Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Απειλείται η χώρα με στάση πληρωμών - Το δημοψήφισμα "πάγωσε" για τα καλά την 6η δόση- Φήμες για επιστολή Λαγκάρντ σε Παπανδρέου: Η συμφωνία δεν μπορεί να μπει σε δημοψήφισμα

Τελικά η απόφαση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα φαίνεται πως τινάζει στον αέρα την έκτη δόση για την Ελλάδα και φέρνει πιο κοντά από ποτέ τη χώρα και τους πολίτες της στη χρεοκοπία.

Από τις Κάννες όπου πραγματοποιείται η κρίσιμη σύνοδος των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου προκύπτει τελικά ότι το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο με τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα και μέσω αξιωματούχου του κάνει σαφές πως ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΘΕΙ Η ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρει στο Reuters πως το πιθανότερο είναι να μην εκταμιευτεί η δόση για την Ελλάδα πριν γίνει το δημοψήφισμα και ακούγεται λογικό από πλευράς ΔΝΤ μιας και έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές και σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να πάρει χρήματα εάν δεν έχει διασφαλιστεί πρώτα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Και αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί απειλή κατά το ΔΝΤ για τη συμφωνία των Βρυξελλών για κούρεμα που καθιστούσε βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και στην επιστολή της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στον έλληνα πρωθυπουργό αναφέρει πως η δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να τεθεί στο δημοψήφισμα

Το CNBC παρουσιάζει ως δεδομένο ότι η έκτη δόση "παγώνει" για μέχρι μετά το δημοψήφισμα και επικαλείται πηγή της Ε.Ε. που αναφέρει πως όσο νωρίτερα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τόσο νωρίτερα θα καταβληθεί η έκτη δόση."Αυτή τη στιγμή πάντως, δεν θα πρόκειται να καταβληθεί".

Σε περίπτωση που το ΔΝΤ και η E.Ε επιμείνει στην απειλή αυτή για την έκτη δόση, δηλαδή να παγώσει μέχρι το δημοψήφισμα, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρα να μείνει από ρευστό και να προκληθεί στάση πληρωμών.

Ακόμα και εάν αποφασιστεί όμως να γίνει δημοψήφισμα για παράδειγμα στις αρχές Δεκεμβρίου, ακόμα και τότε υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να δηλώνει μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο Dow Jones Newswires ότι διαθέτει χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους μέχρι τέλη Νοεμβρίου.

Βέβαια παλιότερα υπήρχαν δηλώσεις ότι υπάρχουν χρήματα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, μετά έγινε μέχρι τέλη Οκτωβρίου και τώρα μέχρι τέλη Νοεμβρίου και αυτό δικαιολογείται σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης πως τους μήνες αυτούς τα έσοδα ενισχύθηκαν από τους νέους φόρους με την έκτακτη εισφορά και το τέλος ακινήτων και έτσι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα.

newsit. gr