Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα ψηφίζεται ο εφαρμοστικός για την Υγεία – Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία οι γιατροί

Μετά την άνετη υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σήμερα, Τετάρτη, σειρά παίρνει το σχέδιο νόμου για τα εκκρεμή ζητήματα στον τομέα της Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για το ΕΣΥ, για τη συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας, για τα γενόσημα, καθώς και για την αναδιάρθρωση και ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων. Η ενοποίηση, περιλαμβάνεται στα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί ως το τέλος του μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση του νέου δανείου.
Στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί, εντάσσονται το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), οι τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση, οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, σε ότι αφορά την επικουρική ασφάλιση των ασφαλισμένων του.
Συνολικά το νέο ταμείο θα καλύπτει 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους και 1,5 εκατ. συνταξιούχους και σε αυτό θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ψηφοφορία της Τρίτης για τις περικοπές σε μισθούς – συντάξεις και τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, πατήστε εδώ.

Απεργούν σήμερα οι γιατροί
Εν τω μεταξύ, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί και οι ιδιώτες γιατροί, αντιδρώντας στην ψήφιση του νόμου. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, «μοναδική επιδίωξη της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η περικοπή των δαπανών Υγείας με κάθε τρόπο». 
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κάνει λόγο για «τερατώδεις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο για την υγεία με τις οποίες καταργούνται 50 Νοσοκομεία και περικόπτεται το ωρομίσθιο εφημέρευσης κατά 17%».
Στην κινητοποίηση συμμετέχει με τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως 15:00, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Μάλιστα, από τις 10.30 βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη πανιατρική συγκέντρωση και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

eklogika.gr