Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου στο υπουργικό: "Ετοιμάστε τις παραιτήσεις σας."

Μια ώρα ακριβώς κράτησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Εκεί, ο πρωθυπουργός, ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών του. Η φράση του μάλιστα μέσα στο υπουργικό ήταν χαρακτηριστική: 'Θα υπάρξει λύση σύντομα. Συνεχίζονται οι διεργασίες".
Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν είχαμε για ακόμα μια φορά λύση του δράματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμπλοκή με την επιλογή του πρωσώπου του νέου πρωθυπουργού. Η φράση του κ. Παπανδρέου που έδειξε ότι υπάρχει εμπλοκή ήταν: "Για όλους μας υπάρχουν κόκκινες γραμμές και φανταζόμαστε τα πιθανά πρόσωπα που θα θέλαμε. Θα πάμε στην καλύτερη δυνατή λύση."
Το κλίμα στο υπουργικό όπως λένε όλοι, ήταν αποχαιρετισμού. Ο κ. Παπανδρέου είπε στους υπουργούς του ότι μόλις καταλήξουν σε πρόσωπο θα γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όπου τα κόμματα που συμφωνούν θα πουν το ναι στο νεο πρωθυπουργό. Πολλοί παρατήρησαν ότι ο κ. Παπανδρέου ίσως για πρώτη φορά πήγε στο υπουργικό χωρίς να φοράει γραβάτα.
Λίγο μετά την λήξη του υπουργικού και όταν ο διεθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Νίκος Αθανασάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν η κυβέρνηση παραιτήθηκε απάντησε: "Οι παραιτήσεις των υπουργών είναι αυτονόητο ότι είναι έτσι κι αλλιώς στην διάθεση του πρωθυπουργού".
Το υπουργικό άρχισε με μια ώρα και είκοσι λεπτά καθυστέρηση. Αίσθηση προκάλεσε ότι 5 λεπτά μετά την εναρξή του, ο πρωθυπουργός βγήκε από την αίθουσα. Όμως πολύ γρήγορα επέστρεψε. Στο ενδιάμεσο για λίγα λεπτά συνομίλησε με τους κυρίους Πετσάλνικο και Κακλαμάνη.
Πάντως το γεγονός ότι δε ζητήθηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο οι παραιτήσεις των υπουργών δείχνει ότι ακόμα υπάρχει κάποια κομβική εκκρεμότητα πριν δρομολογηθεί η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.
Ας σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς αναχώρησε εσπευσμένα από τη Συγγρού χωρίς να υπάρχει καμία πληροφορία για κάποια συνάντηση.