Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ενάντια στην συμφωνία,η Αριστερή Πλατφόρμα στην αυριανή ψηφοφορία! Δεν προτίθενται να παραδώσουν τις έδρες τους

Συμφωνία: Τι αποφάσισε η Αριστερή Πλατφόρμα για την αυριανή ψηφοφορία!
 Η συνεδρίαση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης και όπως προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένοι βουλευτές τάσσονται ενάντια στην συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θέλουν τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία, ωστόσο η στάση τους σχετικά με το τι ακριβώς θα ψηφίσουν δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Οι επιλογές θα είναι φυσικά μεταξύ του "όχι" και του "παρών", ωστόσο αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι πως θα παραμείνουν στο κόμμα και δεν προτίθενται να παραιτηθούν, κρετώντας την εξής στάση: "ενότητα στο κόμμα, δεν θα το χαλάσουμε".Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, πως στην στνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως μια πρακτική διαγραφών είναι απέναντι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για την στρατηγική που θα ακολουθήσει.
Να σημειώσουμε επίσης πως στην συνεδρίαση συμμετείχαν οι Στάθης Λεουτσάκος, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κώστας Λαπαβίτσας, Κώστας Ήσυχος, Νίκος Χουντής, αλλά και άλλα στελέχη που δεν είναι βουλευτές, όπως ο Βασίλης Πριμηκύρης.

Η Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ: Ζήτησα μελέτη για τις επιπτώσεις από ένα Grexit και το απέρριψα - Έφερα μία κακή συμφωνία αλλά δεν είπα ψέμματα



 Στην ΕΡΤ έδωσε πριν λίγη ώρα συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας από την αρχή πως σκοπεύει να πει μόνο αλήθειες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
- Παραδέχθηκε πως το κείμενο της συμφωνίας δεν το πιστεύει, πως είχε αυταπάτες αλλά όχι ότι είπε ψέματα στον λαό
- Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως οι εναλλακτικές ήταν συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία
- Δεν θα χρεώσω τα λάθη στον Γιάνη Βαρουφάκη, εγώ θα πάρω τις ευθύνες ως πρωθυπουργός
- Δήλωσε πως προσπαθησε με δύναμη ψυχής να κερδίσει ό,τι ήταν δυνατόν
- Παραδέχθηκε ότι είναι μία δύσκολη συμφωνία αλλά δεν ήταν το τελεσίγραφο που έλαβε από το Eurogroup
- "Έχουμε 82 δισεκατομμύρια για 3 χρόνια και αναδιάρθρωση του χρέους και 35 δισ. για επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ωραιοποιήσει τα πράγματα και σε αυτή τη βάση, παραδέχτηκε πως η νύχτα της Συνόδου Κορυφής, ήταν μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. "Οι εναλλακτικές που είχαμε ήταν η συμφωνία ή η άτακτη χρεοκοπία", είπε επισημαίνοντας πως υπήρχε και η εκδοχή του Σόιμπλε για πενταετές Grexit. "Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα", και πρόσθεσε πως "δυστυχώς τα προαπαιτούμενα για τα οποία εμείς παλεύαμε, δεν άλλαξαν. Ήμαστε αντιμέτωποι με το απόλυτο αδιέξοδο, μας έδιναν 1 δισ. για 5 μήνες και μετά ξανά διαπραγμάτευση για νέους όρους, ενώ τώρα έχουμε εναλλακτικές για μια καλύτερη προοπτική,η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου, έχοντας διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας".
Τώρα έχουμε στα χέρια μας μια δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους, έχουμε πετύχει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, διασφάλιση των καταθέσεων και 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Και αυτά ενώ είχαμε απέναντι μας το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα".

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από την πλευρά των θεσμών, όταν εκτιμούσαν πως στο δημοψήφισμα θα κερδίσει το "Ναι". "Μας είπαν, πρώτα το δημοψήφισμα και μετά η συνέχιση των διαπραγματεύσεων".

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι όντως σκληρά τα μέτρα που έρχονται, όμως "δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά αυξάνεται το ΦΠΑ, αυτό είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλλεται".
Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, είπε ο κ Τσίπρας. Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47 του χρόνια", ανέφερε και πρόσθεσε "Αναλαμβάνω τις ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου".

Τόνισε πως πρόθεση και σκοπός του είναι να στηριχτούν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη και παράλληλα να δημιουργηθούν δομές αλληλεγγύης. "Πρέπει να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη και να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή".

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπερτίμησε τις "δυνάμεις" της κυβέρνησης απάντησε "Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, αλλά δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε πως είπα ψέματα. Είμαι πεπεισμένος το γεγονός ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι  μπορούσα. Φτάσαμε ακόμη και έξω από το πλαίσιο του προγράμματος προστασίας. Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Υπήρξε εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων, όμως στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Εγώ πήρα ρίσκα", είπε.

Ο κ. Τσίπρας, διερωτήθηκε εάν ο πολιτικός αντίκτυπος της προχτεσινής ημέρας θα είναι επωφελής γι' αυτούς που ασκούν την ηγεσία και τη στρατηγική της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι η ημέρα της Συνόδου όπως και οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν σταθμοί. "Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη", τόνισε.

Σχολιάζοντας διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε.


Παραδέχθηκε ότι υπερτίμησε την δύναμη του λαού και την αντίδραση που θα υπήρχε από τους δανειστές. Για τα όσα λέγονται περί πραξικοπήματος από τους δανειστές, δήλωσε πως κάποιοι από το εξωτερικό και το εσωτερικό εάν έπεφτε η κυβέρνηση θα ήταν χαρούμενοι.

Για τις φωνές στο εσωτερικό, δήλωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και θα κριθούν όλοι εάν θέλουν να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση ή εάν θέλουν να τη ρίξουν οπως επιθυμούν κύκλοι του εξωτερικού. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και προέχει να λάβει η Ελλάδα το πρόγραμμα γέφυρα. Σημείωσε πως δεν έχει κανένα λόγο να πάει σε εκλογές αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις εσωτερικές διεργασίες τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ξεκαθάρισε πως σέβεται τη θέση και τη στάση κάθε βουλευτή, ενώ για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως είναι Πρόεδρος της Βουλής και εάν θέλει θα προεδρεύει την Τετάρτη, εκτός εάν η ίδια δεν θέλει.
Όπως σημείωσε η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην έκδοση νομίσματος, ενώ αποκάλυψε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης τον ενημέρωσε πως ο Σόιμπλε σχεδίαζε μία συναινετική έξοδο από το ευρώ. Tότε όπως είπε, τον Μάρτιο έσπευσε να επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και της εξήγησε πως είναι απαράδεκτη η τακτική του κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, σημείωσε πως σε περίπτωση Grexit θα υπήρχε και Μνημόνιο και δραχμή.

Για τις βόμβες Βαρουφάκη περί σχεδιασμού για δραχμή, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν είχε δώσει εντολή για σχεδιασμό για δραχμή, απλά ζήτησε να υπάρξει μία εκτίμηση για τις επιπτώσεις από μία επιστροφή στη δραχμή. Μάλιστα, παραδέχθηκε πως μόλις είδε τις επιπτώσεις τότε συνειδητοποίησε πως η συμφωνία με τους δανειστές είναι μονόδρομος.

Δήλωσε πως έγιναν λάθη από τον Γιάννη Βαρουφάκη αλλά δεν μπορώ να τα χρεώσω σε εκείνον, αλλά στον ίδιο του τον εαυτό ως πρωθυπουργό. Σημείωσε πως ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος, αλλά όπως φαίνεται δεν κάνουν όλοι για να είναι πολιτικοί. Για το ταξίδι του στην Αίγινα, δήλωσε πως όλοι κρίνονται και για αυτά που έγιναν στο παρελθόν και για όσα κάνουν από εδώ και πέρα. 
Σε ότι αφορά το σενάριο Grexit αλλά και τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως "Ως πρωθυπουργός φέρω εγώ την ευθύνη για τις πολιτικές που ακολουθούνται. Με τον Γιάνη Βαρουφάκη, εξακολουθώ να είμαι πολύ κοντά και να τον εκτιμώ ως οικονομολόγο".

Παρ' όλα αυτά εξήγησε πως "Η χώρα δεν είχε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει νέο νόμισμα, ενώ μια άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην ανάγκη έκδοσης νομίσματος. "Σε αυτή την περίπτωση όσοι είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω θα περνούσαν μια χαρά ενώ οι φτωχοί θα υπέφεραν. Αυτό δεν θα ήταν μια αριστερή επιλογή".

Για το πεντάμηνο των διαπραγματεύσεων που παρήλθε, τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και το Grexit ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η επιλογή Σόιμπλε ήταν η συναινετική επιλογή. "Το κατάλαβα αυτό όταν μου μετέφερε το μήνυμα ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Όταν το κατάλαβα αυτό επικοινώνησα με τη Μέρκελ και της είπε ότι εγώ αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Απάντησε πως δεν είναι δικό της σχέδιο και έκλεισε εκεί η ιστορία. Ζήτησα να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit.  Όταν την διάβασα κατάλαβα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική και Plan B δεν υπήρχε".
Για το ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων από τη δημόσια ελληνική περιουσία, δήλωσε πως ο κ. Σόιμπλε πρότεινε εκποίηση και έδρα του ταμείου να είναι στο Λουξεμβούργο. Όπως σημείωσε πως σε αυτό το ταμείο σε βάθος 30 χρόνων θα περάσουν 25 δισεκατομμύρια στις τράπεζες, τα 12,5 δισ. θα πάνε για το χρέος και τα 12,5 δισ. για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά όλα αυτά σε βάθος τριανταετίας. Μάλιστα, αποκάλυψε πως για το συγκεκριμένο σημείο διέκοψε δύο φορές τη Σύνοδο Κορυφής.

Αποκάλυψε πως Ολλανδία και Φινλανδία έλεγαν πως τον ίδιο πως δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα. Μιλώντας για τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν θα χρειαστούν τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά το προσδιόρισε γύρω στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το άνοιγμα των τραπεζών δήλωσε πως αυτό θα γίνει σε συνάρτηση με την τελική συμφωνία και έκανε λόγο για σταδιακή αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος.  
Δίπλα στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής τάχθηκαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Κύπρος, όπως αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, ενώ όπως είπε, η Ιταλία τάχθηκε με πολύ έντονο τρόπο υπέρ της Ελλάδας. 
Για τον Πάνο Καμμένο δήλωσε πως είναι εξαιρετική η σχέση του, ενώ σημείωσε πως δεν πιστεύει σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού. 

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

 
Μεταξύ των βασικών προαπαιτουμένων για την έναρξη διαβουλεύσεων για το 3ο Μνημόνιο, που συμφώνησε στην 17ωρη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας με τους εταίρους ήταν “η αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης με σχέδιο που θα ανακοινώσει έως τις 20/7 και θα εφαρμόσει μαζί με την Κομισιόν με δέσμευση μείωσης του κόστους του δημοσίου με σαφές χρονοδιάγραμμα που όπως αναφέρεται έχει συμφωνηθεί”.

Η δε κρίση στην κυβέρνηση με βάση τη θεμελιώδη πλέον πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού να συμφωνήσει σε 3ο Μνημόνιο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ έχει φέρει “στα κάγκελα” την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία πλέον βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μάλιστα επίσημη διακηρυγμένη θέση την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

Λίγες μέρες μετά τη διαφοροποίησή του στο θέμα της παροχής εξουσιοδότησης στον Πρωθυπουργό τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αρνούμενος να παραιτηθεί και ενώ είναι γνωστό ότι θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης στον αμέσως επικείμενο ανασχηματισμό, από κοινού με τη Νάντια Βαλαβάνη, η οποία επίσης έχει δηλώσει ότι διαφοροποιείται από την επιλογή του Πρωθυπουργού, σπεύδουν λίγες ώρες πριν φύγουν να βολέψουν ημετέρους σε δημόσιες θέσεις.

Η Νάντια Βαλαβάνη χθες Δευτέρα υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία αντικαθίσταται ο πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Πιστοποιήσεων, Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης “ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.” από γνωστό κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, επιδεικνύεται μεγάλη σπουδή να δημοσιευθεί αυθημερόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να προληφθούν πιθανός ανασχηματισμός ή αλλαγή κυβερνητικών εταίρων ή ψήφιση της νέας διαδικασίας επιλογής στελεχών της δημόσιας διοίκησης, που επιβάλλει το Μνημόνιο.

Το περίεργο μάλιστα είναι ότι δεν αντικαθίσταται ολόκληρο το Δ.Σ., όπως θα ήταν λογικό, αλλά μόνο ο πρόεδρός του Θωμάς Παπαλιάγκας, έχοντας ολοκληρώσει μόλις 18 μήνες από την 5ετή θητεία του, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία έχει επιτυχημένη παρουσία με αύξηση του κύκλου εργασιών, νοικοκύρεμα της εταιρίας και μεγάλο επιχειρηματικό άνοιγμα στην Κίνα και το εξωτερικό.

Γεράσιμος Ανδρεάτος-Σταμάτης Χατζηευσταθίου Live - BOLERO BAR-CAFE στο Δερβένι

Κεγκέρογλου: «Ο Τσίπρας πρέπει να ζητήσει τις παραιτήσεις των Υπουργών του» «Είναι ανήκουστο, υπουργοί να συνεχίζουν να παραμένουν στη θέση τους σε μια κυβέρνηση την οποία σαμποτάρουν»












Ιδιαίτερα επικριτικός ο  Βασίλης Κεγκέρογλου, χαρακτήρισε ως κάτι ανήκουστο, το γεγονός πως υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζουν να παραμένουν στη θέση τους σε μια κυβέρνηση την οποία σαμποτάρουν»

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου, μιλώντας στο Mega Tv στάθηκε στην άμεση ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν το πρόβλημα είναι μέσα στο σύστημα του κυβερνώντος κόμματος δεν μπορεί να γίνει εξαγωγή του, ούτε στον υπόλοιπο πολιτικό χώρο, ούτε στο εξωτερικό. Άρα τούτη την ώρα που χρειάζεται εθνική γραμμή - ενώ οι σκληροί της Ευρώπης συνεχίζουν να πιέζουν και να μας υπενθυμίζουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να μας κάνουν αυτό που δεν έγινε την περασμένη Κυριακή- για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια.

Η Εθνική γραμμή είναι θέμα του πρωθυπουργού. Δεν είδα όμως να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είδα να λαμβάνει πρωτοβουλίες. Θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να αναλάβει τις ευθύνες του τώρα, σε σχέση με την κυβερνητική πλειοψηφία, είτε απόλυτη, είτε σχετική. Έχει ο κ. Τσίπρας όλη την εξουσία ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται για να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό τοπίο. Και πρέπει να ζητήσει παραιτήσεις.

Είναι δυνατόν υπουργοί να συνεχίζουν να παραμένουν στη θέση τους σε μια κυβέρνηση την οποία σαμποτάρουν; Είναι ανήκουστα πράγματα», είπε και συνέχισε:
 «Σε ποια ιστορική περίοδο είχαμε υπουργούς την ίδια ώρα που εκείνοι λένε πως διαφωνούν με τον πρωθυπουργό και δεν ψηφίζουν μέσα στη Βουλή. Ο πολιτικός χρόνος μιας μέρας αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι τεράστιος. Ο κ. Τσίπρας όμως πληρώνει αυτή την ώρα, εκείνο που έκανε με τους αποστάτες του ΠΑΣΟΚ. Μόλις διαφωνούσαν και κρατούσαν την έδρα τους, τους αγκάλιαζε και τους έπαιρνε, εντάσσοντας τους στην ΚΟ του. Ο κάθε πολιτικός που διαφωνεί με την κεντρική πολιτική γραμμή, οφείλει- εφόσον η διαφωνία είναι καίρια- να παραιτείται».

Ο κ. Κεγκέρογλου στη διάρκεια της παρουσίας του στην πρωινή εκπομπή τόνισε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συμφωνία, έκανε ένα λάθος.
«Ενώ γνωρίζει πολύ καλά τη συμβολή όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ με τις πρωτοβουλίες μέσα από τους σοσιαλιστικούς ηγέτες για να γίνει η προσπάθεια και να επιτευχθεί η συμφωνία, αντί να κινηθεί σε μια εθνική γραμμή, προτίμησε να απευθύνει καταγγελίες κατά του πολιτικού συστήματος, των κομμάτων κτλ για να δημιουργήσει εσωτερικούς εχθρούς τους οποίους θα πολεμήσει και μέσα από αυτή την αντιπαλότητα να προσπαθήσει να συσπειρώσει την ΚΟ ομάδα του», κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.

Μαρία Σπυράκη: «Για να έρθουν στην Ελλάδα τα χρήματα που δικαιούται, πρέπει η Κομισιόν να πληρώνει στην ώρα της»



Η χώρα μας στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνομολόγησε ο πρωθυπουργός με τους εταίρους, πρόκειται να λάβει σε προκαταβολές σημαντικό μέρος των πόρων της Πολιτικής Συνοχής που ανέρχονται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με την ΚΑΠ.
Η  ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, ως αρμόδια εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής REGI  για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2016, με παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να καλυφθούν άμεσα αυτές οι έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες  δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των διαρθρωτικών ταμείων είναι μεγάλες και   αγγίζουν τα 24,7 δισεκατομμύρια για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ - Δραματικό μήνυμα Φλαμπουράρη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό: «Ορισμένοι επιμένουν να οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης»

Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ - Δραματικό μήνυμα Φλαμπουράρη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό: «Ορισμένοι επιμένουν να οδηγήσουν τη χώρα μας εκτός της Ευρωζώνης»Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές την ώρα που η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα τελεσίγραφο αφού πρέπει να ψηφίσει έως αύριο το πακέτο μέτρων που δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός στους εταίρους κατά την υπογραφή της συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Δευτέρας.

Στο κυβερνών κόμμα οι αναταράξεις είναι πολλές και δεν εμφράζονται μόνο με απλές διαφωνίες.

Χωρίς τρένα και προαστιακό - Πώς θα λειτουργεί το Μετρό

Χωρίς τρένα και προαστιακό - Πώς θα λειτουργεί το Μετρό Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Ως εκ τούτου, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο σε εθνικό και προαστιακό δίκτυο, ενώ λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν και σημερινά βραδινά δρομολόγια.

Ακινητοποιημένοι θα είναι αύριο οι συρμοί του Μετρό, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί, λόγω της προειδοποιητικής στάσης εργασίας που αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ).

Επίσης, οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο επιβατικό κοινό από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Βαρουφάκης κατά Τσίπρα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «πραξικόπημα»

Βαρουφάκης κατά Τσίπρα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «πραξικόπημα»
Ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «ξαναχτυπά», αυτή τη φορά με άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη των συζητήσεων στη Βουλή για το πρόγραμμα διάσωσης που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για πραξικόπημα μέσω των τραπεζών, για μη βιώσιμο χρέος και προσπάθεια των χωρών της ευρωζώνης να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ακολουθεί το άρθρο του πρώην υπουργού.

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος "Το διάλειμμα" στο Δερβένι ξεκινά και πάλι τις προβολές του την Παρασκευή 17 Ιουλίου.!

http://www.in2life.gr/dm_pictures/2010tainies-600_121478_59D2U2.jpg
Ο θερινός Δημοτικός κινηματογράφος του Δερβενίου, “Το διάλειμμα” , σε λίγες ημέρες θα είναι και πάλι κοντά μας για 9η συνεχή χρονιά , όπου για τους καλοκαιρινους μήνες θα μας κρατήσει συντροφιά με την προβολή ταινιών ποιότητας, όπως μας έχει συνηθήσει τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας του
Το διάλειμμα” επρόκειτο να ξεκινήσει τις προβολές του την Παρασκευή 10 Ιουλίου.
Λόγω όμως των τελευταίων γεγονότων η έναρξη των προβολών μετατίθεται για την Παρασκευή 17 Ιουλίου.
 http://el.toonpool.com/user/1016/files/cinema_sombra_114925.jpg

Πολιτική ανάλυση - Η Συμφωνία της «χαρτοπετσέτας»

 http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/gialta.png?itok=HiZP6GZc
Του Χαρίλαου Βασ. Λαζανά

Πολιτική ανάλυση των ημερών.  Η όλη αναστάτωση ενώ ο κύριος λόγος είναι ή φαίνεται οικονομικός, επιβεβαίωσε την συμφωνία της Γιάλτας. Δηλαδή η Ελλάδα να "ανήκει" 90%  στη Δύση και 10% το πολύ στο Ανατολικό μπλοκ ( κομμουνιστές).

Χαρίλαος Βασ. Λαζανάς
Δερβένι Κορινθίας



Η Συμφωνία των ποσοστών («Percentages agreement»), γνωστή και ως «χαρτοπετσέτα», υποτίθεται πως ήταν μία συμφωνία μεταξύ του Ιωσήφ Στάλιν και του Ουίνστον Τσώρτσιλ σχετικά με τη διαίρεση της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σφαίρες επιρροής.

¨Στο Μετόχι του Αγίου Γερασίμου στα Μεντουριάνικα ο εορτασμός επί τη Μνήμη του Αγίου Προφήτου Ηλιού - Ανέφικτος και επικίνδυνος η προσέλευση στο Μοναστήρι του Προφήτου Ηλιού , στο Ορεινό Χελυδόρι



 http://4.bp.blogspot.com/-jyGWH_usdME/U9aG00fw_SI/AAAAAAAAD5o/BhDQruGAock/s1600/P7190181.JPG

 Από την Ιερά Μονή του  Προφήτου Ηλιού  Ζαχόλης ανακοινώνονται τα εξής:

"Σας κάνουμε γνωστό ότι την 20η Ιουλίου που εορτάζει η Ιερά και Ιστορική  Μονή μας επί τη Μνήμη του Αγίου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου.
 Eίναι για φέτος αδύνατον να πραγματοποιηθεί εντός αυτής ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός αλλά και  η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, επί τω λόγω ότι η προσέλευση κλήρου και λαού είναι ανέφικτος και επικίνδυνος λόγω έργων τα οποία βρίσκονται σε στασιμότητα  ένεκα μη λειτουργίας του τραπεζιτικού συστήματος της χώρας μας.

Τόσο  ο Εσπερινός όσο και η Θεία Λειτουργία θα λάβουν χώρα στο Ιερό Μετόχι του Αγίου Γερασίμου του Θαυματουργού, στα Μεντουριάνικα
Θα θεωρούσαμε τιμή την παρουσία σας

Η Ηγουμένη 
Μαγδαληνή  Μοναχή 
και οι συν εμοί εν Χριστώ Αδελφές.
This is how many Greeks are feeling! there is more to this crisis than we , here in the U.S.A., understand!



Αλλάζουν όλα σε μισθούς και επιδόματα! Οι δεσμεύσεις και οι απαιτήσεις – Τι σηματοδοτεί η συμφωνία

Σαρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα προβλέπει το κείμενο συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει την εφαρμογή προγράμματος υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει μία πρώτη πρόταση στους θεσμούς μέχρι την 20ή Ιουλίου. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού το οποίο αποτελεί δείγμα γραφής της κυβέρνησης για την αξιοκρατική ανάδειξη των ικανότερων υπαλλήλων.
Δεσμεύσεις
Παράλληλα το κείμενο προβλέπει:

Σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας για τις ώριμες μελέτες έργων που έχουν εκπονήσε oι Τ.Υ.Δ. - Πελοπίδας Καλλίρης:η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας να αποκτήσει τον βηματισμό που χρειάζεται ενόψει του νέου ΕΣΠΑ».




Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων.
Τον συντονισμό τον είχε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ώστε να υπάρξει ενημέρωση από πλευράς των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, για τις ώριμες μελέτες έργων που έχουν εκπονήσει.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας  κ. Πελοπίδας Καλλίρης, δήλωσε ότι «η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, θα συντονίσει τις εργασίες για τα έργα που θα προταθούν,  λαμβάνοντας υπόψη τις ώριμες μελέτες που υπάρχουν στους Δήμους, προκειμένου να γίνει μία ολοκληρωμένη δουλειά και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας να έχει τεκμηριωμένη  πρόταση,  την οποία θα θέσει στον Περιφερειάρχη, έτσι ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και  η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας να αποκτήσει τον βηματισμό που χρειάζεται ενόψει του νέου  ΕΣΠΑ».

Γραφείο Τύπου Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας

Αpple: Δωρεάν στους Ελληνες για 30 ημέρες η πρόσβαση στο icloud

Αpple: Δωρεάν στους Ελληνες για 30 ημέρες η πρόσβαση στο icloud Οι Ελληνες λόγω των capital controls και των τραπεζικών περιορισμών, δεν μπορούν εκτός των άλλων να έχουν και πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Μία εξ” αυτών και το icloud της Apple. Ωστόσο, η εταιρία – κολοσσός αποφάσισε να κάνει δωρεάν στους Ελληνες την πρόσβαση στο Icloud για τις επόμενες 30 ημέρες.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν πληρώσει για να διευρύνουν τον αποθηκευτικό χώρο στην υπηρεσία iCloud, και δεν μπορούν να πληρώσουν την μηνιαία συνδρομή τους, παίρνουν δωρεάν παράταση 30 ημερών, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν να χάσουν τον πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο τους, και τα αρχεία τους, και να υποβαθμιστεί ο λογαριασμός τους στα 5GB, που παρέχει δωρεάν η υπηρεσία.

techit.gr

Ε.Σ.Α.με Α. : Να εγγυηθεί ο Πρωθυπουργός για τα άτομα με αναπηρία!

Με ανοιχτή επιστολή της στον πρωθυπουργό και στην Βουλή, η ΕΣΑμεΑ ζητά να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα. Αναλυτικά, στην επιστολή της αναφέρει : 

Αθήνα: 14/07/2015
ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Ι. Δραγασάκη
 
- Πρόεδροι Κ.Ο.
 
- Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου
 
- Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
 
- Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων
 
- Κοινωνικοί Εταίροι
 
- Πρόεδρο και Μέλη ΟΚΕ
 
-Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

Εγγυηθείτε την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους

Αυξήσεις σε ΦΠΑ, φορολογία και μειώσεις στις συντάξεις από Τετάρτη - Ο τυφώνας των μέτρων

2297225-656x410.jpg
Περίπου τέσσερις εβδομάδες απαιτούνται μέχρι τις τελικές υπογραφές για τη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της ζώνης του ευρώ, ενώ οι αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων θα φανούν άμεσα από τις επόμενες μέρες.

Ρηχές πολιτικές αναλύσεις και κατασκευαστές «κυρίαρχων απόψεων»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Δεν ξέρω αν βρισκόμαστε μπροστά στο «τέλος της αντιπολίτευσης» - στην πραγματικότητα πιστεύω ότι αυτό θα έλθει με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την έξοδο της χώρας από την κρίση – αλλά σίγουρα βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της πολιτικής ανάλυσης.
Η προώθηση του κ. Τσίπρα και των περί αυτών στην εξουσία, αλλά και η συντήρησή τους μέχρι σήμερα μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, βασίστηκαν σε μια σειρά λαθεμένες πολιτικές αναλύσεις που εξελίχθηκαν σε «κυρίαρχες απόψεις».
(Είναι γνωστό ότι οι «κυρίαρχες απόψεις» είναι πιο δυνατές και από τα ίδια τα γεγονότα. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε ενώπιον του παραδόξου η χώρα να έχει διαλυθεί εντελώς και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, τα κόμματά τους μπορούν να κυβερνήσουν και να δώσουν λύσεις).

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΠΙΤΣΑΚΟΥ, παρουσίαση- συζήτηση για το «αλληλέγγυο εμπόριο»

Εμφάνιση allilegguo emporio.JPG 
Tο Συνεταιριστικό Παντοπωλείο/Καφενές «Αλλότροπον» και το Βιβλιοπωλείο ΜΠΙΤΣΑΚΟΥ, σας προσκαλούν στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΠΙΤΣΑΚΟΥ | παραλία Βραχατιού, το Σάββατο 18 Ιουλίου και ώρα 20:30 στην παρουσίαση- συζήτηση με θέμα «δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο». Είσοδος ελεύθερη
Τί είναι λοιπόν το Δίκαιο και Αλληλέγγυο εμπόριο;
Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι ένα οργανωμένο κοινωνικό κίνημα και με προσέγγιση στην οικονομία της αγοράς που στόχο έχει να βοηθήσει τους παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες να λειτουργούν υπό καλύτερες εμπορικές συνθήκες και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το κίνημα υποστηρίζει υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.
·         Πως λειτουργεί;
·         Ποια είναι τα κριτήρια του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου;
·         Τι εννοούμε με τον όρο «μη κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός»;
·         Τι ποσοστό της τελικής τιμής των προϊόντων φτάνει στους παραγωγούς; 

Φωτογραφία εξωφύλλου

ΑΛΛΟΤΡΟΠΟΝ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

«Να μην ψηφιστεί το νέο μνημόνιο» ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη «απάντηση» στη συμφωνία

 
ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη «απάντηση» στη συμφωνίαΣε απεργία 24 ωρών προχωρά η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, διοργανώνοντας απεργιακά συλλαλητήρια σε Αθήνα και επαρχία, ενώ σε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στα μέτρα λιτότητας κάλεσε για το απόγευμα της Δευτέρας.

Η σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ εστιάζει στην ανάγκη να μην ψηφιστεί το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο και να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές. Επιπλέον, καλεί Ομοσπονδίες και σωματεία σε Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις και συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας για αύριο Τρίτη.

Δ.Κοδέλας: Θα καταψηφίσω τη συμφωνία και θα παραιτηθώ - «Ζητώ συγγνώμη...»

Δ.Κοδέλας: Θα καταψηφίσω τη συμφωνία και θα παραιτηθώ
Σε δήλωσή του το βράδυ της Δευτέρας, ο βουλευτής Αργολίδος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Κοδέλας ανέφερε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή και στη συνέχεια θα παραιτηθεί.

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή Αργολίδος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ούτε ο Πάπας ο ίδιος να το ζητήσει» Δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου Δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αθήνα
Δεν φέρεται διατεθειμένη να παραιτηθεί από το αξίωμα της προέδρου της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με όσα διακινεί η ίδια και συνεργάτες της οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις της.

Με τον τρόπο αυτό απαντά στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο από την πρώτη στιγμή -τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μετά το «παρών» της κ. Κωνσταντοπούλου στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους- δεν δίστασε να διατυπώσει την έμμεση παραίνεσή του προς τους υπουργούς που διαφώνησαν αλλά και την πρόεδρο της Βουλής να επιλέξουν την παραίτηση.

«Όταν οι υπουργοί διαφωνούν και μάλιστα διά της ψήφου τους αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά προβληματικό και το ίδιο ισχύει για την πρόεδρο της Βουλής παρά την θεσμική ιδιότητα που έχει», έλεγε σχετικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Ωστόσο, οι προθέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με τις επιθυμίες του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ενώπιον του ενδεχομένου να βρει μπροστά του την πρόεδρο της Βουλής όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες fast track με τις οποίες θα φέρει προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα της νέας συμφωνίας, θα ζητήσει από την ίδια να διευκολύνει με την στάση της και να μην προβάλλει εμπόδια.

Έτσι, δεν αποκλείεται η κυρία Κωνσταντοπούλου, εάν και εφ’ όσον ενδώσει, να μην προεδρεύσει στην επίμαχη συνεδρίαση, όπως έγινε και την περασμένη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης (προήδρευσε ο α’ αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος).

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένη η στάση της ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, την οποία αναμένεται να μην ψηφίσει. Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τρόπους για να διαχειριστεί πολιτικά το μείζον θέμα που συνιστά η θέση της κ. Κωνσταντοπούλου. Κατ’ αρχήν, αναμένεται να της ζητηθεί να παραιτηθεί, κάτι όμως που η ίδια δεν φέρεται να διατεθειμένη να πράξει –προς το παρόν τουλάχιστον.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν δίστασε να τηλεφωνήσει σε δημοσιογράφο ο οποίος έγραψε στο tweeter ότι προτίθεται να παραιτηθεί, για να του δηλώσει ότι τα σχετικά σενάρια είναι υποβολιμιαία και συνιστούν εικοτολογίες. «Ούτε ο ίδιος ο Πάπας να της το ζητήσει, δεν πρόκειται να παραιτηθεί», φέρονται να σχολιάζουν συνομιλητές της.

Εφ’ όσον δεν ευδοκιμήσει για το Μέγαρο Μαξίμου το σενάριο της παραίτησης, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής κατά της ΠτΒ, για την οποία απαιτείται η υπογραφή 50 τουλάχιστον βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι μοναδικές περιπτώσεις που υπήρξε πρόταση μομφής κατά προέδρου της Βουλής ήταν κατά του Ευ.Μεϊμαράκη από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2014 και το 1985 από τη ΝΔ κατά του προεδρεύοντος αντιπροέδρου της Βουλής Μιχάλη Στεφανίδη για τα έγχρωμα ψηφοδέλτια κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (Χρ. Σαρτζετάκης). Ο Μ.Στεφανίδης είχε αναπλήρωνε τον τότε πρόεδρο της Βουλής Ιωάννη Αλευρά ο οποίος εκτελούσε χρέη Προέδρου Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Όσον αφορά τον Κανονισμό της Βουλής η συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν μετέχoυν έως πέντε από τoυς βoυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι Πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και η κυβέρνηση.

To μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα λεπτά της ώρας, ενώ η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 151 και η ψηφοφορία είναι ονομαστική.

Η πρόταση πρέπει να υποβληθεί στην διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης ορίζεται η ημέρα συζήτησης σε μια από τις δυο επόμενες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου (δηλαδή την Πέμπτη ή την Παρασκευή). Στην περίπτωση που το σενάριο υποβολής πρότασης μομφής κατά της Προέδρου επιβεβαιωθεί, θεωρείται ως πιθανότερο το να στηριχθεί από τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και το ΠαΣοΚ.

Ήδη δημοσίως η κυρία Κωνσταντοπούλου δέχεται βολές από συντρόφους της, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλης ο οποίος την κατηγόρησε ότι συμπλέει με την Χρυσή Αυγή σε θέματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Σ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «θα της κάνουμε μομφή αν δεν φεύγει».

«Είναι δυνατόν να μας προκαλεί μέσα στη Βουλή με την συμπεριφορά της με όλο αυτό το υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος και με ένα "παρών" στο οποίο μας παριστάνει ότι είναι πιο αριστερή από εμάς και εμείς θα την αφήνουμε να προεδρεύει;», σημείωσε ο ίδιος. Αλλά και η εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι «θα περίμενε να έχει ήδη παραιτηθεί», ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «η Πρόεδρος της Βουλής είναι ένα θεσμικό και πολιτικό βάρος όχι μόνο για τη Βουλή αλλά και για την χώρα».
Newsroom ΔΟΛ

To Eurogroup ενέκρινε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων για την Ελλάδα

To Eurogroup ενέκρινε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων για την ΕλλάδαΣχεδόν το 100 ο/ο αυτών που είχαν προτείνει οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, επεσήμανε σε δηλώσεις του το απόγευμα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμη λύση, ως προς τη χρηματοδότηση - γέφυρα που πρόκειται να συζητηθεί απόψε στο Eurogroup στις Βρυξέλλες και η οποία θα πρέπει να καλύψει το κενό έως ότου τεθεί σε ισχύ ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, με τις επιλογές να είναι είτε μία χρηματοδότηση από το παλιό ταμείο διάσωσης EFSM είτε με προγράμματα αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, ή μια πιθανή διμερή χρηματοδότηση από επί μέρους χώρες - μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος εκτιμά πως έχει βελτιωθεί το κλίμα έπειτα από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει, όμως, ότι το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα με την ψήφιση από την ελληνική Βουλή, την Τετάρτη, των πρώτων από τα ζητούμενα μεταρρυθμιστικά μέτρα, κάτι που, όπως σημειώνει, θα βοηθούσε πολύ στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Και αυτό, όπως προσθέτει στις δηλώσεις του ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, διότι ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει, όπως φάνηκε πάντα στο παρελθόν, είναι πως συχνά υπήρχαν ήδη τα σχετικά έγγραφα, αλλά έλειπε η υλοποίησή τους, κάτι που αν επιτευχθεί τώρα αποτελεί ένα καλό σημάδι ότι η Ελλάδα θέλει πραγματικά αυτή τη συνεργασία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και κατόπιν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.