Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ (Σ.ΡΟΜΠΟΛΗΣ -Κ.ΚΟΛΛΙΑΣ) ΡΟΜΠΟΛΗΣ: «ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ 250.000 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ 280.000»


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRlBwTmYtKSOn5LqYsKEqfksR1yMXAhl59xmYUuGauBspjV22N7DmyLQL7aZU5zTq4PyV6OlAgHq-e3d0CQ5Ea-86aixdaiiygVMnyuuf4x1ivm4DGmgT1RlRshgtiCoB32mIw7eGHESE7/s1600/parakato.gr.jpg

Συνεδρίαση 02.06.2015 

Σε αυτή τη συνεδρίαση παρευρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, ως εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στιγμάτισε με τις απαντήσεις του τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές των τελευταίων πέντε χρόνων, οι οποίες είχαν μεταξύ άλλων τραγικό αντίκτυπο και στον εργασιακό τομέα.
Ο κ. Ψυχογιός, ξεκίνησε την παρέμβασή του τονίζοντας τη βαρύνουσα σημασία που πρέπει να δίνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στις δημόσιες επενδύσεις
Όπως χαρακτηριστικά είπε: « σημαντικό δεν είναι μόνο αν θα έλθουν επενδύσεις ή όχι από μια χώρα ή κάποιους ιδιώτες, αλλά είναι και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο θα πρέπει να υποστηρίξει αυτές τις πολιτικές ».
http://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2014/09/21/497279/main/404abaed9d61ca5036faa46e928b51ec.jpgΟ κ. Ρομπόλης συμφωνόντας με την τοποθέτηση του Βουλευτή, συμπλήρωσε με τη σειρά του ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να παίξουν ένα ρόλο αναπτυξιακό στην οικονομία και στην ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα. Γενικότερα θα πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο της επιδοματικής επιχειρηματικότητας -όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια- και να πάμε σε ένα μοντέλο αναπτυξιακής επιχειρηματικότητας.
Στη συνέχεια ο κ. Ψυχογιός απηύθυνε στον κ. Ρομπόλη  δύο ερωτήσεις:
1. Σε προήγουμενη συνεδρίαση ο κ. Βέττας, εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ, σε ερώτημα του Βουλευτή, είχε απαντήσει ότι δεν συμφωνούσε πλήρως με τον ισχυρισμό ότι τα μνημονιακά μέτρα οδήγησαν στην καταστροφή της μικρομεσαίας επιχείρησης και των ελευθέρων επαγγελματιών και στη συγκέντρωση της δουλειάς και της αγοράς στα χέρια λίγων επιχειρηματιών και πολυεθνικών.  Ο κ. Ρομπόλης επιβεβαιώνει ή όχι αυτόν τον ισχυρισμό;
Ο κ. Ρομπόλης απάντησε: «Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμείς (δηλ. το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) είχαμε προβλέψει ότι θα κλείσουν 250.000 επιχειρήσεις. Τελικά έκλεισαν 280.000 επιχειρήσεις. Είχαμε μια απόκλιση 30.000 επιχειρήσεων από την πρόβλεψή μας. Και είχαμε κάνει μία ανάλυση στο πώς τεκμηριώνουμε ότι από το 1/1/2010 μέχρι 31/12/2013 θα κλείσει αυτός ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχαμε αυτήν την απόκλιση»
2. Το δεύτερο ερώτημα αφορά σε δημοσιεύματα της «Εφημερίδα των Συντακτών», τα οποία αναφέρονται σε λάθος στοιχεία που είχε το ΔΝΤ στη διάθεση του, ειδικά όσον αφορά στο ύψος των συντάξεων. Συγκεκριμένα, όπως γράφεται στην εφημερίδα, ο κ. Βρούτσης εμφάνιζε ότι ο μέσος όρος των κυρίων ελληνικών συντάξεων ήταν λίγο πάνω από 1100 ευρώ, όταν ο πραγματικός μέσος όρος κυμαινόταν στα 664,8 ευρώ. Επομένως, ίσως με βάση αυτές τις παραδοχές έπαιρναν τις αποφάσεις επί των μειώσεων των συντάξεων. Ποια είναι η γνώμη του κ. Ρομπόλη για την εικόνα που είχαν στο ΔΝΤ;
Ο εκπρόσωπος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ανέφερε οτι ΔΝΤ ξεκινάει από αυτήν την αφετηρία αλλά γενικά στην Ευρώπη αυτό που βλέπουνε είναι το ποσοστό αναπλήρωσης. Δηλαδή, το 2008, το 2005 τότε που εμείς είχαμε ποσοστό αναπλήρωσης 80% κύριες και 20% επικουρικές, έλεγαν ότι είχαμε 100% ποσοστό αναπλήρωσης τη στιγμή που αυτοί είχαν 60%. Ακόμα και σήμερα που έχουν μειωθεί οι συντάξεις και έχουν και τα δύο μαζί ένα ποσοστό αναπλήρωσης 67%, συνεχίζουν και το επικαλούνται αυτό, γιατί το δικό τους ποσοστό αναπλήρωσης είναι 48%.
Το θέμα όμως ποιο είναι; Ότι σε αυτά τα συστήματα των βόρειων χωρών υπάρχει μία διάχυση των παροχών, ενώ στο δικό μας το σύστημα η κύριά του παροχή είναι η σύνταξη. Οι υπόλοιπες παροχές, οι επιδοματικές παροχές που έρχονται προς την οικογένεια, προς το νοικοκυριό, είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Αυτό το σύστημα της διάχυσης παροχών θα πρέπει να γίνει παράδειγμα και για την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των συντάξεων, και ο κ. Ρομπόλης από τα στοιχεία που έχει από το Υπουργείο Εργασίας, αυτήν τη στιγμή καθαρά η μέση κύρια σύνταξη είναι 664 ευρώ και η επικουρική 168 ευρώ. Ίσως το νούμερο του κ. Βρούτση να είναι το ακαθάριστο ποσό.
http://www.zougla.gr/assets/images/1342485.jpgΔεύτερος μάρτυρας της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα του χρέους ήταν γνωστό και πριν το 2009 και ότι η συνταγή της Τρόικας ήταν λάθος.
Ο κ. Ψυχογιός τον ρώτησε τα εξής:
1. Λόγω της βλάβης και τη ζημίας που, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Κόλλιας, υπέστη το Επιμελητήριο από τις μνημονιακές πολιτικές και το PSI υπήρξαν περαιτέρω και επιπτώσεις στα αποθεματικά του Επιμελητηρίου;
Ο κ. Κόλλιας απάντησε ότι το Επιμελητήριο, σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα .
2. Το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια απώλεια μελών του Οικονομικού Επιμελητήριου, δηλαδή, δυναμικό, το οποίο αναζητά εκτός Ελλάδας πλέον την τύχη του, καθώς επίσης και ότι μετά βίας κάποιοι καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή την υγειονομική τους κάλυψη, πώς αποτυπώνεται αυτά στην πραγματική οικονομία στον κλάδο του κ. Κόλλια;
Όπως επίσης τόνισε ο κ. Ψυχογιός: «Το κοινωνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν απαξιώθηκε και αποδιαρθρώθηκε. Εδώ, δεν μιλάμε για αναδιαρθρώσεις. Εδώ, μιλάμε για αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους σε επίπεδο και χρηματοδότησης και προσωπικού». Επομένως, η επίκληση μόνο των αριθμών για τη δημοσιονομική προσαρμογή, για τη σταθεροποίηση της οικονομίας κ.λπ, όταν αγνοείται πλήρως η κοινωνική πραγματικότητα και η πρόσβαση των πολιτών σε βασικά αγαθά, είναι δικαιολογημένη και στη σωστή κατεύθυνση;
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ απάντησε ότι είναι γενική αρχή ότι ποτέ όταν ευδοκιμούν οι αριθμοί, δεν σημαίνει ότι θα ευδοκιμούν και οι άνθρωποι. Παρ’ όλα αυτά στην πορεία και εκεί που είχε φτάσει η χώρα έπρεπε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις πολλά χρόνια πριν, παρ’ όλο που φτάσαμε να τις λάβουμε τελευταία στιγμή και υπό το καθεστώς των μνημονίων και της βαθιάς ύφεσης που «έτρεχε» η οικονομία μας. «Αυτό το έχουμε ζήσει κι εμείς στο Οικονομικό Επιμελητήριο και ως προς το σκέλος που είπατε και ως προς το σκέλος των επιχειρήσεων, των λογιστικών γραφείων, των λογιστών.  Μετά από πέντε χρόνια ιδρώτα και αίματος έχουμε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο δεν είναι το καλύτερο μας».