Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η Πελοπόννησος Web 2.0 στο κέντρο του σχεδιασμού της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης


Το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για την δημιουργία της "Πελοποννήσου Web 2.0" παρουσίασε η  Αντιπεριφερειάρχης Ν. Νικολάκου απαντώντας σε ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της αντιπολίτευσης Σωτήρη Παναγιωτόπουλου για την Ψηφιακή Σύγκλιση, κατά την συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.  
Στο πλαίσιο αυτό αναδείχτηκε ο συντονισμός των ενεργειών της πρώτης αιρετής Διοίκησης για την δημιουργία των αναγκαίων δομών, σε επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών, που θα αποτελέσουν το αντικείμενο της ψηφιακή ολοκλήρωσης. Η λογική ανάπτυξης αυτού του σχεδιασμού  βασίζεται στην δημιουργία μιας απλής και κατανοητής από τους πολίτες ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα  διευκολύνει την καθημερινότητα τους, χωρίς να περιπλέκει τους ίδιους και τις υπηρεσίες σε μια αέναη γραφειοκρατική περιπέτεια.
Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και προσωπικά του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη είναι η ενδυνάμωση των υπαλλήλων που θα οδηγήσει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, την διαφάνεια των λειτουργιών και τη διαμόρφωση μιας νέου τύπου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αποστολή του σχεδιασμού είναι να μεταφέρει τις υπηρεσίες στην νέα εποχή με όρους που είναι κατανοητοί από τους πολίτες και προσομοιάζουν σε απλότητα χρήσης στα δίκτυα κοινωνικής σύνδεσης και ενημέρωσης, στα οποία με μαζικότητα οι σύγχρονοι πολίτες συμμετέχουν και ενεργοποιούνται δραστικά.

Κείμενο εισήγησης της Αντιπεριφερειάρχου:
                                   
Η σημερινή επερώτηση θεωρούμε όλοι ότι κινείται σε μια εξαιρετικά σωστή κατεύθυνση στη λογική ότι στόχος όλων μας πρέπει να είναι η παραγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε ζητήματα στα οποία η αιρετή περιφέρεια έχει και αρμοδιότητα και δυνατότητες εκ της θεσμικής της θέσης να ανταποκριθεί. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας ανακαλύπτει κάποιος αρκετές καταφάσεις σε σχέση με τις θέσεις που και προεκλογικά διατυπώσαμε  και σήμερα έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε. Και η δική σας πινελιά κ. Παναγιωτόπουλε είναι εμφανής σε αυτό το κομμάτι των προεκλογικών σας προτάσεων.
Έχουμε πολλές φορές επαναλάβει ότι στρατεύουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας αυτήν την στιγμή.  Σε όλες τις προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ανταποκριθεί, καταθέτοντας συγκεκριμένα σχέδια με εμπεριστατωμένα τεχνικά δελτία , αλλά και νωρίτερα στην περίοδο της διαβούλευσης έχει καταθέσει τις απόψεις της προκειμένου οι σχετικές προσκλήσεις να λαμβάνουν υπ’οψιν τους τον περιφερειακό σχεδιασμό και να μην γίνονται κεντρικά, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα και ως εκ τούτου τα έργα χαρακτηρίζονταν από χαμηλή απορροφητικότητα και ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις ανταποδοτικότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι θέσεις που καταθέσαμε για τους Πόλους Καινοτομίας και το σύστημα Mann. Άλλες από αυτές τις εισηγήσεις μας εισακούονται , άλλες όχι, πάντως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, γνωρίζει εκ των προτέρων τις σχεδιασμένες δράσεις και συμμετέχει σε πολλές περιπτώσεις και στον σχεδιασμό των προδιαγραφών.
Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόσκληση, θα μου επιτρέψετε μια γενικότερη παρουσίαση του σχεδιασμού, στον οποίο εντάσσεται και η συγκεκριμένη δράση.
 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια της μετάβασής της στο μοντέλο της «Ψηφιακής Περιφέρειας» έχει δρομολογήσει και υλοποιεί ένα σύνολο δράσεων κινούμενη σε δύο άξονες:
ΑΞΟΝΑΣ 1: Συνεχής παρακολούθηση και ένταξη έργων σε ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΣΠΑ και άλλα (π.χ. ερευνητικά) προγράμματα
Στα πλαίσια αυτά ήδη η Περιφέρεια:

Α. Συμμετείχε μέσω της αναπτυξιακής της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε» σε δύο (2) προτάσεις στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου:

      ΕΡΓΟ #1: με αντικείμενο το σχεδιασμό και την (πιλοτική) ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο χώρο του τουρισμού για την Περιφέρεια ( Innovative web/mobile GIS/LBS e-Services with Augmented Reality features for the tourism sector»)

      ΕΡΓΟ #2: με αντικείμενο το σχεδιασμό και την (πιλοτική) ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων ηλεκτρονικών προμηθειών για την Περιφέρεια (« Development of a 'smart' e-procurement environment for the Local Government through the introduction of innovative techniques and tools»)



Β.   Συμμετέχουμε στην υποστήριξη ένταξης 11 έργων ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των Δασαρχείων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο ΜΕΤΡΟ 226, ΔΡΑΣΗ 1 του ΕΠ «Αγροτική Ανάπτυξη» (‘Αλέξανδρος Μπαλτατζής) ύψους 3 δις € περίπου (υποβολή στις 14/10/2011). Να σημειώσουμε ότι σχετικά με αυτό το έργο, αν και δικαιούχος δεν θα μπορούσε να είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου και οι υπηρεσίες της, ήλθαμε σε επαφή με την αποκεντρωμένη διοίκηση και προσωπικά μίλησα με τον γενικό γραμματέα, τον κ. Αποστολόπουλο, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και αμέσως έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να μας συνδράμουν, προκειμένου τα δασαρχεία της Περιφέρειας μας να μπορέσουν να αντλήσουν χρήματα και να κάνουμε μια εξαιρετικά συντονισμένη προσπάθεια. Τα τεχνικά δελτία είναι έτοιμα προς υποβολή και αισιοδοξούμε ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουμε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ εγκαταστημένο ένα ΚΟΙΝΟ λογισμικό, (με απλά λόγια το ένα δασαρχεία θα μιλάει την ίδια τεχνολογική γλώσσα με το άλλο ) προκειμένου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί εφεξής και στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών στην περιφέρεια μας. Αποδεικνύουμε λοιπόν εμπράκτως, με αυτήν την ενέργεια κύριε Παναγιωτόπουλε, ότι με στόχο το δημόσιο συμφέρον κινητοποιούμε όλες τις δυνάμεις και όλες τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου και στην κατεύθυνση αυτή θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην σημαντική συμβολή του κ. Αποστολόπουλου και των υπηρεσιών του.



Γ.   Και ερχόμαστε στο προκείμενο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει ήδη προχωρήσει σε ανάλυση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων και προχωρά στην ανάλυση και συγγραφή Τεχνικών Δελτίων Έργων για ένταξη Ψηφιακών Δράσεων ύψους 2,5 δις € της Περιφέρειας στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 30 του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» (υποβολή στις 4/11/2011). Ως προτεραιότητα έχουν τεθεί (με βάση τον χαρακτήρα της Πρόσκλησης, τις προτεραιότητες της Περιφέρειας  και τις πρότερες εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ μέσω της Αποκεντρωμένης και της μη Αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης) τα εξής έργα.

  • Ολοκληρωμένη Ηλεκτρονική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πολιτών/ Επιχειρήσεων της Περιφέρειας: Ολοκλήρωση συστημάτων ψηφιοποίησης εγγράφων, διαδικτυακών πυλών, ηλεκτρονικών Πυλών και λοιπών ΠΣ των παλαιών Νομαρχιών σε ένα Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα με πρόσβαση τόσο από Υπηρεσίες, όσο και από Πολίτες/Υπηρεσίες της Περιφέρειας



  • Ηλεκτρονικό Κέντρο Επενδύσεων Περιφέρειας Πελοποννήσου (‘Make Business and Invest in Peloponnese’): Ολοκληρωμένο πληροφοριακό  σύστημα παρουσίασης επιχειρηματικής δραστηριότητας (επιχειρηματικός οδηγός) Περιφέρειας Πελοποννήσου,  παρουσίασης επιχειρηματικών νέων και online εργαλεία δικτύωσης (Clustering) επιχειρήσεων, εντοπισμού προγραμμάτων χρηματοδότησης, ανάπτυξης business plan, εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδύσεων,  αναζήτησης/εύρεσης συνεργάτη/συνεταίρου κ.λπ.



  • To ‘καλάθι’ της Πελοποννήσου: Θεματική Πύλη για την προβολή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Πελοποννήσου 



Οι τομείς στους οποίους αναφερόμαστε κύριε Παναγιωτόπουλε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με άμεσους αποδέκτες τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ο προγραμματισμός και η διαχείριση με άμεσο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και ασφαλώς η υπηρεσία που οφείλουμε να προσφέρουμε στην οργάνωση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του τουριστικού προιόντος. Ως υποέργα θα εντάξουμε τα κάτωθι



  • Ολοκληρωμένη Ηλεκτρονική Υπηρεσία Διαχείρισης Παραπόνων – Καταγγελιών Πολιτών-Επιχειρήσεων Περιφέρειας Πελοποννήσου
  • Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα προγραμματισμού και διαχείρισης ελέγχων της Περιφέρειας (ηλεκτρονική υποστήριξη ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας σε πραγματικό χρόνο, καταγραφή των αποτελεσμάτων, έκδοση βεβαιώσεων, γνωματεύσεων, δημοσίευση σχετικών δεδομένων κ.λπ.)



Και τώρα ερχόμαστε στον ΑΞΟΝΑ 2, που είναι η Ανάπτυξη ολοκληρωμένου επιτελικού σχεδιασμού (MASTER PLAN) της «Ψηφιακής Πελοποννήσου»



Στόχος είναι να υπάρχει ένα πλήρη επιχειρησιακό σχέδιο μετάβασης στην «Ψηφιακή Πελοπόννησο» όπου θα περιγράφονται αναλυτικά και θα (προ) κοστολογούνται όλες οι σχετικές δράσεις. Στα πλαίσια αυτά έχει αρχίσει ήδη εσωτερικά ο συγκεκριμένος σχεδιασμός με στόχο να σε μεγάλο βαθμό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 και να τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και θα οριστικοποιηθεί. Το MASTER PLAN αυτό θα είναι ΄δυναμικό’ με την έννοια ότι θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τις ανάγκες της Περιφέρειας μέσα όμως από μια συγκεκριμένη (εσωτερική) διαδικασία υποβολής/ αξιολόγησης και ένταξης έργων σε αυτό.



Βλέπετε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις προσκλήσεις και αντλεί πόρους. Αυτό όμως δε γίνεται στη  λογική να φτιάξουμε έργα, τεχνικά άρτια, υψηλής τεχνολογίας, δύσκολου όμως χειρισμού, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Μας ενδιαφέρει η μέγιστη ανταποδοτικότητα και η ευκολία στον χειρισμό, προκειμένου η βιωσιμότητα τους να  μπει σε μια λογική αυτοματισμού, χωρίς να εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα, του οποίου το ενδιαφέρον θα παραμετροποιείται κάθε φορά υποκειμενικά, άλλοτε θα δυναμώνει και άλλοτε θα υποτονεί.



Διότι αυτό γινόταν μέχρι τώρα, με αυτά τα περίφημα έργα ψηφιακής αξιοποίησης. Δημιουργούνταν και μετά ρήμαζαν, ενώ πολλά εκατομμύρια ευρώ χάνονταν στον δρόμο. Αναφορικά με την δημιουργία τουριστικού Portal θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχει συναφές έργο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το προηγούμενο πρόγραμμα,  και γι αυτό δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί άλλη αντίστοιχη δράση. Είναι το discover- Peloponnese , το οποίο όμως εμείς έχουμε αναλάβει να κάνουμε πιο συμβατό με τις δικές μας πολιτικές και να το αναδιοργανώσουμε σύμφωνα με τις νέες τάσεις στο διαδίκτυο που δεν   είναι στατικό, αλλά προωθεί την έννοια του community , της κοινότητας δηλαδή, με στόχο να αποτελέσει πραγματικά πόλο έλξης τουριστών στην περιφέρεια μας μέσα από την συστηματική αξιοποίηση των social media, στα οποία επενδύσαμε και προεκλογικά όπως θα γνωρίζετε με επιτυχία.



Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στο εταιρικό σχήμα του προγράμματος «Μια ολοκληρωμένη δράση για την ασφαλή διάθεση των οικιακών φαρμακευτικών απορριμμάτων και αντίστοιχες πολιτικές (TBD)», το οποίο υποβλήθηκε στις 18 Ιουλίου 2011, στα πλαίσια της πρόσκλησης των προγραμμάτων LIFE 2011- Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 42 μηνές και προβλέπεται να ξεκινήσει στις 1/9/2012.



Στόχοι του προγράμματος είναι :

Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ασφαλούς μηχανισμού διάθεσης των οικιακών φαρμακευτικών απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ευρύτερα, βασισμένο σε διεθνής καλές πρακτικές και εμπειρογνωμοσύνη συμπεριλαμβάνοντας:

  • Αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης των διαθέσιμων οικιακών φαρμακευτικών απορριμμάτων στις περιοχές στόχους   
  • Σύλληψη και εφαρμογή του πλάνου των οικιακών φαρμακευτικών απορριμμάτων βασισμένο στις διεθνείς καλές πρακτικές και την πολυμερή δέσμευση των ενδιαφερομένων
  • Στοχευμένη διάδοση και αύξηση της ευαισθητοποίησης μεταξύ των ενδιαφερομένων (φαρμακοποιοί, τοπικές αρχές, γιατροί) και το ευρύ κοινό



Τέλος, είμαστε σε διαδικασία να υποβάλλουμε νέο Ευρωπαϊκό Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα, στα πλαίσια της 4ης πρόσκλησης για νέα προγράμματα του άξονα Πρόγραμμα Νοτιανατολικής Ευρώπης, τα γνωστά σε όλους σας Interreg. Η πρόσκληση στοχεύει στους άξονες: Καινοτομία, Περιβάλλον, Προσβασιμότητα, Αειφόρος Ανάπτυξη και Τεχνική Βοήθεια. Γενικό αντικείμενο της πρότασης που προετοιμάζεται είναι:  η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης, η σταθερότητα μέσω της δημιουργίας διακρατικών εταιρικών σχημάτων και κοινών δράσεων στρατηγικής σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε θέματα καινοτομιών, πληροφοριών και νέων καλών πρακτικών, η βελτίωση των περιφερειών και των πόλεων, μέσω της αειφόρου ανάπτυξης  κα.



Σε αυτήν την εξαιρετικά ουσιαστική προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι μπροστά στις χρηματοδοτήσεις με την πολλή δουλειά που όλοι μας καταβάλουμε, πρώτα από όλα ο περιφερειάρχης, χωρίς να έχετε ακούσει ποτέ μεμψομοιρίες, γκρίνιες και τις γνωστές μιζέριες περί ανεπάρκειας ανθρώπινου και υλικοτεχνικού δυναμικού, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Σήμερα με την πρωτοβουλία αυτή του συναδέλφου μας του κ. Παναγιωτόπουλου αναδείχθηκε αυτή η δυνατότητα αγαστής και αποτελεσματικής συνεργασίας, μακριά από μικροπολιτικές που για χρόνια κάλυπταν την ένδεια ουσιαστικών παρεμβάσεων και συγκεκριμένου οράματος.



Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε δεσμευτεί από την προεκλογική περίοδο μπορεί να γίνει και θα γίνει “Πελοπόννησος WEB 2.0”