Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ερώτηση Χρίστου Δήμα για τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γ.Ν. Κορίνθου

Ερώτηση για τις σοβαρότατες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Πιο συγκεκριμένα, αντιλαμβανόμενος πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία αλλά υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παρέχονται στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας από το Νοσοκομείο Κορίνθου ο Χρίστος Δήμας ζητάει από τον Υπουργό Υγείας να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Κορίνθου με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα κενά που ήδη υπάρχουν (πχ. αναισθησιολόγος, παιδίατρος, νεφρολόγος, καρδιολόγος, ουρολόγος, νοσηλευτές κλπ). Το Νοσοκομείο Κορίνθου αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες ιατρικής περίθαλψης του νομού Κορινθίας, ενώ οι ιατροί, νοσηλευτές και άλλοι υπηρετούντες στις εφημερίες εργάζονται σε εξουθενωτικούς ρυθμούς.


Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:


Το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι σε αρκετές περιπτώσεις να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες ιατρικής περίθαλψης του νομού Κορινθίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τους πολίτες της Κορινθίας, το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου εξυπηρετεί πολύ περισσότερους ανθρώπους, διότι βρίσκεται σε κόμβο της Εθνικής Οδού και επιπλέον το καλοκαίρι ο πληθυσμός της Κορινθίας πολλαπλασιάζεται.

Μεταξύ των κυριότερων ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου σήμερα είναι οι εξής:
1. Αναισθησιολόγοι: απαιτείται η πρόσληψη αναισθησιολόγου ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα.
2. Παιδίατροι: υπηρετεί μόνο μία παιδίατρος με συνέπεια να μην εφημερεύει η παιδιατρική για 20 μέρες κάθε μήνα. Απαιτείται η πρόσληψη τριών παιδιάτρων ώστε να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα.
3. Νεφρολόγοι: υπηρετούν δύο νεφρολόγοι εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια με πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας με συνέπεια μόνο ο ένας ιατρός να καλύπτει περίπου τρίαντα νεφροπαθείς επί 24ώρου. Απαιτείται η πρόσληψη δύο νεφρολόγων.
4. Καρδιολόγοι: μετά την απρόσμενη απώλεια ενός καρδιολόγου απαιτείται η πρόσληψη ενός καρδιολόγου.
5. Ουρολόγοι: υπηρετούν δύο ιατροί (διευθυντής και επικουρικός) με αποτέλεσμα να είναι πολλές μέρες εφημερίας ακάλυπτες. Απαιτείται η πρόσληψη δύο ουρολόγων.
6. Νοσηλευτές: Η νοσηλευτική υπηρεσία χρειάζεται τουλάχιστον ακόμη 10 νοσηλευτές ΤΕ και ΔΕ, επίσης οι ανάγκες σε ΥΕ βοηθητικό προσωπικό ανέρχονται στους 3 (2 τραυματιοφορείς και ένας βοηθός θαλάμου).

Το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου ήδη λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας αλλά και ώρες-ώρες να δυσκολεύεται το προσωπικό του να ανταπεξέλθει μιας και εργάζεται στα όρια της επικινδυνότητας. Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται και στα εργαστήρια, όπως το ακτινολογικό, το μικοροβιολογικό και το αιματολογικό.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική οικονομία και την δυσκολία να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν αλλά υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παρέχονται στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας από το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με πόσους επιπλέον ιατρούς και νοσηλευτές θα ενισχύσει άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου;