Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Le Point: Η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση συμφωνίας στους δανειστές

Le Point: Η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση συμφωνίας στους δανειστές  Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναμενόταν ήδη από χθες τη νύχτα, φαίνεται πως κατατέθηκε. Σύμφωνα με τη Γαλλική εφημερίδα Le Point η νέα εναλλακτική πρόταση – απάντηση της Αθήνας στο σχέδιο των πέντε σελίδων των δανειστών έφτασε στις Βρυξέλλες πριν από λίγη ώρα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόκειται για ένα κείμενο τριών σελίδων.
Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική πρόταση καλύπτει το αποκαλούμενο δημοσιονομικό κενό ενώ προτείνεται και η αγορά από τον ESM (ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης) των ομολόγων αξίας 6,7 δις ευρώ που έχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν το Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα έχει υποβάλλει μέσα στην ίδια πρόταση και αίτημα να της επιτραπεί ηαύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων για να δοθεί μια ανάσα στο καυτό πρόβλημα της ρευστότητας.

Το Μαξίμου επιλέγει να στείλει το τρισέλιδο κείμενο μερικές μόνο ώρες μετά το μπαράζ πιέσεων μέσω δηλώσεων των κορυφαίων ηγετών στη σύνοδο G7 στη Γερμανία και λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, για την οποία ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε διαμηνύσει ότι δεν θα έχει κανένα νόημα να γίνει χωρίς την ελληνική πρόταση, ένα νέο πακέτο μέτρων που προτίθεται δηλαδή να λάβει η Αθήνα.

Βέβαια σε όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθεί και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη για την οποία ήδη διαρρέεται ότι στο τραπέζι μπαίνει πιο γερά από ποτέ το “κούρεμα” στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει "αντιπρόταση" στους θεσμούς, "οι οποίοι την μελετούν", δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της.
 
newsit.gr