Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Υπέρμαχος του ευρώ εμφανίζεται ξαφνικά ο κ. Τσίπρας



NON PAPER


Υπέρμαχος του ευρώ εμφανίζεται ξαφνικά ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, «δεν ήταν ποτέ επιλογή μου η έξοδος της χώρας από την Ευρώπη».

Κάνει ότι ξεχνά πως ο ίδιος είχε δώσει εντολή στον Γ. Βαρουφάκη για την δημιουργία μυστικής ομάδας «μελέτης επιπτώσεων» ή «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» ή «σχεδίου άμυνας για τη χώρα» ή «σχεδίου προληπτικής αντιμετώπισης προβλημάτων» ή «σχεδίου για την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ», όπως βαφτίστηκε εν μέσω αμηχανίας και αντιφάσεων από τον ίδιο και τους άλλους πρωτεργάτες του και για το οποίο ουδέποτε έδωσε πειστικές απαντήσεις.


Όπως ο κ. Τσίπρας είπε, όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας συνειδητοποίησε τι συμβαίνει – και το ομολογεί – λίγες μέρες πριν η χώρα βρεθεί εκτός προστασίας προγράμματος. Και παρ’ όλα αυτά, προκήρυξε το δημοψήφισμα και προκάλεσε τους καταστροφικούς για την οικονομία περιορισμούς κεφαλαίων.

Αλλά και το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον κ. Βαρουφάκη, το συνειδητοποίησε επίσης μόλις στις 25 Ιουνίου, όταν, όπως είπε, «οι Λαγκάρντ, Γιούνκερ και άλλοι αρνούνταν να τον ακούσουν όταν μιλούσε, είχε χάσει την αξιοπιστία του».

Δηλαδή, ομολογεί ότι όλα τα κατάλαβε όταν βρεθήκαμε στο και πέντε!

Δεν χρειάζεται να ξαναθυμίσουμε τις Πολιτικές Αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», ούτε την ίδια τη δήλωση του κ. Τσίπρα, ήδη από τον Μάρτιο του 2013, σύμφωνα με την οποία «η νέα θέση μας είναι “καμιά θυσία για το ευρώ”», όταν συμφωνούσε με τον κ. Λαφαζάνη.

Θυμίζουμε ωστόσο ότι ο κ. Τσίπρας και το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ, οργάνωσαν ολόκληρη καμπάνια το 2011, υπό τον τίτλο «Για την απόκρουση του Συμφώνου του ευρώ», με ομιλίες σε όλη τη χώρα. Σ’ αυτές ομιλητές ήσαν τόσο ο ίδιος, όσο και όλοι οι σύντροφοί του που τώρα δήθεν ανακαλύπτει πως είχαν το σχέδιο του αντιπάλου.

Ενδεικτικά, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει στην Αθήνα και στον Πειραιά, ο κ. Λαφαζάνης στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο κ. Καλύβης στη Μυτιλήνη, η κ. Διώτη στη Λάρισα, ο κ. Νταβανέλος στη Χαλκίδα – δηλαδή όλους εκείνους με τους οποίους λέει τώρα ότι διαφώνησε επειδή… είδε το φως το αληθινό κατόπιν καταστροφής.

Τότε συμφωνούσαν όλοι μαζί και διαβεβαίωναν ότι θα πήγαιναν το θέμα σε δημοψήφισμα.

Όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο «εγώ θα θέσω στην κρίση του λαού το Σύμφωνο για το Ευρώ».

Υπενθυμίζουμε επίσης μερικές από τις ομόφωνες Πολιτικές Αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα:

-Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (15 Απριλίου 2013):
«Αν τώρα βρεθούμε μπροστά σε απειλές χρηματοδότησης, σε απειλές για το νόμισμα και επειδή μετά την Κύπρο επανήλθε αυτή η κουβέντα οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Για μας λοιπόν το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα.

Λέμε λοιπόν πολύ ξεκάθαρα ότι στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Στόχος μας είναι μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης να ανατρέψουμε το νεοφιλελεύθερο δόγμα της λιτότητας και να ανατρέψουμε και την σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Στόχος μας δεν είναι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ. Πάση θυσία στο ευρώ σημαίνει την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης. Αυτό τον ρεαλισμό εμείς δεν τον αποδεχόμαστε.

Εμείς έχουμε σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης για την κοινωνική σωτηρία. Έχουμε σχέδιο που μοιραζόμαστε με τους υπόλοιπους λαούς του Νότου και τους εργαζόμενους του Βορρά. Για μας η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας αλλά, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Εμείς διεκδικούμε να μπουν οι λαοί μπροστά προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή και είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε τα όπλα για να το κάνουμε. Εξ άλλου δεν έχει δοκιμαστεί τρία χρόνια τώρα που έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση η εφαρμογή στην πράξη των εκβιασμών και των απειλών των εταίρων σε σχέση με το ζήτημα του ευρώ ή της χρηματοδότησης».

-Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (22 Ιουλίου 2013):
«Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα.

Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

-Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (3 Σεπτεμβρίου 2013): 
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα μνημονιακά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο από τη κρίση. Και διέξοδος από τη κρίση σημαίνει πρώτα από όλα διέξοδος από τη καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας. Δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσουμε στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η χώρα να καταρρεύσει πληρώνοντας 24 δις ευρώ τόκους και τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην συνταγματοποίηση της λιτότητας και των πιο βάρβαρων πολιτικών.
Επιγραμματικά αναφέρουμε τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός μας:
«Ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων», «επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης»,
«αντιμετώπιση των ελλειμμάτων προτάσσοντας την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου», «αποκατάσταση στα προ μνημονίου επίπεδα των κατώτατων μισθών, συντάξεων, οικογενειακών επιδομάτων και ανεργίας»,
«δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος»,
«ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά στο δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ώστε να διαμορφωθεί ένας ισχυρός, παραγωγικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας», «ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων», «μέτρα κατά των ολιγοπωλιακών-μονοπωλιακών δομών»,
«προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύρια κριτήρια την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, την σταθερή εργασία, την κοινωνική ασφάλιση για όλους», κα.

Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από την τρόικα και ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», ότι «δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

-Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. (23 Οκτωβρίου 2013):

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εναλλακτική λύση στη χώρα μας όχι μόνο δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί τη σύγκρουση με το νεοφιλελεύθερο σύστημα και υπόδειγμα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι η λύση του μέλλοντος, η μόνη ικανή να δημιουργήσει μια ελπιδοφόρα πορεία. Είμαστε πεισμένοι ότι αυτή την δύσκολη επιλογή ρήξης, ριζοσπαστικής κοινωνικής ανασυγκρότησης και προοδευτικής αναδημιουργίας θα την στηρίξει ο ελληνικός λαός και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία για την προώθησή της .

-Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές 2014 (25 Απριλίου 2014):

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

-Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. (24 Μαΐου 2015):
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία/ τέσσερις μήνες τώρα αρνούμεθα ιταμά τελεσίγραφα/ όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν με τη φωτιά/αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων.