Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ενότητα ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό,με αντικείμενο την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή, φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς, να ξεχάσουν τον καταμερισμό ευθυνών για τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουν με λογική ενότητας για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Επίσης, ο κ. Παπαδήμος, είπε ότι κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, διαπίστωσε διαφοροποιήσεις μεταξύ των υπουργών, με επίκεντρο τις ευθύνες για τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος. Παράλληλα, ζήτησε από τους υπουργούς του να παραδώσουν σημειώματα με τις εκκρεμότητες που έχουν, ώστε να συντονιστεί η κυβέρνηση για την προώθηση των νομοθετημάτων, ενώ ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις συναντήσεις που θα έχει σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Δευτέρα και την Τρίτη.

Συνάντηση Παπαδήμου με Προβόπουλο και τρόικα
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, αναμένεται να συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, με τον οποίο θα συζητήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Αργότερα, τόσο ο κ. Παπαδήμος, όσο και ο κ. Βενιζέλος, θα έχουν συναντήσεις με το κλιμάκιο της τρόικας που φτάνει σήμερα στην Αθήνα. Η τρόικα θα ενημερωθεί για τον προϋπολογισμό 2012, για τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης συνεργασίας και για τις ενέργειες που θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες για να ψηφιστούν από την Βουλή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ.
Ανοιχτό παραμένει, όμως, ακόμη το θέμα των γραπτών εγγυήσεων που ζητούνται από τον πρωθυπουργό, αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Χθες, μάλιστα, διαβεβαιώσεις ζήτησε και το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρόκειται για έγγραφες ή όχι. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και μόλις υπάρξουν διαβεβαιώσεις για ευρεία πολιτική στήριξη σε μέτρα βάσει του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης». Ερωτηθείς για το ζήτημα των υπογραφών και των γραπτών εγγυήσεων, σημείωσε πως το ΔΝΤ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή θέση να υπάρξουν «εγγυήσεις» για την «ευρεία πολιτική στήριξη» στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι «δεν θα περιγράψουμε ακριβώς ποια μορφή θα έχουν αυτές». Γενικότερα, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «βήμα προς την επίτευξη μεγαλύτερης πολιτικής βεβαιότητας και σταθερότητας».
Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις συναντήσεις που θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Την Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

eklogika.gr