Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο

Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να είναι έως αυτή την ώρα ο επικρατέστερος για την θέση του πρωθυπουργου. Κάποιοι εμφανίζονται πάντως βέβαιοι ότι το όνομα έχει κλειδώσει.
Οι διαρροές γίνονται κυρίως από το στρατόπεδο της ΝΔ. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμα επιβεβαίωση από την κυβέρνηση ούτε κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγο πριν τις 4 αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας.
Με σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ώστε να τεθούν, αμέσως μετά, όλα υπ’ όψιν της προεδρίας της Δημοκρατίας και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγκρότησής της.
Οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων άρχισαν ήδη να αποστέλλουν τις παραιτήσεις τους προς τον πρωθυπουργό, γεγονός που σημαίνει πώς και τυπικά η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Γιατί ουσιαστικά από προχτές η χώρα δεν κυβερνάται. και ενώ μόλις τελείωσε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στα γνωστά ονόματα των υποψηφίων πρωθυπουργών, και κυρίως του Λ. Παπαδήμου, πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ προστέθηκε την τελευταία μόλις ώρα και το όνομα του νυν προέδρου της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα των παραιτήσεων και της αγωνίας για να βρεθεί επιτέλους ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Παπανδρέου προφανώς δεν έχει συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και εθεάθη το απόγευμα να πίνει αμέριμνος τον καφέ του σε καφενείο στο Ζάππειο.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ελλάδα επιστολή δέσμευσης για την τήρηση της νέας συμφωνίας, την οποία θα υπογράφουν ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο νέος πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης.

Με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη συναντάται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή.
Γ. Μανώλης: Ας βάλουν τον... Φούφουτο πρωθυπουργό

Tη διαφωνία του με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων εκ μέρους της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση, εξέφρασε ο γραμματέας Συνδικαλισμού και πρώην βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μανώλης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα».
«Αφού το έχει πει από την αρχή ο πρόεδρος του κόμματος ότι δεν πρέπει να συμμετέχουμε. Δεν πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα». Όμως νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης είχε πει στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι «δεν αποτελεί θέσφατο για εμάς αυτό».
Ο κ. Μανώλης ερωτηθείς για το όνομα του νέου πρωθυπουργού σημείωσε: «Δεν με ενδιαφέρει. Ο... "Φούφουτος" να είναι πρωθυπουργός, αρκεί να ξέρω ότι η κυβέρνηση αυτή θα μείνει για λίγο χρόνο και θα κάνει συγκεκριμένα πράγματα.
Τον "Φούφουτο" τον λέω με την έννοια και τη λογική ότι το πρόσωπο δεν παίζει κανένα ρόλο. Ρόλο παίζει τι θα κάνει. Θα διαπραγματεύεται μέσα σε ένα πλαίσιο της χώρας που το καθορίζει το πολιτικό σύστημα. Δεν το καθορίζει άλλος. Αν θέλετε, να βάλουμε έναν τραπεζίτη, οποιονδήποτε και να του δώσουμε το ελεύθερο να κάνει ό,τι γουστάρει και το πολιτικό σύστημα να είναι στην άκρη, αν έφτασε σ' αυτό το σημείο το πολιτικό σύστημα, τότε με γεια μας και χαρά μας. Τον "Φούφουτο" δεν το λέω υποτιμητικά, για να μην παρεξηγηθώ».
Πάντως προειδοποίησε ότι ακόμα και αν συμμετέχουν στελέχη από τη ΝΔ στην κυβέρνηση ο ίδιος θα συνεχίσει να κινείται αντιμνημονιακά.
---
Να ανακοινωθεί εντός της ημέρας ο νέος πρωθυπουργός και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ζητά η «Δημοκρατική Συμμαχία», ενώ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου και  κάλεσε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση και να προσεγγίσουν την Αριστερά . Ταυτόχρονα κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη «να αφήσει το φλερτ με τις μνημονιακές δυνάμεις» και να ενταχθεί σε ένα πλατύ μέτωπο που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση .