Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ισχυρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του ανοιχτού και ελεύθερου Διαδικτύου

«Το ανοιχτό Διαδίκτυο προϋπόθεση για την καινοτομία και την ψηφιακή οικονομία», τονίζει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Α. Τσουκαλάς
Την ανάγκη διατήρησης του ανοιχτού και ουδέτερου χαρακτήρα του Διαδικτύου επιβεβαιώνει  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο με μεγάλη πλειοψηφία.
Το ψήφισμα υπέρ της «Ουδετερότητας του Διαδικτύου» (Net neutrality) καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει πανευρωπαϊκό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή κανόνων για απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών στο Διαδίκτυο, χωρίς περιορισμούς στον όγκο και το περιεχόμενο των μεταφερόμενων αρχείων.

Τα τελευταία χρόνια, ο αλματώδης πολλαπλασιασμός της ψηφιακής πληροφορίας και ιδιαίτερα η μεταφορά μέσω του Διαδικτύου μεγάλων αρχείων βίντεο και ήχου, δοκιμάζουν τις αντοχές των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες παροχής στην προσθήκη φίλτρων, περιορισμών και οικονομικών επιβαρύνσεων, που απαγορεύουν ή εμποδίζουν τους χρήστες από τη μεταφορά συγκεκριμένων τύπων πληροφορίας (π.χ. την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων μέσω του διαδικτύου, το «κατέβασμα» αρχείων βίντεο, κλπ).
Ωστόσο, οι περιορισμοί αυτοί καταστρατηγούν την αρχή της «Ουδετερότητας» πάνω στην οποία χτίστηκε το Διαδίκτυο και βάση της οποίας δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις και να μπαίνουν περιορισμοί στο ψηφιακό περιεχόμενο που διακινείται. Η καταστρατήγηση της αρχής της Ουδετερότητας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενδέχεται να οδηγήσει σε διακρίσεις και μονοπωλιακές πρακτικές εκ μέρους των μεγάλων επιχειρήσεων του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιορισμούς στη μεταφορά δεδομένων στο Διαδίκτυο, αλλά με την ανάπτυξη νέων υποδομών που θα μπορούν να υποστηρίξουν την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες Διαδικτύου και να ενισχύσουν τη μετάβαση στην «ψηφιακή οικονομία». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει, επίσης, ότι για τεχνικούς λόγους είναι επιτρεπτή και απαραίτητη η ρύθμιση της κυκλοφορίας του Διαδικτύου, ειδικά σε στιγμές μεγάλης συμφόρησης, αυτή όμως θα πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένες αρχές και όχι ανεξέλεγκτα.
Στη διαμόρφωση του τελικού ψηφίσματος συμμετείχε ουσιαστικά ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, με σειρά τροπολογιών που ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο, μέσω των οποίων: - αναγνωρίζεται η σημασία της αρχής της Ουδετερότητας του Διαδικτύου ως σημαντικής προϋπόθεσης για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου διαδικτυακού οικοσυστήματος, αλλά και για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ, - αναγνωρίζεται η σημασία της καλύτερης πληροφόρησης των χρηστών για τα χαρακτηριστικά της διαδικτυακής τους σύνδεσης, ώστε να μπορούν να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές, - τονίζεται ότι η οποιαδήποτε λύση για το πρόβλημα της Ουδετερότητας του Διαδικτύου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας κοινής, πανευρωπαϊκής προσέγγισης.  
Σχολιάζοντας την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε:
«Με το σημερινό του ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ουδετερότητας του Διαδικτύου και επιβεβαιώνει τη βαθιά του πεποίθηση ότι το ανοιχτό Διαδίκτυο είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της καινοτομίας, τη θεμελίωση της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.
Η αρχή της Ουδετερότητας αποτελεί βασική συνθήκη της δημιουργίας του Διαδικτύου και  ουσιαστικό παράγοντα της επιτυχίας του και της εμφάνισης εκατομμυρίων επιτυχημένων εταιρειών και καινοτόμων εφαρμογών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι η εκρηκτική ανάπτυξη της ψηφιακής πληροφορίας δοκιμάζει τις διαδικτυακές υποδομές που έχουμε στη διάθεσή μας (η τρέχουσα ψηφιακή παραγωγή της ανθρωπότητας αγγίζει τα 1,2 τρισεκατομμύρια Gigabytes -  δηλαδή περίπου 200 Gigabytes ψηφιακών δεδομένων ανά κάτοικο του πλανήτη).
Ωστόσο, η καλή λειτουργία του Διαδικτύου δεν μπορεί να βασίζεται σε περιορισμούς και ρυθμίσεις που θα θέτουν αυθαίρετα οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Το Διαδίκτυο πρέπει να ρυθμίζεται αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περιορίζεται. Η ανάπτυξη του διαδικτύου περνάει μέσα από γενναίες επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα που θα εξασφαλίσουν ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε υπερ-υψηλές ταχύτητες, σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ιδιαίτερα σε όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
Η καθολική πρόσβαση σε γρήγορο Διαδίκτυο και οι υπόλοιποι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας αποτελούν μονόδρομο για την Ευρώπη, αλλά ίσως και την τελευταία ευκαιρία για να φέρουμε την Ελλάδα στον δρόμο της τεχνολογικής ανάπτυξης, της ψηφιακής οικονομίας και της ισότιμης πρόσβασης στην Κοινωνία της Γνώσης».