Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Κανένας αγρότης να μην πληρώσει το χαράτσι

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της Δ.Ε.Η. για τα ακίνητα, το οποίο παρανόμως έχει αποσταλεί σε αγρότες για εγκαταστάσεις αποκλειστικά αγροτικής χρήσης. Ο κ. Κόλλιας δήλωσε σχετικά με το θέμα:
«Παρακολουθώ εδώ και καιρό τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της παράνομης είσπραξης της έκτακτης εισφοράς για τα ακίνητα αποκλειστικά αγροτικής χρήσης. Το θέμα έχει αναδειχθεί στο Κοινοβούλιο και βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ροντούλη, ο οποίος οφείλω να επισημάνω ότι συμφωνεί απόλυτα με την ανάγκη να αποκατασταθεί αυτή η παρανομία.
Παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες μας και παρά το γεγονός ότι η Δ.Ε.Η. έχει ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα από το αρμόδιο Υπουργείο, δυστυχώς τα χαράτσια φτάνουν κανονικά στους αγρότες μας. Έχω ενημερωθεί για πλήθος διαμαρτυρίες εξοργισμένων παραγωγών, στους οποίους απεστάλησαν λογαριασμοί με εξωφρενικά ποσά για στάνες, αποθήκες, κτηνοτροφικές και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Θεωρώ ότι συντελείται μία παρανομία, για την οποία δεν ευθύνεται η Δ.Ε.Η. Ο νόμος αναφέρει ότι από το ειδικό τέλος απαλλάσσονται τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση. Πλην όμως ο μόνος τρόπος που διαθέτει η Δ.Ε.Η. για να αναγνωρίζει αυτά τα ακίνητα είναι μέσω των αγροτικών τιμολογίων. Ωστόσο είναι γνωστό ότι δεν διαθέτουν όλες οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αγροτικό ρεύμα. Επομένως η Δ.Ε.Η., με αυτοματοποιημένα συστήματα, εξαιρεί μόνο τα ακίνητα με αγροτικό ρεύμα και στέλνει κανονικά το χαράτσι σε όλα τα υπόλοιπα.
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να διευκολύνει τη Δ.Ε.Η. να εφαρμόσει τον νόμο. Απαιτείται ερμηνευτική εγκύκλιος που να υποδεικνύει στην Επιχείρηση ποιος και πώς εξαιρείται. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί βεβαίως η αγροτική χρήση είναι μέσω της Εφορίας. Πρέπει ωστόσο να επισημάνω και να τονίσω ότι, με δεδομένο ότι τα χαράτσια έχουν ήδη αποσταλεί και ότι υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία πληρωμής, η Κυβέρνηση οφείλει να προνοήσει για τυχόν καθυστερήσεις που δεν οφείλονται σε λάθος των παραγωγών, αλλά της πολιτείας.  
Αυτό σημαίνει ότι το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να προβεί σε δύο ενέργειες: πρώτον, να δώσει στους παραγωγούς το δικαίωμα να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος, αλλά να καταθέσουν ένσταση εξαίρεσης. Η πρακτική που ακολουθείται τώρα είναι οι καταναλωτές να καταβάλουν το χαράτσι και να περιμένουν επιστροφή χρημάτων όταν εξεταστεί και εφόσον εγκριθεί η ένστασή τους. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβεί με τους παραγωγούς, διότι τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν είναι σε πολλές περιπτώσεις αστρονομικά.
Δεύτερον, το Υπουργείο πρέπει να προνοήσει για τη μη επιβολή προστίμου ή προσαυξήσεων σε περίπτωση καθυστέρησης. Για παράδειγμα, εφόσον ο παραγωγός επιλέξει να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ μαζί με το τέλος, αλλά καθυστερήσει επειδή ακόμα δεν υπάρχει εγκύκλιος, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να απαλλαγεί από τις αυτόματες προσαυξήσεις που επιβάλει η Επιχείρηση.
Το κράτος οφείλει να διαφυλάσσει την τήρηση των νόμων. Ο νόμος 4021 δηλώνει ρητά την απαλλαγή των εγκαταστάσεων αποκλειστικά αγροτικής ή κτηνοτροφικής χρήσης από το ειδικό τέλος ακινήτων. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνήσει άμεσα για τον δοκιμαζόμενο παραγωγό και για την εφαρμογή του νόμου, που η ίδια ψήφισε. Θα αναμένω την απάντηση του Υπουργείου στην ερώτησή μου, ευελπιστώντας ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της έννομης τάξης.»