Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Πολιτικές συνεργασίες και διακήρυξη για «Μνημόνιο Οικολογίας»


Πολιτικές συνεργασίες με στελέχη της οικολογίας και διακήρυξη για «Μνημόνιο Οικολογίας», ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡΔιακήρυξη με τίτλο «Μνημόνιο οικολογίας» και πολιτική συνεργασία με δύο στελέχη του οικολογικού χώρου,  τον Ηλία Ευθυμιόπουλο (ιδρυτικό μέλος Greenpeace -πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος) και τον  Μιχάλη Μοδινό (περιβαλλοντολόγος –συγγραφέας), ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης, έκανε λόγο για την ανάγκη να ξεφύγει η Αριστερά από τη «στενή ταξική οπτική  στην ανάλυση των μεγάλων σύγχρονων οικουμενικών προβλημάτων». 
Σε κοινή συνέντευξη τύπου  παρουσιάστηκε το «μνημόνιο οικολογίας», που στόχο έχει να καταστεί εθνική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη. Το κείμενο συνέταξαν οι  Φ. Μερτζάνης (συγκοινωνιολόγος), Γ. Τσεκούρας (χωροτάκτης), Δ. Σαρηγιάννης (χημικός μηχανικός -καθηγητής ΑΠΘ), Δ. Τσαντίλης(περιβαλλοντολόγος), Χρ. Ζαμπίρας ( ηλεκτρολόγος - μηχανικός) και οι κυρίες Σμάρω Γιαννακοπούλου (συγγραφέας) και Χριστίνα Τσούτσου (αρχιτέκτων - πολεοδόμος) .
Όπως επισημαίνεται στο Μνημόνιο Οικολογίας,  «η αριστερή πρόταση για τη νέα περίοδο στην οποία εισέρχεται η χώρα, θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει τη σύνθεση προσφέροντας αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι αν-ιστορικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Στην εποχή μάλιστα της σοβαρής υποχώρησης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, η Αριστερά θα χρειαστεί να λειτουργήσει και εξ ονόματός της, αξιοποιώντας αυτό που, από τη δεκαετία του ΄70 και μετά, αποτελεί για τον προοδευτικό χώρο το (θετικό) Ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε:
«Είμαστε η αριστερά που έχει ενσωματώσει στον πυρήνα της συγκρότησής της την πεποίθηση ότι Αριστερά και Οικολογία δεν είναι πλέον δυνατόν να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού. Μαζί, όμως, μπορούν να συνθέσουν ένα καινούργιο όραμα, μια προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες.
Πιστεύουμε στην ανάγκη πολιτικής και στρατηγικής σύμπλευσης με τον οικολογικό χώρο, τώρα που η περιβαλλοντική διάσταση ξεπέρασε τα στενά κλαδικά της πλαίσια και απέκτησε τη σημασία της καθολικής οπτικής στην αναπτυξιακή προοπτική.
Είμαστε η Αριστερά που είναι βαθύτατα πεισμένη ότι η ανάγκη για πράσινη στροφή της οικονομίας δεν έρχεται σε μια λανθασμένη χρονική στιγμή. Αντίθετα, είναι μια ώριμη δυνατότητα για τον κόσμο της οικονομίας, που επιπλέον έχει πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή.
Προωθούμε και αναδεικνύουμε ισχυρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, πολιτικές πρωτοβουλίες για το κλίμα, το οποίο θεωρούμε ως πρόβλημα που συμπυκνώνει όλες τις αντιφάσεις ενός στρεβλού αναπτυξιακού προτύπου, που κυριάρχησε και σφράγισε τη φάσης της "βιομηχανικής κοινωνίας".
Αναδεικνύουμε το νέο ενεργειακό πρότυπο που θα στηρίζει την εξοικονόμηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις καθαρές τεχνολογίες, τις καινοτομίες μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης του χώρου, των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων.
Η Αριστερά που θεωρεί ότι η ανάγκη να προσμετράται στην τιμή των προϊόντων η χρήση των φυσικών πόρων, όπως και η επίδραση στο περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας, μπορεί να κωδικοποιηθεί σε συγκεκριμένους δείκτες και τα συνολικά αυτά κόστη να πάρουν τη μορφή ενός "κοκκινοπράσινου ISO". Η Αριστερά που θα ανακηρύξει την "αυθαιρεσία" κάθε είδους ως το μεγαλύτερο εχθρό του περιβάλλοντος: φυσικού, γεωργικού και οικιστικού.
Είμαστε η Αριστερά που έχει επίγνωση των ορίων τα οποία η στενή ταξική οπτική θέτει στην ανάλυση των μεγάλων σύγχρονων οικουμενικών προβλημάτων.
Η Αριστερά που αναζητά να φωτίσει τα προβλήματα αυτά πέρα από την ομπρέλα του καθολικού "οικονομισμού" της κλασικής αριστερής σκέψης.
Η Αριστερά που πιστεύει ότι το αδιέξοδο κυνήγι της αυξημένης οικονομικής διεκδίκησης φτωχαίνει την ποιότητα της ζωής, προάγει τον παραγωγισμό και όχι την παραγωγή, καθηλώνει την ανάπτυξη σε μη παραγωγικά πεδία».

eklogika.gr