Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ο Νίκος Παπανδρέου θυμάται την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τα… χαμένα οράματα

Nikos-Papandreou
 Με άρθρο του στην εφημερίδα Real News ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για τα οράματα του ΠΑΣΟΚ «που καταποντίστηκαν από μικροσυμφέροντα».
Στο μεγαλύτερο μέρος του άρθρο του ο κ. Παπανδρέου ήταν αιχμηρός για τον τρόπο διακυβέρνησης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τσακίστηκε το όραμα της πραγματικής δημοκρατικής διαδικασίας».
Ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρεται και στις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη του 1974 «Το Καστρί είχε πλημμυρίσει με κόσμο. Επικρατούσε ένας ”γόνιμος” πανικός. Το πάθος και τον ενθουσιασμό δεν μπορούσε κανείς να τα αγγίξει με τα χέρια του, να τα γευτεί στον αέρα. Κάτω από τέτοιες συνθήκες ”γράφτηκε” το τελικό κείμενο με το οποίο ανακοινώθηκε η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ».
Στη συνέχεια αναφέρεται και στις αιτίες που καταποντίστηκαν τα οράματα του ΠΑΣΟΚ.
Το κείμενό του, όμως, δεν είναι μόνο νοσταλγικό, αλλά και αιχμηρό για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν πράξη τα οράματα της ιδρυτικής διακήρυξης. «Δημιουργήθηκε ένα κράτος ανυπόφορο και αναποτελεσματικό. Ετσι τσακίστηκε το όραμα της πραγματικής δημοκρατικής διαδικασίας Πολλά από τα αρχικά οράματα του ΠΑΣΟΚ ήταν σωστά. Καταποντίστηκαν, ωστόσο, στην εφαρμογή τους.
Από τα μικροσυμφέροντα, αλλά και από το ίδιο το ελληνικό κράτος, ένα κράτος που ακόμη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποκτά όλο και περισσότερες εξουσίες -παραδόξως με την ευλογία του ”νεοφιλελεύθερου” ΔΝΤ».

ysterografa.gr