαρχος, «έχουν "σπάσει" τα τηλέφωνα από τους δημότες που θέλουν τη διανομή και άλλων ειδών. Δεν προλαβαίνουμε να γράψουμε τις παραγγελίες». Σημαντική ώθηση στο Κίνημα έχουν δώσει, εξάλλου, πρώτιστα και κύρια, οι πολίτες· μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όλα από αυτούς ξεκίνησαν: από τους πολίτες της Κατερίνης. Πάντως, σε κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο, σε επίπεδο ΚΕΔΕ, προς το παρόν δε φαίνεται να κινείται τίποτε, με αποτέλεσμα οι δήμοι να κινούνται «ατομικά».
Στα μέχρι στιγμής «μέλη» του «Κινήματος της πατάτας» έχουν εγγραφεί οι δήμοι: της Αγίας Βαρβάρας, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Δημητρίου, των Αγίων Αναργύρων, του Αιγάλεω, του Αλίμου, του Αμαρουσίου, των Αμπελοκήπων-Μενεμένης, της Αργυρούπολης-Ελληνικού, της Βέροιας, του Γαλατσίου, της Γλυφάδας, της Δάφνης-Υμηττού, του Ζωγράφου, της Ηλιούπολης, του Θερμαϊκού, της Θέρμης, των Ιωαννιτών, της Καβάλας, της Καισαριανής, της Καλαμαριάς, του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, της Κηφισιάς, του Κορδελιού-Ευόσμου, της Κορίνθου, του Κορυδαλλού, της Κρωπίας, των Ναυπακτίων, της Νεάπολης-Συκεών, της Νέας Ιωνίας, του Παπάγου-Χολαργού, του Περιστερίου, του Σαρωνικού, της Σπάρτης, της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, του Χαλανδρίου και των Ωρωπίων. Και ο κατάλογος αναμένεται να μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα...
«Κίνημα» και για άλλα προϊόντα
Το «Κίνημα της πατάτας» ανάλογα με τα προϊόντα αλλάζει και... όνομα. Έτσι, έχει εμφανιστεί το «Κίνημα του Αλευριού» (και πάλι από την «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας») και το «Κίνημα του λαδιού», με δήμους, όπως του Αλίμου, της Νέας Ιωνίας, των Ιωαννιτών, της Κορίνθου, του Κορυδαλλού, και του Χαλανδρίου να ετοιμάζονται να γίνουν ο «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές-δημότες.
Προσπάθεια για να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς του δήμου κάνει και το Δίκτυο Τοπικών Κοινοτήτων Λέσβου, αναζητώντας δήμους που θα φέρει σε επαφή με παραγωγούς για φθηνό λάδι (όσοι ενδιαφέρονται, τηλ. επικοινωνίας με συντονιστή-προέδρο Δικτύου, Προκόπη Σινάνη, και αναπληρωτή συντονιστή, Κίμωνα Χρυσίδη, 2251051433).
Καθώς πλησιάζει το Πάσχα των Ελλήνων, αρχίζει, πλέον, και «φουντώνει» και το «Κίνημα των αμνοεριφίων». Ήδη, μετά τους κτηνοτρόφους του Λαγκαδά, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορωπίου και το Δήμο Κρωπίας, το Δήμο Πεντέλης, στο «χορό» μπήκαν και αυτοί της Κρήτης, με τους υπαλλήλους της περιφέρειας να ετοιμάζονται να παραγγείλουν 10.000 αρνιά. Την ίδια ώρα, οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης ετοιμάζονται να ζητήσουν τη βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής για τον έλεγχο και τη σφαγή των ζώων (εδώ).
Ο ρόλος των πολιτών
Αξίζει, δε, να μνημονευθεί πρώτα και κύρια η πρωτοβουλία της «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας», της πρώτης που ήρθε σε επαφή με τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, προσπαθώντας να διασφαλίσει φθηνή πατάτα για τους συμπολίτες της, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει άτυπα το «Κίνημα της πατάτας», ένα Κίνημα που σαν «τσουνάμι» απλώθηκε σε όλη τη χώρα, συμπαρασύροντας και άλλα προϊόντα, όπως το αλεύρι, τα όσπρια, το λάδι και τα αμνοερίφια.
Σημαντική η ανάλογη προσπάθεια και η κίνηση των «Πολιτών της Βέροιας» στον ομώνυμο δήμο, καθώς επίσης και η κοινή εκείνη της «Άνωσης Εθελοντές Βόλου», της «Ένωσης Καταναλωτών Βόλου», του «Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας», του Εργατικού Κέντρου Βόλου, της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας στο Βόλο κτλ.
Αξιομνημόνευτη, τέλος, και η κίνηση του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης που ουσιαστικά βοήθησε στο να εξαπλωθεί το «Κίνημα της πατάτας», αν και οι διοικούντες την πόλη φροντίζουν να δείχνουν την αντίθεσή τους στο κίνημα κατά των μεσαζόντων, κόβοντας κλήσεις στους πατατοπαραγωγούς για κατάληψη πεζοδρομίου.

Για την αντίδραση του Επαγγελματικό Επιμελητηρίου Αθηνών κατά του «Κινήματος της πατάτας», εδώ.
Για τις δημοτικές αγορές παραγωγών που προτείνουν ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εδώ.