Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ανατροπή με Αλαβάνο στον ΣΥΡΙΖΑ


Γράφει ο ΦΙΛΛΙΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής», που έφερε τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη σε ρόλο πρώτης «συνιστώσας» του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, ήταν φυσικό να προκαλέσει… δημιουργικό προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο άλλωστε αποχώρησε, προκειμένου να ακολουθήσει το δικό του, αυτόνομο πολιτικό μονοπάτι, ο άλλοτε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Δεν είναι λοιπόν λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που επισημαίνουν την ανάγκη «διορθωτικών παρεμβάσεων» στη στρατηγική του κόμματος, προκειμένου να πολλαπλασιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα παρέμβασής του στην κοινωνία, και κυρίως να εκφράσει δυνάμεις δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από την παραδοσιακή εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι σήμερα, οι ψηφοφόροι αυτοί δείχνουν να ελκύονται περισσότερο από τον ήπιο πολιτικό λόγο της Δημοκρατικής Αριστεράς, με την ενεργοποίηση στελεχών σαν τη Σοφία Σακοράφα όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν ότι το παραπάνω ισοζύγιο θα ανατραπεί.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο συζητήσεων, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια επανασυσπείρωσης των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή… επαναπροσέγγισης του Αλέκου Αλαβάνου. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, θεωρείται πολιτικός με γωνίες στη ρητορική του, και με δημόσια καταγγελία του Μνημονίου από την πρώτη στιγμή.
Μια επιστροφή του στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα λοιπόν, θα έστελνε το μήνυμα της πανστρατιάς για τις δυνάμεις του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς. Και θα διαμόρφωνε τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά ακόμη και για να.. προσπεράσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

statesmen.gr