Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσκοπικό προβάδισμα Λοβέρδου έναντι του Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ! - Προβάδισμα 7% για τη ΝΔ

Δημοσκοπικό προβάδισμα Λοβέρδου έναντι του Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ! Προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό που δεν δίνει αυτοδυναμία
Αναπάντεχα ήταν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σχετικά με το ποιος είναι ο καταλληλότερος για να διαδεχθεί τον Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Σε γενικές γραμμές ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούνταν ως το απόλυτο φαβορί για να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse για την εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», οι πολίτες έχουν διαφορετική άποψη και προκρίνουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, αφήνοντας τον κ. Βενιζέλο στη δεύτερη θέση!
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Λοβέρδος συγκεντρώνει ποσοστό 20%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 16%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 7%, η Άννα Διαμαντοπούλου 4%, ο Γιάννης Ραγκούσης 3% και ο Χρήστος Παπουτσής 1%.
Ο κ. Λοβέρδος έρχεται πρώτος και στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό, αν και η διαφορά του από τον κ. Βενιζέλο που ακολουθεί, είναι μικρότερη. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκεντρώνει 25%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 22%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 6%, η Άννα Διαμαντοπούλου 5%, ο Γιάννης Ραγκούσης 4% και ο Χρήστος Παπουτσής 2%. Άλλον υποψήφιο επιλέγει το 20%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το ότι το 49% των ερωτηθέντων επιθυμεί άλλο πρόεδρο και υποψήφιο για τις επόμενες εκλογές, έναντι 13% που επιθυμεί τον Γιώργο Παπανδρέου. Υπάρχει επίσης ένα 12% που επιθυμεί Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο και άλλον πρωθυπουργό.
Σημειώνεται ότι το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί μεγάλη ή αρκετά μεγάλη την πιθανότητα διάσπασης του Κινήματος στο άμεσο μέλλον.
Ακόμη, το 36% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι το πιο σοβαρό και επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Κίνημα είναι η πολιτική που ακολούθησε την τελευταία διετία. Αντίστοιχα, το 58% εκτιμά ότι η ευθύνη είναι συνολική (πρόεδρος, στελέχη, υπουργοί) για την πορεία της χώρας την τελευταία διετία.

Προβάδισμα 7% για τη ΝΔΟι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, ρωτήθηκαν και για την πρόθεση ψήφου τους, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το προβάδισμα που έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αδυναμία οποιουδήποτε κόμματος να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ προηγείται με 20%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 9,5%, ο  ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,5% και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5%. Κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή κινούνται οι Οικολόγοι-Πράσινοι (2,5%), η Δημοκρατική Συμμαχία (2,5%) και το Άρμα Πολιτών (2%).
Σημειώνεται ότι ένα 4,5% επιλέγει άλλο κόμμα και το 18,5% λευκό ή αποχή. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 8,5%.
Η πανελλαδική έρευνα έγινε τηλεφωνικά το διάστημα 6-7 Δεκεμβρίου 2011 σε δείγμα 1.059 ατόμων άνω των 18 ετών.

eklogika.gr