Με ομοφωνίες, επιφυλάξεις, διαφωνίες, πρώτα «καρφιά» αλλά και δηλώσεις «τιμής» για καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της Επιτροπής , το «ποδαρικό» της Εξεταστικής της Βουλής για την διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.
Οι εργασίες της Εξεταστικής αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία – όπως και έγινε- να μεταδίδονται ζωντανά από το εσωτερικό δίκτυο της Βουλής καθώς και είτε απευθείας, είτε μαγνητοσκοπημένες από το Κανάλι της Βουλής ανάλογα με τις εργασίες της Ολομέλειας και των Επιτροπών αλλά και το τηλεοπτικό Κανάλι της Βουλής.
live κατά πλειοψηφία
Το θέμα της δημοσιότητας των εργασιών της Εξεταστικής, ήταν ένα από τα πρώτα θέμα που τέθηκε στην συνεδρίαση, με τη ΝΔ και το Ποτάμι να ψηφίζουν «παρών» υποστηρίζοντας πως «ναι» στην δημοσιότητα, που έτσι και αλλιώς εξασφαλίζεται πλήρως με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, όμως επειδή η Εξεταστική Επιτροπή έχει και ανακριτικές και εισαγγελικές αρμοδιότητες, εξέφρασαν επιφυλάξεις μήπως η τηλεοπτική και μέσω διαδικτύου μετάδοση των εργασιών «σπάει» την μυστικότητα του ανακριτικού χαρακτήρα που έχει η Επιτροπή αλλά και να μην εξελίχθη σε τηλεοπτικό σόου… Άποψη που όμως δεν συμμερίστηκαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων και έτσι είναι η πρώτη φορά που οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής είναι live και τηλεοπτικά.
Αποστειρώσεις…
Το πρώτο ουσιαστικό πολιτικό θέμα που τέθηκε και εκεί διαφάνηκαν οι προθέσεις του κάθε κόμματος ήταν σε ποιες φάσεις θα κατατμηθεί και θα εξεταστεί το θέμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με «διαφοροποιήσεις» αρχικά «είδε» τέσσερις περιόδους: Την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου πριν το μνημόνιο (Οκτώβριος 2009 με Μάιος 2010). Η δεύτερη περίοδο να είναι η διακυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου μετά το μνημόνιο (Μάιος 2010 έως Νοέμβριος 2011). Τρίτη περίοδος, είναι η κυβέρνηση ειδικού σκοπό του Λουκά Παπαδήμου. Και η τέταρτη φάση τα δυόμιση χρόνια της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ένας διαχωρισμός, με στόχο να αποστειρωθεί πλήρως η οποιαδήποτε αναφορά και εξέταση των χειρισμών της παρούσας Κυβέρνησης.
Βέβαια από αυτή την θέση «διαχωρίστηκε» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας που είπε με νόημα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει γκιλοτίνα σε περιόδους και όλα θα πρέπει να εξεταστούν…» θέση με την οποία φάνηκε να συμφωνεί και ο πρόεδρο της Εξεταστικής Δημήτρης Βίτσας, σε αντίθεση με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη που υποστήριξε πως για το «σήμερα» υπάρχουν οι εργασίες της Ολομέλειας.
Αντίθετα, η ΝΔ υποστήριξε ως χρόνο εκκίνησης της διερεύνησες να είναι ο Οκτώβριος του 2009 να επεκταθεί έως την ζώσα περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι θα πρέπει η διερεύνηση να αρχίσει από την περίοδο της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και να φτάσει μέχρι την παρούσα κυβέρνηση λέγοντας πως «τα όσα συμβαίνουν σήμερα και θα γίνουν δεν μπορεί να μην σχολιαστούν από εμάς, δεν μπορεί να μην κάνουμε αναφορές εδώ μέσα…»
Κλήσεις – εξετάσεις
Κλητεύσεις πολιτικών μαρτύρων, χωρίς «εξαιρέσεις» και «στεγανά» συμφώνησαν επί της αρχής χθες όλα τα μέλη της Εξεταστικής. Ανάμεσα στα μη πολιτικά πρόσωπα, «έπεσε» η ιδέα να είναι ακόμα και τραπεζίτες, υψηλόβαθμοι νυν και πρώην τεχνοκράτες, αξιωματούχοι κ,.λ.π. γι αυτό και ζητήθηκε να προβλεφθεί να υπάρξουν και διερμηνείς… Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξουν τεχνοκράτες από φορείς που χωρίς αμοιβές θα προσφέρουν την βοήθειά τους στην Επιτροπή.
Οι ημέρες εργασίας
Η επόμενη συνεδρίαση ορίσθηκε να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, όπου τα κόμματα συμφώνησαν να καταθέσουν τις πρώτες λίστες μαρτύρων που θα πρέπει να κληθούν. Σε ότι αφορά τις ημέρες εργασίας της Επιτροπής ο πρόεδρος Δημήτρης Βίτσας αρχικά πρότεινε αυτές να διεξάγονται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή. Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και βουλευτές από την επαρχία να γίνονται ακόμα και πολύωρες συνεδριάσεις κάθε Τρίτη και Τετάρτη αλλά να μην γίνονται και Παρασκευή, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι επειδή οι βουλευτές των μικρών κομμάτων έχουν πρόβλημα να μετέχουν σε επιτροπές τις ημέρες που υπάρχει Ολομέλεια. Εστι είπε εάν και βουλευτής επαρχίας θα ήταν καλύτερα οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής να γίνονται σε δύο ημέρες και αυτές να είναι το πρωί της Τρίτη η μια και η άλλη κάθε Παρασκευή. Βέβαια υπήρχαν και προτάσεις να γίνουν πολλές περισσότερες συνεδριάσεις γιατί το έργο είναι μεγάλο για να καλυφθεί μέχρι τον Οκτώβριου που είναι ο «πρώτος» χρόνος που έχει δοθεί από την Ολομέλεια για να ολοκληρώσει τις εργασίες της.
Ομόφωνα αποδεκτό επίσης έγινε ότι οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής θα προσφέρουν «δωρεάν» τις εργασίες τους και θα παραιτηθούν από την ημερήσια χρηματική αποζημίωση των 75 ευρώ που προβλέπεται από τον ΚτΒ για τις εργασίες των Επιτροπών. Κάτι άλλωστε που εδώ και πολλά χρόνια ανάλογα έχει υιοθετηθεί σε εργασίες Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών της Βουλής.
Γιάννης Απέργης / e-typos.com