Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό



http://www.newsit.gr/files/Image/2016/01/26/aaa/resized/kyriakos_boulh2_533_355.jpg 
Κύριε Πρωθυπουργέ, παρακολούθησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθειά σας να με ταυτίσετε - και να μας ταυτίσετε - με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με τους δανειστές.
      Σας απαντώ ευθέως: Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε 3Ο μνημόνιο. Τα πράγματα είναι  τόσο απλά. Το 3Ο μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Εσείς μας το «φορέσατε» και εσείς δεσμεύσατε τη χώρα για 3 χρόνια ακόμα.
      Και μιας και αναφέρεστε στο ΔΝΤ. Επιτρέψτε μου να επισημάνω την αμφισημία σας σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ελλάδος με το ΔΝΤ.

      Θυμίζω - μιας και είναι  εδώ και ο αγαπητός Υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Τσακαλώτος - την επιστολή, κύριε Υπουργέ, που στείλατε στο ΔΝΤ με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2015.
      Διαβάζω λοιπόν, στα αγγλικά, θα μου επιτρέψετε: «We would like to inform you that we are seeking a new loan facility from the International Monetary Fund. We look forward to continue cooperation with the fund».
Έχω την επιστολή στα αγγλικά. Και μεταφράζω, λοιπόν: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ζητούμε ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ και προσβλέπουμε σε συνεχόμενη συνεργασία».
Και στα ελληνικά λοιπόν, κύριε Πρόεδρε. Αλλά, όπως θα το λέγαμε και στα αγγλικά, γιατί είστε αγγλομαθής, It’s the IMF you …
      Καταθέτω την επιστολή στα Πρακτικά. 
     
Μας είπατε, στο μεταξύ, κύριε Τσίπρα, ότι δεν θέλετε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Για να ανακαλέσετε τελικά όλα αυτά τα οποία είπατε και να επιβεβαιώσετε αυτό το οποίο έχετε υπογράψει: Ότι ναι, προφανώς το ΔΝΤ εξακολουθεί και συμμετέχει στο 3ο πρόγραμμα, το οποίο εσείς διαπραγματευτήκατε και εσείς υπογράψατε.
     
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα που τέθηκαν. Μου έκανε εντύπωση, μάλιστα, ότι επιμείνατε τόσο πολύ στις, κατά την άποψή σας, εξαιρετικές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015.
      Αυτό πρέπει  να είναι  το συντομότερο ανέκδοτο, το οποίο ακούσαμε στην αίθουσα σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι τα φορολογικά έσοδα του 2015 είναι  750 εκατομμύρια ευρώ κάτω από εκείνα του 2014. Και αυτό, έχοντας επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 1 δις ευρώ.
      Που τη βλέπετε ακριβώς την επιτυχία; Θρίαμβος είναι  αυτό ή μήπως να μιλήσουμε λίγο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 65%; Και αυτό θρίαμβος είναι;
      Δεν θα μιλήσω σήμερα αναλυτικά για την «υπερήφανη» διαπραγμάτευση, την οποία κάνατε το 1ο εξάμηνο του 2015. Θα έρθει η ώρα και αυτής της συζήτησης, όπου θα πρέπει  να απαντήσετε και εσείς ευθέως, τι πραγματικά γνωρίζατε από αυτά τα οποία μας είπε ο κύριος Βαρουφάκης και τι, φυσικά, από αυτά τα οποία διαρρέουν και άλλοι υπουργοί σας.
      Δεν είναι, όμως, της παρούσης. Αλλά να μη νομίζετε ότι αυτά τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα. Διότι έχουν ειπωθεί πολλά πράγματα, στα οποία δεν έχετε απαντήσει. Θα έρθει, όμως, η ώρα τους. Δεν θα τα συζητήσουμε σήμερα.
     
Μου είπατε στην ομιλία σας, την οποία κάνατε πριν από δύο μέρες, να διαλέξω αν πρέπει  να είμαι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ. Σας απαντώ: Δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ, ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το  ΔΝΤ. Τα πράγματα είναι  πολύ απλά.
     
Στις τελευταίες σας δημόσιες τοποθετήσεις - αποφύγατε να το πείτε σήμερα, το είπατε όμως πριν από δύο μέρες -            με κατηγορήσατε ότι εγώ εκλέγομαι στα βόρεια προάστια. Εννοώντας προφανώς, ότι έχω μία ταξική προτίμηση στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.
      Σας θυμίζω, λοιπόν, το εξής: Είμαι 5 φορές εκλεγμένος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Τις τρεις φορές πρώτος. Σας θυμίζω ότι η Β΄ Αθηνών δεν είναι  μόνο η Κηφισιά και η Εκάλη. Είναι  και το Περιστέρι και η Αγία Βαρβάρα και τα Λιόσια και το Ίλιον και το Μοσχάτο.
Και επίσης να σας θυμίσω ότι εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 170.000 ψήφους, σε μία ανοικτή δημοκρατική εκλογή.
Εάν δεν είχατε κάνει αυτή την προσωπική αναφορά, δεν θα με αναγκάζατε να θυμίσω ότι εσείς, στα 33 σας, πήρατε το δακτυλίδι από τον κύριο Αλαβάνο και μετά εκλεγήκατε από ένα Συνέδριο 800 ατόμων.
Κατά συνέπεια, σας παρακαλώ να μην αμφισβητείτε τη δική μου δημοκρατική νομιμοποίηση.

Έρχομαι τώρα, στα ζητήματα τα οποία θίξατε.
Πάμε στα ζητήματα της επικουρικής ασφάλισης.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ, η επικουρική ασφάλιση, από τη φύση της, είναι διμερής. Χρηματοδοτείται από τους εργαζόμενους και από τους εργοδότες, σε αντίθεση από την κύρια ασφάλιση η οποία είναι τριμερής, καθολική, δημόσια και υποχρεωτική.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν λέει τίποτα άλλο από την πραγματικότητα: Ότι οι επικουρικές συντάξεις πρέπει να καλύπτονται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Είναι η απόλυτη δικαιοσύνη και η απόλυτη διαφάνεια και ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι και οι επόμενες γενεές θα πάρουν επικουρικές συντάξεις.
Και εσείς, που κόπτεστε τόσο πολύ για τις επικουρικές συντάξεις, δεν έχετε κόψει τις επικουρικές συντάξεις ήδη κατά 6%; Μήπως κάνω λάθος; Μήπως ο κύριος Φλαμπουράρης, ο οποίος είναι εδώ, δεν μίλησε δημόσια για μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 20%; Και αυτή η ρήτρα βιωσιμότητας, στην οποία αναφέρεστε, θα μπείτε στον κόπο, κάποια στιγμή, να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι;
Ας μιλήσουμε, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, με ανοιχτά χαρτιά. Ναι, επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις διότι είναι ένα δίκαιο και σωστό μέτρο.

Και μία αναφορά, την οποία κάνατε στην πρωτολογία σας, την οποία βρήκα ενδιαφέρουσα, σχετικά με τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και τι προβλέπαμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία στο μεσοπρόθεσμο του 2015-2018.
Είπατε, επί λέξει, ότι εμείς προβλέπαμε επιχορήγηση 9,6 δισεκατομμύρια όταν εσείς προβλέπατε 10, κόμμα κάτι.
Φοβάμαι ότι διαβάσατε τη λάθος στήλη στο σχετικό κείμενο. Αναφερθήκατε στο βασικό σενάριο και όχι στο μεσοπρόθεσμο. Το μεσοπρόθεσμο πρόβλεπε επιχορήγηση 11,1 δισεκατομμύρια. …
Πάμε τώρα στο πιο ακανθώδες ζήτημα. Ζητούσε πραγματικά η τρόικα πρόσθετα  μέτρα, κύριε Τσακαλώτο και κύριε Τσίπρα, όταν ολοκληρώναμε εμείς τη διαπραγμάτευση;
Έχω εδώ - και θα καταθέσω στα πρακτικά - μία αποστροφή, την οποία έχω απομονώσει, σχετικά με το κείμενο της τρόικα, με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2014 - φαντάζομαι ότι αν το αναζητήσετε στα αρχεία σας θα το βρείτε - όπου γίνεται πολύ συγκεκριμένη αναφορά - committed, κύριε Τσακαλώτο - σε δύο πράγματα:
Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Καμία απολύτως αναφορά για συμπληρωματικά δημοσιονομικά….
Και να σας θυμίσω, κύριε Τσακαλώτο, ότι το state of play αφορά την τρόικα συνολικά και όχι μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι βασικά αυτά. Θα έπρεπε να τα γνωρίζετε ως Υπουργός Οικονομικών.

Έρχομαι τώρα σε κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις.
Μιλήσατε, κύριε Κατρούγκαλε - και πραγματικά εδώ με προβληματίσατε - για το ζήτημα των επαναπροσλήψεων.
Δεν θα έπρεπε να μιλάτε εσείς για το ζήτημα αυτό.
Διότι ακόμα δεν έχετε δώσει απαντήσεις για τα ιδιωτικά συμφωνητικά με το 12%.
Άρα θα έπρεπε να είστε λίγο πιο προσεχτικός σε αυτό.

Μιλήσατε για τα νοσοκομεία και για την περιβόητη Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία δήθεν έκανε μία αντικειμενική και αξιοκρατική ανάλυση των προσόντων των διοικητών των νοσοκομείων.
Έχω μία απορία: Γιατί διώχθηκαν διοικητές οι οποίοι πέρασαν από την αξιολόγηση; Αυτό είναι ένα μυστήριο. Ή έχετε Επιτροπή Αξιολόγησης, εν πάση περιπτώσει, ή δεν έχετε. Είναι σαφές ότι στα νοσοκομεία επιδιώξατε να κάνετε μία κομματική εκκαθάριση.
Σας μίλησα πριν -  και σας ενοχλεί, καταλαβαίνω αυτή η συζήτηση - για το ηθικό πλεονέκτημα. Σας ενοχλεί πάρα πολύ.
Εγώ δεν παραγνώρισα ποτέ, κύριε Τσίπρα, ότι και εμείς κάναμε διορισμούς, με κομματικά κριτήρια. Δεν το έκρυψα και τολμώ να πω ότι ήμουν από αυτούς που, δημόσια, σε ανύποπτο χρόνο και πριν γίνω Υπουργός, είχα ασκήσει κριτική και στη λογική των ποσοστώσεων.
Όταν, όμως, εσείς έρχεστε και κάνετε ακριβώς τα ίδια και χειρότερα να μην επικαλείστε διαφοροποίηση και ηθικό πλεονέκτημα. Αυτό λέω και είμαι απολύτως σαφής.

Απορώ ποιος σας γράφει ή ποιος σας λέει, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα οποία είπατε για τους γενικούς διευθυντές και για το σύστημα αξιολόγησης και επιλογής τους.
Να σας θυμίσω ότι βρήκατε ψηφισμένο νόμο για την επιλογή των γενικών διευθυντών, των διευθυντών και τμηματαρχών με αξιοκρατικά κριτήρια. Τον ψηφίσαμε αυτό το νόμο….
Γνωρίζετε ότι για 4 χρόνια τουλάχιστον υπήρχαν διορισμένοι γενικοί διευθυντές με μεταβατικές διατάξεις. Και αυτό ακριβώς θέλαμε να θεραπεύσουμε.
Ρωτώ, λοιπόν, εγώ, κύριε Τσίπρα: Τι κάνατε ένα χρόνο; Τι κάνατε ένα χρόνο. Ένα χρόνο δεν κυβερνάτε; Ή κάνω λάθος; Γιατί δεν εφαρμόσατε το νόμο; Ή, εν πάση περιπτώσει, εάν ο νόμος αυτός δεν σας έκανε, γιατί δεν τον αλλάζατε; Γιατί περιμένατε ένα χρόνο και ζητάτε τώρα από εμάς τα ρέστα;
Εμείς είχαμε δρομολογήσει την επιλογή των γενικών διευθυντών με αξιοκρατικά κριτήρια. Εσείς τη σταματήσατε. Είχατε κάθε δυνατότητα να αλλάξετε το νόμο. Φέρνετε τώρα ένα νόμο. Θα σας πω και ανοιχτά για να μην νομίζει και η Εθνική Αντιπροσωπεία ότι διαφωνούμε κάθετα σε όλα, ότι βλέπω στο νομοσχέδιο και αρκετά θετικά στοιχεία: Συνέχιση προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, που εγώ είχα υλοποιήσει. Και είναι θετικό αυτό. Και μακάρι να μπορούμε να βρούμε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης στα ζητήματα αυτά.
Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να μας ζητάτε εμάς τα ρέστα όταν ένα χρόνο καθυστερήσατε να κάνετε οτιδήποτε.

Φοβάμαι, κύριε Πρωθυπουργέ ότι, πάλι, έγινε μία συζήτηση που τουλάχιστον από μέρους σας δεν είχε στοιχεία. Και σήμερα ακόμα δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε τις παρεμβάσεις τις οποίες προτείνετε.
Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος Κατρούγκαλος αναφέρει ότι στην τρόικα στέλνει ποσοτικοποιημένα στοιχεία. Γιατί δεν τα καταθέτετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία; Γιατί δεν μας λέτε τι προσβλέπετε να εισπράξετε από τις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες; Γιατί το κρύβετε; Στην τρόικα τα δίνετε και στη Βουλή δεν το λέτε; Αυτό, εμένα τουλάχιστον, μου κάνει εντύπωση.

Ένα είναι βέβαιο. Μάλλον σας αιφνιδίασα με την πρωτολογία μου.
Είχατε προεξοφλήσει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κατέθετε καμία πρόταση. Εμείς, κύριε Τσίπρα, έχουμε το θάρρος της γνώμης μας. Όσο και αν προσπαθείτε να μας περιχαρακώσετε ιδεολογικά, να ξέρετε ότι οι δικές μας προτάσεις απευθύνονται πάντα στη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας.
Και να ξέρετε, επίσης, ότι για να μπορέσεις να μοιράσεις πλούτο, θα πρέπει πρώτα να τον δημιουργήσεις. Και αν περιμένω από τον κύριο Τσακαλώτο, με τις νεομαρξιστικές του ιδεολογίες, να δημιουργήσει πλούτο, φοβάμαι ότι θα περιμένω πάρα πολύ.