Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Το Αιγάλεω θυμάται και τραγουδά τον μεγάλο Γιώργο Ζαμπέτα

Το Αιγάλεω θυμάται και τραγουδά τον μεγάλο Γιώργο Ζαμπέτα
 Μια ιστορία που δεν είναι ευρέως γνωστή καταδεικνύει τους στενούς δεσμούς ενός διάσημου πολίτη με την πόλη του. Ο Γιώργος Ζαμπέτας, τρανός πια στο μουσικό στερέωμα, βρέθηκε να μαζεύει τα υπάρχοντά του και να μετακομίζει από το Αιγάλεω. Για την ακρίβεια, η σύζυγός του είχε επιλέξει ένα διαμέρισμα, το άπαν της πολυτέλειας της δεκαετίας του ’60, σε μια πολύ καλή συνοικία, στο τέρμα Πατησίων, όπου θα μπορούσαν να ζήσουν πιο άνετα.

Δεν κάθισε ούτε μια μέρα όμως στο νέο του περιβάλλον. Γύρισε πίσω στη γειτονιά του, στην πόλη του, όπου ανδρώθηκε• στο σπίτι του, στα μπουζούκια του, στα κέντρα του, στις παρέες του, στους φίλους του από τον «Προμηθέα». Τα λαϊκά, τότε, στέκια του, με τους μεροκαματιάρηδες και τους εργάτες του Μπαρουτάδικου, τους πιο εύπορους θαμώνες των κέντρων διασκέδασης, τον περίμεναν.

«Θα πάρω σβάρνα μια βραδιά / όλες τις συνοικίες / δεν θέλω πολυτέλειες / και πολυκατοικίες» λένε οι στίχοι του στο τραγούδι «Πού ‘σαι Θανάση», ενδεικτικό της «περιπέτειάς» του σε μακρινές γειτονιές. Άλλωστε καταλήγει: «Εκεί θα βρω της νιότης μου / τα φίνα τα ωραία / τον Μάνθο, τον Θεμιστοκλή / και την παλιά παρέα...».

Μια πλατεία και μια στάση του ΟΑΣΑ, στην Ιερά οδό, κοντά στον νέο σταθμό Αγία Μαρίνα του μετρό, θυμίζει τώρα τον πιο γνωστό ίσως Αιγαλιώτη. Εκεί ήταν το σπίτι του. Στην πόλη μετακόμισε με τους γονείς του στην ηλικία των 15 ετών. Το ’50 είχε αρχίσει να λάμπει το άστρο του.

Ο δήμος της πόλης του, που έχει τιμήσεις δύο φορές εν ζωή τον Γιώργο Ζαμπέτα, αποφάσισε να τον τιμήσει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου (19.30), σχεδόν ένα μήνα πριν συμπληρωθούν 22 χρόνια από τον θάνατό του. Στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» (Δημαρχείου & Κουντουριώτου) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Γιώργος Ζαμπέτας – Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω…» της κόρης του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Κατερίνας Ζαμπέτα.

Εν συνεχεία, η μουσική ομάδα του 4ου Λυκείου Αιγάλεω και η παιδική χορωδία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Άνω Λιούμη θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του μεγάλου λαϊκού μουσικού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 tovima.gr