Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Βενιζέλος: Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όχι από την πολιτική Σφοδρή επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου - Οδήγησε το κόμμα σε «πολιτικό ευνουχισμό»

Βενιζέλος: Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όχι από την πολιτική
«Να ζητήσει «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα, για την παραπλάνηση» κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Για τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι δεν είπε τίποτε καινούριο στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή και τον κάλεσε πρώτα να παρουσιάσει συμφωνία και σχέδιο, μετά να πείσει ότι έχει τη δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ύστερα να συζητήσουν με βάση την πρότασή του για εθνική ομοψυχία.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δείχνει «αλαζονεία» και «απόλυτη αδιαφορία» για συναίνεση και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν λέει αν θα ψηφίσει ή δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. «Το ΠΑΣΟΚ απέχει από την αμήχανη αντιπολίτευση και την πρόθυμη αντιπολίτευση, που απέχει μόνο μερικά εκατοστά από τη συμβουλευτική συμπολίτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει να λογοδοτήσει ο σημερινός πρωθυπουργός για τα τρέχοντα και δεν θα κάνει το «ρουσφέτι» που -όπως είπε- έκανε ο κ. Τσίπρας σε διατελέσαντες πρωθυπουργούς με την εξαίρεση τους από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις θέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και παρατήρησε πως έχουν μπερδευτεί. Ο κ. Καμμένος εμφανίζεται πιο αριστερός από τον κ. Τσίπρα, «πιο αριστερά από την πρώτη φορά αριστερά». Επίσης χαρακτήρισε «καθυστερημένη προσχώρηση» στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την όποια συμφωνία υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν έχει κοινωνική εντολή ρήξης

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση στρατηγικού εγκλωβισμού καθώς δεν είχε, ούτε έχει, κοινωνική εντολή ρήξης, αλλά ούτε και καθαρή κοινωνική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεταστροφής στην υπευθυνότητα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ακραία δημαγωγία», «προχειρολογία», «συνωμοσιολογία» και «ανευθυνότητα» και τόνισε πως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βρεθεί «ευθύς εξαρχής αντιμέτωπη και αιχμάλωτη των ψευδών και των ψευδαισθήσεών της».

Για τη χθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή είπε ότι ο κ. Τσίπρας «παρουσίασε και πάλι τη φαντασίωσή του ότι ενσαρκώνει τον έναν από τους δυο πόλους της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιπαράθεσης» και συνέχισε: «Τη φαντασίωσή του ότι οι κυβερνήσεις των 18 και πλέον κρατών της ζώνης του ευρώ είναι ο πόλος της αδιέξοδης λιτότητας και μόνος του αυτός, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εκφράζει την εναλλακτική προοδευτική πολιτική. Εννοεί προφανώς σε άμεση συνεργασία με τον πρόεδρο Ομπάμα και με τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί τώρα μόνη της, να έχει απέναντί της τις κυβερνήσεις όλων των άλλων κρατών μελών και όλων των πολιτικών ταυτοτήτων και αποχρώσεων. Κατά βάθος και τη φίλη του κ. Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ και τον Ρέντσι και τον Γκάμπριελ και τον Σουλτς».

«Η ρήξη δεν είναι ρητορική άσκηση της αντιπολίτευσης, αλλά επώδυνη ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης. Από την άλλη μεριά, η όποια συμφωνία δεν είναι απλός συμβιβασμός έντιμος, επώδυνος, ρεαλιστικός. Είναι προσχώρηση στη δική μας στρατηγική. 'Αρα παραδοχή μιας πολιτικής απάτης ή για κάποιους, μιας πολιτικής αυταπάτης» επισήμανε. «'Ακουσα τον κ. Τσίπρα με προσοχή χτες. Δεν επανέλαβε τίποτε σε σχέση με εκλογές και δημοψήφισμα. Αλλά δυστυχώς οι Κάννες του κ. Τσίπρα έχουν γίνει με διαφορετικό, πιο απλό, πιο γρήγορο τρόπο. Με συνοπτικές διαδικασίες καθώς του είπαν «αν θέλεις να κάνεις δημοψήφισμα, κάντο τώρα. Αλλά να ξέρεις ότι το ερώτημα είναι πάντα ναι ή όχι στο ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τερατογένεση» τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σημείωσε: «Εχουμε στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έναν υπουργό που προτείνει να δώσουμε το 30% των ενεργειακών πόρων της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες και να μεταφέρουμε μια βάση στην Κάρπαθο. Δηλαδή ένα φεστιβάλ ανευθυνότητας και επιπολαιότητας με κάποιους που παίζουν εν ου παικτοίς. Η κυβέρνηση της τερατογένεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει έναν κοινό παρονομαστή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία περίεργη αιμομεικτική σχέση που βασίζεται στην εθνικολαϊκιστική πολιτική.

Η εθνικιστική υπερδεξιά βρίσκεται για πρώτη φορά στα αριστερά, της πρώτης φοράς αριστερά και λειτουργεί ως θεματοφύλακας της εθνικολαϊκιστικής αντιμνημονιακής πολιτικής. Έχουν μπερδευτεί. Έχουν μπερδευτεί και έχουν αλλάξει θέση κι έτσι ο κ. Καμμένος έχει βρεθεί στα αριστερά του κ. Τσίπρα να τον παρατηρεί, να τον επιπλήττει και να τον κανοναρχεί.

Και εδώ εντάσσεται και η ψευτοηγεμονική διείσδυση στο χώρο της Δεξιάς, με εντυπώσεις συνεργασίας ερήμην πιστεύω των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Κανείς δε σκέφτεται ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το τραγικό και ανυπόφορο δίλημμα «ή αφήνεις τη χώρα να καταστραφεί ή παίρνεις αντιδημοφιλείς αποφάσεις».
Θα βρεθεί στο δίλημμα αυτό σε λίγο ο κ. Τσίπρας και όλη η κυβέρνησή του και όλη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα και του εύχομαι από καρδιάς να αντέξει όπως εμείς και να κάνει τη σωστή επιλογή».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι «οφείλει να λάβει κρίσιμες, ρεαλιστικές και διορατικές αποφάσεις, χωρίς ψευδαισθήσεις για μια απλή επιστροφή στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Αλλά ούτε και να παραδοθούμε στο σενάριο της αδιατάρακτης εθνικολαϊκιστικής ηγεμονίας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου

Επίθεση στο Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε «πολιτικό ευνουχισμό», εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 10ου συνεδρίου του κόμματος. Μάλιστα, οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν θερμά, όταν ανέφερε ότι στελέχη που ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου «μοστράρουν» σήμερα ως υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σχολίασε «η Παναρίτη τους μάρανε…».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κόμματος, επειδή η χώρα και η παράταξη βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ανέλαβε πλήρως την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί, αλλά σημείωσε ότι πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος από την «ηθική και πολιτική καταιγίδα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Του ζητήθηκαν ευθύνες για τη δεκαετία του 1980 που ήταν στο Πανεπιστήμιο και όχι στην κυβέρνηση, για τον Κώστα Σημίτη ενώ δεν ανήκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, με εξαίρεση ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ επί Γιώργου Παπανδρέου τον αντιμετώπισαν ως «αναγκαίο κακό» και εσωκομματικό του αντίπαλο.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μεγάλο χτύπημα δέχθηκε η δημοκρατική παράταξη με την προσπάθεια ανακοπής της δυναμικής της Ελιάς στις ευρωεκλογές. Τεράστια ήταν η ζημιά και από την «αμφιθυμία» του ΠΑΣΟΚ, επειδή άλλοι εμφανίζονταν σαν «σωματοφύλακες του Μνημονίου» και άλλοι σαν «θεματοφύλακες του αυθεντικού ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε, η κρίση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ιδεολογικοπολιτική, αλλά και «κρίση ηθικής εμβληματικών προσώπων της παράταξης και κρίση προσωπικών στρατηγικών».

Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Απευθύνθηκε από καρδιάς στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποχωρεί από τη θέση του προέδρου, ενώ αναφέρθηκε και στη δική του διαδρομή, λέγοντας: «Σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη μεγάλη τιμή και τη μεγάλη εμπιστοσύνη. Προέρχομαι όπως ξέρετε από την Κοινωνία των Πολιτών, από το Πανεπιστήμιο, από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Στρατεύτηκα στο ΠΑΣΟΚ σε ώρες ανάγκης. Στάθηκα δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, όταν πολλοί τον εγκατέλειπαν και με υποδέχτηκε με αγάπη το ΠΑΣΟΚ τις ώρες της ανάγκης. Αλλά αντιμετωπίστηκα επιφυλακτικά έως και εχθρικά τις ώρες των εσωκομματικών κατανομών ρόλων και εξουσίας. Εκλέχτηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπό συνθήκες κρίσης. Δεν ξέρω αν θα γινόταν ποτέ αυτό υπό κανονικές συνθήκες… Ή μάλλον, η εμπειρία του 2007 με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα γινόταν ποτέ υπό κανονικές συνθήκες ενός ηγεμονικού, πλειοψηφικού ΠΑΣΟΚ πάνω στο ρεύμα της εξουσίας. Θεωρώ ακόμη μεγαλύτερη τιμή το γεγονός ότι μου δώσατε την πρώτη θέση στο μέτωπο μιας μάχης δύσκολης και ασύμμετρης. Οι δυο προηγούμενοι πρόεδροι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου έγιναν πρωθυπουργοί, κυβέρνησαν τον τόπο. Θεωρώ ότι αυτό που κλήθηκα να διαχειριστώ, είναι ιστορικά σημαντικότερο. Το έκανα μαζί σας και σας ευχαριστώ».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την άλλη Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος. Χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στελεχών έτοιμων να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά παρατήρησε ότι το συνέδριο δεν δίνει «λευκές επιταγές» και τους κάλεσε να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε τα εξής: «Αγαπητές και αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, εύχομαι στην Παράταξη να βρει το δρόμο της. Εύχομαι η αποχώρησή μου να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης, ως κίνητρο ανάδειξης μιας νέας γενιάς στελεχών χωρίς τα βάρη του παρελθόντος. Εύχομαι η πατρίδα μας να μην μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Εύχομαι οι πολίτες να κατανοήσουν αναδρομικά αυτό που κάναμε, όχι μέσα από το βίωμα μιας καταστροφής, αλλά επειδή όλοι θα έχουν προσχωρήσει τελικά στην πολιτική μας. Εύχομαι όλες και όλοι σας να νιώσετε ότι άξιζε και αξίζει τον κόπο αυτό που κάνουμε. Καλή τύχη».

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος είχε αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους Γραμματείς των Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Πέρασε από το κέντρο Τύπου και έβγαλε αναμνηστική φωτογραφία με δημοσιογράφους που καλύπτουν το συνέδριο.