Τρίτη 26 Μαΐου 2015

H ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας είναι βασικός πυλώνας του στρατηγικού της σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου



Την Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ της ΕΝΠΕ  (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος), με θέμα την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας  και γενικότερα την ελληνική κτηνοτροφία, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων του αρμόδιου Υπουργείου.
Διαπιστώθηκε και πάλι η μηδαμινή πρόοδος που έχει σημειωθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Περιφέρεια  Πελοποννήσου υπογράμμισε την ανάγκη να καταρτιστούν άμεσα αξιόπιστα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, διότι  οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση δεν εγγυάται την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ στους κτηνοτρόφους.
 
Επανέλαβε σε όλους τους τόνους, ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας είναι βασικός πυλώνας του στρατηγικού της σχεδιασμού, για να επιτευχθεί ωστόσο, χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με αναπτυξιακό προσανατολισμό και ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο να δίνει απαντήσεις σε όλα τα υπάρχοντα προβλήματα, με σκοπό την πραγματική ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Η κυβερνητική πρακτική που  αυτή τη στιγμή κυριαρχεί, με την αποσπασματική θεώρηση των ζητημάτων και με συνεχείς διαφωνίες του ενός υπουργού με τον άλλο, που αδυνατούν να συγκεράσουν τις απόψεις τους σε μια ολοκληρωμένη πρόταση, πρέπει να σταματήσει.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι διατεθειμένη να συνδράμει όσο χρειαστεί στην κατεύθυνση επίλυσης των ανωτέρω προβλημάτων, αλλά θα είναι κάθετα  αντίθετη σε οποιαδήποτε μεθόδευση θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των Πελοποννησίων κτηνοτρόφων.