Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Πάνω από την "κόλαση" του Norman Atlantic -Βίντεο από την διάσωση με το Super Puma

Image 

Όλη νύχτα το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούσε στην περιοχή που πλέει το Norman Atlantic. Στις 3 το πρωί το ιταλικό ΕΚΣΕΔ ζήτησε από το Super Puma της ελληνικής ΠΑ να βρίσκεται πάνω από το πλοίο για να κάνει επιχείρηση μεταφοράς επιβατών. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κάπως καλύτερες αλλά σε καμία περίπτωση ευνοϊκές για τέτοιου είδους επιχειρήσεις μέσα στην νύχτα. Μέχρι στιγμής 264 έχουν σωθεί.

To Super Puma διέσωσε ακόμη επτά ανθρώπους . Έχουν αρχίσει να επιχειρούν ένα ακόμη Super Puma και ένα Sea Hawk του ΠΝ.

Δείτε το πρώτο βίντεο που αποδέσμευσε η ΠΑ πάνω από το φλεγόμενο πλοίο.

 

Δεν έχει τέλος η αγωνία των 257 επιβατών του Norman Atlantic που παραμένουν στο πλοίο και περιμένουν ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας και της Ελλάδας να καταφέρουν να τους σώσουν από τον εφιάλτη. Ήδη πάνω στο πλοίο υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή είναι στους 0 βαθμούς Κελσίου και πολλοί επιβάτες υποφέρουν από υποθερμία.

Λίγα λεπτά μετά τις 3 π.μ. άρχισε μεγάλη επιχείρηση μετεπιβίβασης σε καράβι του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο κατάφερε με ασφάλεια να προσεγγίσει.

Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς έχουν ήδη γίνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες ρυμούλκησης. Ωστόσο, η επιχείρηση διεκόπη αναγκαστικά, σε λιγότερο από μία ώρα, λόγω των θυελλωδών ανέμων (περίπου 6 μποφόρ). Είκοσι δύο ναυαγοί πρόλαβαν να μετεπιβιβαστούν, αλλά πλέον η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται μόνο με τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, «Νorman Αtlantic» ξέσπασε τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η φωτιά βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Στο πλοίο, τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, επέβαιναν 478 άνθρωποι, 422 επιβάτες και 56μελές πλήρωμα. Ανάμεσά Έλληνες και πολλοί ξένοι. Έλληνας είναι και ο νεκρός άνδρας που εγκλωνίστηκε στη γλίστρα του πλοίου, την ώρα που προσπαθούσε μαζί με τη γυναίκα του να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο πλοίο.  

onalert.gr