Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Έντονη χιονόπτωση στην ορεινή Πελοπόννησο - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, πού χρειάζονται αλυσίδες

Εντείνεται η επιδείνωση του καιρού στην Κεντρική και τη Νότια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, και χιόνια στα ορεινά, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο.
Μάλιστα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν στα βορειοδυτικά. Οι βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν στα πελάγη στα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.
Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τρίτης, όποτε τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάνουν μέχρι το μεσημέρι τα 8 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

Συνεχίζει να πλήττει την Πελοπόννησο το κύμα κακοκαιρίας,Έντονη είναι η χιονόπτωση στην ορεινή  Αρκαδία (ακόμα και μέσα στην Τρίπολη) όπου το χιόνι φτάνει τα 10 εκατοστά. 
Λόγω των χιονοπτώσεων, δρόμοι  παραμένουν κλειστοί, ενώ σε μεγάλο μέρος του ορεινού επαρχιακού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Ειδικότερα, στην Αχαΐα κλειστές, λόγω των χιονοπτώσεων, είναι οι επαρχιακές οδοί Περιστέρας -  Χ/Κ Καλαβρύτων, Πτέρης - Καλαβρύτων και Αροανίας - Τριπόταμων (Θέση Αγρίδι).
 Στην Ηλεία κλειστή, λόγω κατολισθήσεων, παραμένει η επαρχιακή οδός Πύργου - Τρίπολης μέσω Αρχαίας Ολυμπίας και η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Στο μεταξύ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις  επαρχιακές οδούς
Στην Κορινθία, Δερβενιού – Γκούρας, από 13η χ/θ και άνω, Γκούρας – Δερβενίου, από 1ο έως 17ο χλμ. , Γκούρας – Κιάτου, από 1ο έως 20ο χλμ. , Γκούρας – Λυκουρίας, από 1ο έως 18,5ο χλμ., Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 18η χ/θ και άνω και Τρικάλων – Καρυάς, από 1η χ/θ και άνω.
Στην Αχαΐα Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Αιγίου - Καλαβρύτων (μέσω Φτέρης), Ακράτας - Ζαρούχλας, από Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και σε όλο το οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων.
 Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που θα κινηθούν και στην Εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης από το 28ο έως το 42ο χιλιόμετρο.
Πέντε συνεργεία της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας επιχειρούν αυτή την ώρα για να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους και ειδικότερα στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, στο Καλογερικό, στο δρόμο προς Καστρί - 'Αγιο Πέτρο στη Κυνουρία, στα χωριά του Φαλάνθου και στην περιοχή του Καμπέα, επί της εθνικής οδού Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας.