Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τουρκία-εκλογές: Έχασε την αυτοδυναμία η κυβέρνηση Ερντογάν

Τουρκία-εκλογές: Οι Κούρδοι νίκησαν τον Ερντογάν
Οι Κούρδοι πέτυχαν αυτό που δεν είχαν καταφέρει εδώ και 13 χρόνια τα παραδοσιακά κόμματα της Τουρκίας, και έριξαν την κυβέρνηση του AKP.

Είναι αυτοί που εμπόδισαν στο φιλοισλαμικό κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση προκαλώντας σοκ στα επιτελεία του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Πριν από δυο περίπου μήνες ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας , την ημέρα που είχε ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του είχε δηλώσει « Ερντογάν , εσένα δεν θα σε αφήσουμε να γίνεις πρόεδρος, δεν θα σου το επιτρέψουμε». Εννοώντας πως δεν θα του επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα για να γίνει παντοδύναμος. Το είπε και το έκανε.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) έλαβε το 40.8% των ψήφων, το CHP 25.2%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 16.5% και το φιλοκουρδικό HDP 12.9%.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των ποσοστών του MHP με 3.9% σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Αλλά ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι οι Κούρδοι που για πρώτη φορά διεκδίκησαν την ψήφο σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας και ξεπέρασαν το όριο του 10% που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αξεπέραστο.

Mε τα ποσοστά αυτά στην βουλή των 550 εδρών το AKP κερδίζει 256 έδρες, το CHP 133, το ΜΗP 83 και το HDP 78.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από σήμερα θα πρέπει να συμμαχήσει με κάποια από τα κόμματα για να συνεχίσει να κυβερνά.
Στην Άγκυρα συζητείται το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας AKP-MHP αλλά κανείς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών εντός 45 ημερών.

Ο αριθμός των δυο αυτών κομμάτων (ΑKP-ΜΗP) είναι αρκετός για την πλειοψηφία 330 εδρών που είναι αρκετή για την αλλαγή του Συντάγματος που διεκδικεί ο Ερντογάν για να συγκεντρώσει περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες στην προεδρία του.

Ο Εκλογικός χάρτης δεν άλλαξε στην Τουρκία. Η νοτιοανατολική Τουρκία ψήφισε το HDP, τα δυτικά και νότια παράλια, όπως και η ανατολική Θράκη ψήφισε CHP και η υπόλοιποι Τουρκία προτίμησε το AKP.

Στις εκλογές του 2011 το AKP είχε λάβει το 49.8% των ψήφων εκλέγοντας 326 βουλευτές . Οι Κούρδοι είχαν συμμετάσχει στις εκλογές ως ανεξάρτητοι μόνο στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας είχαν λάβει το 6.5% των ψήφων και είχαν εκλέξει 35 βουλευτές.

e-typos.com