Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο ΚαμίνηΟ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, με το Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος.

           

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό -  μεταναστευτικό ζήτημα.

 

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

 

Γιώργος Καμίνης: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη για τη συνάντηση και την καρποφόρα συζήτηση που είχαμε.
            Η Αθήνα, όπως είναι προφανές, συμπυκνώνει πολύ συχνά, με δραματικό τρόπο, όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αλλά η Αθήνα έχει και τεράστιες προοπτικές.
Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για τα μεγάλα ζητήματα  της πόλης, για τις δραστηριότητες του Δήμου στα θέματα της κοινωνικής συνοχής, στα θέματα των ευρωπαϊκών πόρων, στην καταπολέμηση της ανεργίας. Και να μιλήσουμε για την άνοδο του τουρισμού, τα δύο τελευταία χρόνια στη πόλη, και τις προοπτικές που μας ανοίγει.
Βεβαίως, μιλήσαμε και για το προσφυγικό. Ένα πρόβλημα πάρα πολύ μεγάλο που δεν προσφέρεται για λαϊκισμούς. Όσοι πιστεύουν ότι τελικά θα το αποφύγουν, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, καλό θα είναι να γνωρίζουν, ότι θα διαψευστούν. Μας αφορά όλους. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε ένα εθνικό επίπεδο. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του, σε όλα τα σημεία της χώρας».

 


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλω να ευχαριστήσω το κ. Καμίνη για τη σημερινή του επίσκεψη και για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση, την οποία μου έκανε.
 Συζητήσαμε εκτενώς για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο - όπως γνωρίζετε -  έχει πάρει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις. Είναι βέβαιο ότι ασκεί και πολύ μεγάλες πιέσεις στην πόλη της Αθήνας.
Επιμένω - το έχω τονίσει σε πολλές ευκαιρίες - στην ανάγκη να υπάρχει ένας σαφής και ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών και μια διαφορετική μεταχείριση μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών.
Συνεχάρην τον κ. Καμίνη για την υπεύθυνη και σοβαρή του στάση στο πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Νομίζω ότι στα ζητήματα αυτά, έχουμε την απαίτηση απ’ όλους όσοι εμπλέκονται να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα με την απαραίτητη υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και να μπορούν να δουν - πέρα από το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν - και το μεγάλο εθνικό συμφέρον.
Με τον κ. Καμίνη συζητήσαμε και ζητήματα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Και τη δυνατότητα την οποία έχει ο Δήμος της Αθήνας να υποστηρίξει πραγματικά  τους πιο ασθενέστερους πολίτες, οι οποίοι δοκιμάζονται περισσότερο σήμερα από την οικονομική κρίση.
Συζητήσαμε, επίσης και ζητήματα που αφορούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Αθήνας. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να προτάξει ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, αλλά και στην πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, που η Αθήνα διαθέτει. Και πιστεύω ότι, στον τομέα αυτό υπάρχουν σημαντικές ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες. Αλλά και δυνατότητες πολύ πιο ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης».