Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σαμαράς μονομαχεί και με την… παράσταση νίκης

Antonis-Samaras-Alexis-Tsipras
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραμένει το τελευταίο, συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, και λειτουργεί ως ανάχωμα που φρενάρει το άνοιγμα της “ψαλίδας” υπέρ του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λόγω της φυσικής υπεροχής του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο σε επίπεδο προσωπικής δημοφιλίας όσο και πρωθυπουργικής καταλληλότητας.
Καμία έκπληξη λοιπόν για το γεγονός ότι την παραπάνω πραγματικότητα επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της εταιρείας “Metrisi”, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα “Παραπολιτικά”. Ενώ λοιπόν το, οριακό έστω, προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, δείχνει τάσεις παγίωσης τους τελευταίους μήνες, η υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά διατηρεί αντίστοιχες αντοχές στον χρόνο.

Κι αν το +0,3% και το +0,8% που καταγράφονται ως διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές αντίστοιχα, μοιάζουν εύθραστα μεγέθη, δεν αφήνει αμφιβολία το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργική καταλληλότητα (45,4%-31,7%), ενώ διακριτή είναι η υπεροχή του Πρωθυπουργού έναντι του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σε επίπεδο προσωπικής δημοφιλίας, με 37,3%-35,9%.
Αντιθέτως, η Κουμουνδούρου μπορεί να χαμογελάει για την απόπειρα εμπέδωσης κλίματος νίκης στην κοινωνία, όπως τουλάχιστον καταγράφεται αυτό διαχρονικά από την εκάστοτε παράστασης νίκης. Στο σχετικό ερώτημα για επικράτηση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 44,7%, έναντι 27,1% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές, η διαφορά μειώνεται στο 36,7%-29,4%.
 Στη δημοσκόπηση  ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με 37,3%.
Ακολουθούν, ο Αλέξης Τσίπρας με 35,9%, ο Φώτης Κουβέλης με 34,2%, ο Πάνος Καμμένος με 29,3%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 21,2%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 19,5% και ο Νίκος Μιχαλιάκος με 9,6%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρνητικές γνώμες, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει οριακά περισσότερες από τον Αντώνη Σαμαρά, με 59,8%-59,7%.

Μεγαλύτερη δυσφορία για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την κυβέρνηση,
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το πόσο ικανοποιημένοι είστε από την πορεία της δικομματικής κυβέρνησης, το 84,3% απαντάει όχι, ενώ στο ερώτημα για το πόσο ικανοποιημένοι είστε από την πορεία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το 88% απαντάει αρνητικά.
Αντιστοίχως, ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει το 14,4% των πολιτών, και από τον ΣΥΡΙΖΑ το 10,7%.

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, κάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στα ευρήματα της δημοσκόπησης.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το 55% των πολιτών απαντάει ότι είναι χειρότερη, το 22,2% καλύτερη, και το 21,3% ότι βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.
Ενδεικτικό των υπόγειων ρευμάτων που κινούνται στην ελληνική κοινωνία, και της εθνικής απαισιοδοξίας για το μέλλον του τόπου, είναι το εύρημα της δημοσκόπησης της εταιρείας “Metrisi” για την εβδομαδιαία εφημερίδα “Παραπολιτικά”, αναφορικά με το κατά πόσο η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα απάντησαν οι πολίτες στο συγκεκριμένο ερώτημα, το 68,3% θεωρεί ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα παραμένει, ενώ μόλις το 26,9% θεωρεί ότι έχει ξεπεραστεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της χώρας.