Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ο Θρύλος έτοιμος να αλώσει και την Πόλη - Το κόκκινο εξπρές του μεσονυκτίου - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΣΙΕΝΑ 76-69!

Ένας ψυχωμένος Ολυμπιακός πήρε πανηγυρικά την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης  κερδίζοντας για τρίτη φορά τη Σιένα με 76-69! Ηγέτης ο Σπανούλης, σούπερ ο Κάιλ Χάινς!
Οι «ερυθρόλευκοι» παίζοντας απίστευτο μπάσκετ έδειξαν πως ήθελαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλον να βρεθούν τον Μάη στην Κωνσταντινούπολη και θα είναι. Ο Ολυμπιακός αν και δεν άρχισε καλά το παιχνίδι, πήρε τη νίκη και την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ.
ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Το ήθελε όσο τίποτα άλλο. Οι παίκτες του. ξεχείλιζαν από πάθος και θέληση για πρόκριση στο Final Four. Ο κόσμος το ήθελε και αυτός το ίδιο και έτσι το. μείγμα έγινε εκρηκτικό και «έλιωσε» τη Σιένα.
Ο Κάιλ Χάινς. Ο Αμερικανός σέντερ του Ολυμπιακού έκανε. συγκλονιστικό παιχνίδι. Τα έκανε όλα και τα έκανε σωστά. Έπαιξε σπουδαία άμυνα ενώ στην επίθεση ήταν πραγματικό αγρίμι. Αλλά παίρνει τον τίτλο του MVP κυρίως για την άμυνα του. Και αυτό γιατί σταμάτησε, ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο, έναν παίκτη περίπου 20 πόντους ψηλότερο του.
Το ΣΕΦ είχε γεμίσει περίπου 30 λεπτά πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης με τον κόσμο του Ολυμπιακού να δίνει απίστευτη ώθηση στην ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Το sold out. πήρε σάρκα και οστά στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου όταν το παρκέ. πήρε μια κλίση από τις φωνές των φίλων των Πειραιωτών,
Το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς αντέταξε τον ενθουσιασμό και το πάθος του κόντρα στην εμπειρία των πρωταθλητών Ιταλίας και, παρότι είχε το μειονέκτημα της έδρας, κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση και να επιστρέψει ύστερα από ένα χρόνο απουσίας στην τελική φάση της διοργάνωσης. Χωρίς τον Τζόι Ντόρσεϊ, που καθηλώθηκε στον πάγκο εξαιτίας τραυματισμού από το τρίτο παιχνίδι, αλλά με τον Κάιλ Χάινς και το Βασίλη Σπανούλη να κάνουν ηγετική εμφάνιση (πετυχαίνοντας από 19 πόντους), ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη δύναμη του «καυτού» ΣΕΦ και έκλεισε τα στόματα των επικριτών του, όταν στο ξεκίνημα της σεζόν προέβλεπαν πως δεν θα φθάσει μακριά.
Οι Πειραιώτες χτύπησαν μέσα στη ρακέτα την άμυνα ζώνης (2-3) του Σιμόνε Πιανιτζιάνι, έχοντας για αιχμή του δόρατος τον Κάιλ Χάινς. Με έξι πόντους του Αμερικανού, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά, μπαίνοντας στη θέση του οδηγού με 9-5, ο Ζήσης και ο Άντερσεν όμως βοήθησαν την πρωταθλήτρια Ιταλίας να παραμείνει κοντά στο σκορ (9-7 στο 4’).Η Σιένα αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στα αμυντικά ριμπάουντ κι αυτό επέτρεψε στους γηπεδούχους να ανοίξουν την ψαλίδα (14-9 στο 5’), με το Βασίλη Σπανούλη να βρίσκει διαδρόμους προς το αντίπαλο καλάθι.
Με το Μακ Κάλεμπ να βρίσκει λύσεις στο σκοράρισμα, παρά το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Μάντζαρη, το συγκρότημα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι μείωσε σε 16-14, αλλά τα έξι επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού του επέτρεψαν να διατηρήσει τον έλεγχο και το προβάδισμα (21-18). Η πρώτη περίοδος βρήκε τελικά τις δύο ομάδες ισόπαλες (21-21), χάρη σε σουτ τριών πόντων του Στόουνρουκ.
Ο Ιγκόρ Ρακόσεβιτς μπήκε στην επιθετική εξίσωση των φιλοξενούμενων και, φθάνοντας τους επτά πόντους, έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην ομάδα του (22-26). Ο Ίβκοβιτς πέρασε πολύ γρήγορα ξανά στο παρκέ το Χάινς, αντί του «αργού» Παπαδόπουλου, αλλά η αστοχία των γηπεδούχων επέτρεψε στους Ιταλούς να διατηρήσουν ισχνό, αλλά σημαντικό από ψυχολογικής άποψης, προβάδισμα (28-30 στο 14’). Ο Πιανιτζιάνι έδωσε εντολή στον Άντερσεν να πάρει επιθέσεις και ο Αυστραλός Σέντερ εισάκουσε την εντολή του, εκτελώντας από τα 6,75 μέτρα, για να δώσει στη Σιένα αέρα πέντε πόντων (28-33), πέντε λεπτά πριν από το φινάλε του ημιχρόνου.
Παράλληλα, η δράση του Ρακόσεβιτς στην επίθεση συνέχισε να αποτελεί πρόβλημα για την άμυνα των γηπεδούχων, που βρέθηκαν να χάνουν με 35-30 στο 17ο λεπτό. Ο Χάινς, όμως, ήταν ασταμάτητος και μαζί με το Σπανούλη αποτέλεσαν μόνιμη απειλή για το αντίπαλο καλάθι, έχοντας πετύχει (και οι δύο μαζί) τους 20 από τους συνολικά 34 πόντους του Ολυμπιακού (34-35 στο 18’). Ασυγκράτητος, όμως, ήταν και ο  Άντερσεν. Φθάνοντας τους 13 προσωπικούς πόντους επέτρεψε στη Σιένα να προηγηθεί με 39-38 στο ημίχρονο.
Η Σιένα συνέχισε να αμύνεται σε ζώνη, δημιουργώντας προβλήματα στους γηπεδούχους στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, αλλά η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στα ριμπάουντ συνέχισε να αποτελεί το μεγάλο «πονοκέφαλο» του Σιμόνε Πιανιτζιάνι. Τα αβίαστα λάθη των γηπεδούχων έδωσαν το δικαίωμα στη Σιένα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και με σερί 6-0 να ξεφύγει στο + 6 (48-42, στο 25’). Κάνοντας ακόμη πιο ασφυκτική την άμυνά του και με το Χάινς να καταφέρνει να περιορίσει τον Άντερσεν, το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έτρεξε το δικό του σερί (6-0) και ισοφάρισε σε 48-48, ένα λεπτό μετά.
Οι Παπανικολάου και Πρίντεζης άρχισαν να «ζεσταίνονται» και να βρίσκουν ρυθμό, όμως οι φιλοξενούμενοι με νύχια και με δόντια διατηρούσαν οριακά τα προβάδισμα (50-53). Το τέταρτο φάουλ του Στόουνρουκ αποτέλεσε ακόμα ένα πρόβλημα για τους Ιταλούς, αλλά εκεί τη λύση ήρθε να δώσει ο Ρακότσεβιτς (55-50 στο 28’). Παρά τα τραγικά ποσοστά από τα 6,75 μέτρα (2/15 τρίποντα), ο Ολυμπιακός μπόρεσε να μείνει σε απόσταση αναπνοής (54-55) στο φινάλε της τρίτης περιόδου, με τους δύο αντιπάλους να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για το τελευταίο δεκάλεπτο.
Τα δεκάλεπτα: 21-21, 38-39, 54-55, 76-69
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 19, Άντιτς 5, Σπανούλης 13 (1), Κέσελ 3, Παπαδόπουλος, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4, Λο 4.
Σιένα (Πιανιτζάνι): ΜακΚάλεμπ 10 (2), Ζήσης 7 (1), Άντερσεν 13 (1), Ρακόσεβιτς 11, Καραρέτο, Λαβρίνοβιτς 6, Ρες, Λεχτάλερ, Στόουνρουκ 3, Μος 5 (1).