Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Πάνος Μπεγλίτης : Δεν ήταν έκτακτες οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων


Οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ήταν έκτακτες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση.
«Είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος στη θέση κάθε αρχηγού κλάδου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ήδη από τον Αύγουστο είχαν συμπληρώσει τον εκ του νόμου προβλεπόμενο χρόνο στη θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 FM. .
Διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να γίνουν από τον Αύγουστο, όμως μετατέθηκαν για αργότερα λόγω της κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM 99,5» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ  Β. ΧΙΩΤΗ και Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως σας έχουμε προαναγγείλει στην τηλεφωνική γραμμή είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Πάνος Μπεγλίτης. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: κ. Χιώτη και κ. Παπαδόπουλε, καλή σας ημέρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά είμαστε πυρηνική δύναμη. Μια ανακοίνωση του Παπανδρέου δημιούργησε σάλο σε όλο τον κόσμο.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό δείχνει τη δύναμη της πολιτικής απέναντι στους διάφορους κύκλους που σχεδιάζουν ερήμην των λαών. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους ευρωπαϊκούς λαούς, προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καθίσουν καλά γιατί μπορούμε να τα κάνουμε όλα ίσωμα εμείς η μικρή Ελλαδίτσα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, κάθε άλλο. Το αντίθετο. Πιστεύω κ. Χιώτη ότι η απόφαση αυτή για το δημοψήφισμα είναι μια απόφαση εθνικής ευθύνης με ειδικό βάρος στην κρίσιμη συγκυρία που περνάει η χώρα, αλλά και στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η Ε.Ε. και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί να ψηφίσουμε ναι, γιατί αν ψηφίσουμε όχι δεν θα είναι υπεύθυνη στάση. Θα μας έχουν δώσει τα 200 δις και εμείς θα λέμε γεια σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το αντίθετο. Στο δημοψήφισμα θα δοθεί η ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να τοποθετηθούν για το πώς θέλουν να πορευτεί η χώρα, πώς θα υπερβούμε την κρίση χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς δημαγωγία. Όλοι θα τεθούν μπροστά στις ευθύνες τους, θα τοποθετηθούν, γιατί σήμερα βλέπουμε ότι ενώ από τη μια πλευρά αμφισβητούν, ασκούν έντονη κριτική στις αποφάσεις της Ε.Ε., αυτόματα κόπτονται για την επίδραση που θα έχει το δημοψήφισμα πάνω σε αυτές τις αποφάσεις. Αυτή η υποκρισία, αυτό το παιχνίδι σκοπιμοτήτων που γίνεται στην Ελλάδα θα τελειώσει με το δημοψήφισμα.
Θεωρώ το δημοψήφισμα ένα σημαντικό θεσμικό, δημοκρατικό, πολιτικό και κοινωνικό “αμορτισέρ” σε αυτή τη συγκυρία που είναι εξαιρετικά δύσκολη, που υπάρχουν φαινόμενα κοινωνικής σύγκρουσης, που υπάρχουν φαινόμενα θα έλεγα ενός, οιονεί κοινωνικού εμφυλίου. Πρέπει να αποσυμπιέσουμε την πολιτική κατάσταση, το πολιτικό κλίμα και όλοι να τοποθετηθούμε με όρους εθνικής ευθύνης απέναντι στο μέλλον της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν προχωρήσουμε θα ήθελα να αποσαφηνίσουμε μερικά πράγματα. Από την ενημέρωση που είχατε χθες από τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο ερώτημα πρώτο, τίθεται σε κίνδυνο η εκταμίευση της 6ης δόσης τόσο προς το κομμάτι της Ε.Ε. όσο και προς το κομμάτι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα την πάρουμε έτσι κι αλλιώς ή υπάρχει κίνδυνος ένα κομμάτι του να παγώσει;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εξάλλου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η 6η δόση θα χορηγείτο γύρω στα μέσα Νοεμβρίου. Δεν επηρεάζεται από την πολιτική μας πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε ως προς το κομμάτι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο η έγκριση ακόμα εκκρεμεί.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνέλθει το Διοικητικό του Συμβούλιο για να δώσει και την τυπική έγκριση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποια περίπτωση να μη τη δώσει αυτή την έγκριση;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν το πιστεύω. Θεωρώ ότι θα γίνει ομαλά η εκταμίευση της 6ης δόσης. Εξάλλου σήμερα, ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στην Γαλλία, στη Νίκαια, όπου συνέρχεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων η ομάδα των 20 βιομηχανικών χωρών.  Μια κρίσιμη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο χώρο όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, θα έλεγα γενικότερα για το μέλλον του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Και εκεί πραγματικά θα αναδείξει την επιχειρηματολογία και για το δημοψήφισμα, όπου ο κυρίαρχος λαός θα κληθεί να αποφασίσει, αλλά και για άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν την Ευρωζώνη, τη θέση της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω ένα δεύτερο ερώτημα. Το δημοψήφισμα για να διεξαχθεί, πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή προηγουμένως. Με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή με 151 βουλευτές. Όταν από το κυβερνών κόμμα μόνο χθες βγήκαν 5 ή 6 οι οποίοι δήλωσαν αντίθετοι, αυτή η πλειοψηφία των 151 δεν υπάρχει.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω στην πορεία, όταν θα έχει καταλαγιάσει η σκόνη, όλοι με μεγαλύτερη ψυχραιμία, χωρίς συναισθηματισμούς ή άλλους ιδιαίτερους υπολογισμούς, θα αντιληφθούν ότι είναι η πιο σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ληφθεί υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.  Και όσοι από τους συναδέλφους ή γενικότερα από τα πολιτικά κόμματα ζητούν άμεσες εκλογές, πιστεύω ότι κάνουν ένα πολύ σοβαρό λάθος.  Θα πολωνόταν το πολιτικό κλίμα και η αντιπαράθεση. Δεν είναι πρόσφορες οι κοινωνικές συνθήκες να πηγαίναμε σε μια ανοιχτή μετωπική σύγκρουση και ως τέτοια πρέπει να δούμε και την πολιτική πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα και τώρα το ίδιο κάνετε. Πάτε σε μια ανοιχτή πολιτική σύγκρουση μέσω ενός δημοψηφίσματος, το οποίο μάλιστα θα διεξαχθεί από ότι μαθαίνουμε μετά από 3 μήνες που σημαίνει ότι θα έχουμε ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ότι κατάλαβα στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο πήραν μια απόφαση να έρθει συντομότερα το δημοψήφισμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο συντομότερα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό που λέτε είναι αληθές. Υπήρξαν πολλές επισημάνσεις από τους συναδέλφους, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, να υπάρξει μια συντόμευση του χρονικού διαστήματος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο μπορεί να συντομευτεί;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες με βάση και τις εξελίξεις στην Ε.Ε., με βάση την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δυνατόν δηλαδή το δημοψήφισμα να διεξαχθεί και στα τέλη Νοεμβρίου ας πούμε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν θα ήθελα κ. Χιώτη να προτρέξω, να δώσω μια ημερομηνία, η οποία δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί τελικά στην εξέλιξη ή στις τελικές αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, περίπου λέω. Να το προσδιορίσουμε, πόσο πιο σύντομα μπορεί να έρθει για να καταλάβουμε πόση θα είναι η περίοδος της αβεβαιότητας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, θεωρώ ότι θα ήταν καλό πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά την ψήφιση βεβαίως του προϋπολογισμού να γίνει το δημοψήφισμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα θα έχει καταλήξει η συμφωνία; Θα ξέρει ο κόσμος για τι πράγμα θα ψηφίσει; Γιατί ξέρουμε ότι η συμφωνία θα τραβήξει πολύ για να πειστούν οι Τράπεζες.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να μια μεγάλη πολιτική ευκαιρία να εκφραστεί δημοκρατικά ο ελληνικός λαός μέσα από τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων.  Να τοποθετηθούν με καθαρότητα και ευθύνη οι πολιτικές δυνάμεις χωρίς μισόλογα, χωρίς στρογγυλεμένο λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, η συμφωνία λέω αν θα έχει ολοκληρωθεί, η συμφωνία με τους τραπεζίτες. Γιατί ακόμα η συμφωνία είναι ανοιχτή από ότι καταλαβαίνω.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είδατε ότι το συνάρτησα με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση. Γι' αυτό σας λέω ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε για μια τελική ημερομηνία αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ πείτε μου και κάτι άλλο. Αυτό το δημοψήφισμα όταν και εφ' όσον διεξαχθεί, θα βασιστεί στη συνδρομή κρατικών λειτουργών τους οποίους έχετε θέσει απέναντι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να στηθεί ένας εκλογικός μηχανισμός στον οποίο θα συμμετάσχουν αστυνομικοί, δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Το ενδεχόμενο κάποιας λευκής απεργίας από αυτή την κατηγορία των εργαζομένων σας απασχολεί;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι σε αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία έκφρασης του ελληνικού λαού όλοι θα τοποθετηθούν με την αναγκαία ευθύνη. Θα έλεγα ότι θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας, οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί να κάνουν λευκή απεργία, όταν πολλοί από αυτούς τους φορείς ζητούν να εκφράσει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, τις απόψεις τους. Να λοιπόν μια ευκαιρία σημαντική για να τοποθετηθούμε όλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πάμε κάπου αλλού. Έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση το ότι χθες αποστρατεύσατε όλους τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί το κάνατε αυτό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:  Διάβασα τις δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πραγματικά εξεπλάγην, για μια ακόμα φορά, με την υποκρισία, την μικροπολιτική σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε σχέση με την λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω να σας πω ότι οι κρίσεις αυτές δεν είναι έκτακτες. Οι κρίσεις  αυτές είναι τακτικές, έχουν σχεδιαστεί από τις αρχές του Οκτωβρίου και έγιναν κανονικά. Θα μπορούσαν να γίνουν και λίγο πιο μπροστά, αλλά λόγω των υποχρεώσεων του Πρωθυπουργού στις Συνόδους Κορυφής πήγε για τις αρχές Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουμε δει όμως συχνά κ. Υπουργέ να αποσύρεται όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή και οι 4. Δεν γίνεται συχνά αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος είναι ο λόγος δηλαδή.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, έχουμε δει και στο παρελθόν να γίνονται με ομαλό, συντεταγμένο, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα τρόπο, η διαδικασία των κρίσεων και της αλλαγής στη στρατιωτική ηγεσία.
Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θεωρεί ότι έχουμε ασθενή μνήμη και να θυμίσω, ότι λίγο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 με έναν ξαφνικό τρόπο η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα στον Αύγουστο, άλλαξε τη στρατιωτική ηγεσία.
Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων έγιναν ξαφνικές κρίσεις μέσα στον Αύγουστο. Αυτό ας το κρατήσουμε στα υπόψη για να δούμε την ευθύνη που χαρακτηρίζει το κάθε πολιτικό κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην έπραξε καλώς. Αλλά κι εσείς όταν αποσύρετε και τους 3 Αρχηγούς των Ενόπλων και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ταυτοχρόνως δεν δημιουργεί την υποψία ότι θέλετε να τοποθετήσετε εκεί άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης σας;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ξεκινώ από το τελευταίο. Για πρώτη φορά είπα και πάλι, οι κρίσεις έγιναν με τον πιο αντικειμενικό, αξιολογικά τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρησιακά προσόντα, τα επιτελικά προσόντα της νέας ηγεσίας.      Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι υπήρξε η παραμικρή υποψία κομματικής ευνοιοκρατίας, κομματικών επιλογών.
Πού βρίσκεται η ένσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Στη συγκυρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αυτό ήταν λίγο περίεργο. Δεν σκεφτήκατε να το αναβάλετε για μια βδομάδα ας πούμε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Επειδή συνάδελφος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δηλώνει ότι ανεξαρτητοποιείται, θα σταματήσει το κράτος; Το κράτος έχει μια συνέχεια. Πρέπει να σεβαστούμε τους θεσμούς, όπως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σεβάστηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 τις επιλογές της στρατιωτικής ηγεσίας που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Και θεωρώ ότι πράξαμε σωστά, περιβάλαμε με την απόλυτη εμπιστοσύνη τη στρατιωτική ηγεσία, δουλέψαμε μαζί της, συνεργαστήκαμε πολύ εποικοδομητικά μαζί της και είμαι βέβαιος ότι και τώρα θα γίνει το ίδιο με τη νέα στρατιωτική ηγεσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ποιο είναι το σκεπτικό του σαρώματος κ. Υπουργέ; Δηλαδή θέλω να πω τι θα προσφέρουν οι νέοι αρχηγοί περισσότερο από ότι προσέφεραν οι παλιοί; Αυτό δεν καταλαβαίνω εγώ ακριβώς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ' αρχήν είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος στη θέση κάθε αρχηγού κλάδου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ήδη από τον Αύγουστο είχαν συμπληρώσει  τον εκ του νόμου προβλεπόμενο χρόνο στη θέση.
Θα μπορούσα να κάνω τον Αύγουστο τις τακτικές κρίσεις με βάση το δίχρονο που είχε συμπληρωθεί.  Αλλά - πρέπει να το πω τώρα για πρώτη φορά,  ανοιχτά, με απόλυτη καθαρότητα - ότι η περίοδος εκείνη ήταν μια περίοδος εντάσεων και γενικότερου κλίματος κρίσης στη Ν.Α. Μεσόγειο.  Με αίσθημα ευθύνης είχα ενημερώσει την στρατιωτική ηγεσία ότι θα πορευτούμε μαζί, να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αφήνοντας για αργότερα τις τακτικές κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.
Όλα έγιναν με τον πιο συντεταγμένο, τον πιο καθαρό και διαφανή τρόπο, με αξιοκρατία, με βάση τα προσόντα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας και των στελεχών της. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει, γιατί άκουσα - και δεν ξέρω αν το γνωρίζετε - την κα Μπακογιάννη να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά να μην υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.  Αφού κάλεσε η κα Μπακογιάννη και ο πατέρας της τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθούν και να ρίξουν τον Παπανδρέου, αφού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί για να προκαλέσει εκλογές, τώρα ζητάει καινούρια πράγματα τα οποία κινούνται στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής, πέραν της δημοκρατικής νομιμότητας.
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν σε αυτό τον τόπο.  Ας αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός του πεδίου της καθημερινής κομματικής και πολιτικής σύγκρουσης και αντιπαλότητας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν να επιτελέσουν μια πολύ σημαντική αποστολή και δεν είναι ο χώρος για κομματικές αντιπαραθέσεις. Πρέπει να κρατήσουμε όλοι έξω τις Ένοπλες Δυνάμεις από αυτό το κλίμα της πολιτικής ή κομματικής αντιπαράθεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτή τη συνομιλία.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.