Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Καρέ – καρέ το χρονικό της καταδίωξης του Μάριον Κόλα από τον Ισθμό, το Δίστομο , την Ορεινή Ναυπακτία μέχρι το Σούλι

souliΗ είδηση του θανάτου του Αλβανού Μαριάν Κόλα, του αδίστακτου αρχηγού των Αλβανών δραπετών των φυλακών Τρικάλων προσθέτει ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της
 πιο μεγάλης επιχείρησης που έχει οργανώσει τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Αστυνομία.

Εδώ και περίπου 4 μήνες, από τις 22 Μαρτίου όταν και ο Κόλα με τους συντρόφους του απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο από τις φυλακές Τρικάλων, το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη της ομάδας του έχει ξεπεράσει κάθε ανάλογο προηγούμενο των τελευταίων ετών.

Σε διαθεσιμότητα από αύριο πρωί 2.000 καθηγητές


Σε καθεστώς διαθεσιμότητας τίθεται από τη Δευτέρα 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά και τεχνικά λύκεια, βάσει του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζει η ΟΛΜΕ για τις 12:00 στα γραφεία της στο Σύνταγμα. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Μανιάτης: Εθνική υπόθεση η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων


Εθνική υπόθεση και προτεραιότητα χαρακτήρισε την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης...

κατά την παρουσίαση, το Σάββατο, του νέου επενδυτικού -γεωτρητικού προγράμματος της εταιρείας Energean Oil & Gas.


«Αυτό ο τόπος έχει μια εθνική προτεραιότητα να γίνει κόμβος ενεργειακός της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης» σημείωσε με έμφαση ο Γιάννης Μανιάτης και συμπλήρωσε: «οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας και πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα σε πάρα πολλούς τομείς όπως οι αδειοδοτήσεις, οι σύναψη διακριτικών και διεθνικών συνεργασιών, η υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, η εξασφάλιση χρημάτων. Μόνο έτσι η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν μέλλον στην Ελλάδα, μόνο έτσι θα πείσουμε στους έλληνες και ξένους επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα και οι αγορές μπορούν και πρέπει να μας εμπιστευτούν» σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Μανιάτης επισήμανε την κοινή γραμμή που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσει προς αυτή την κατεύθυνση με επιστέγασμα τη μεγάλη γεωπολιτική επιλογή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ιταλία δια μέσου της Ελλάδας.

Έκανε επίσης λόγο για διακομματική συμπεφωνημένη απόφαση όλων των κυβερνήσεων απέναντι σε μια μεγάλη απόφαση με εθνική διάσταση ν' αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων υιοθετώντας όμως τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

skai.gr

Σύλληψη και δεύτερου ύποπτου για τη βομβιστική επίθεση στη Λάρισα

larisaΑκόμα ένα άτομο συνελήφθη, σήμερα στην Αθήνα, για την βομβιστική ενέργεια με στόχο εισαγγελέα στη Λάρισα, χθες, για την οποία έχει ήδη συλληφθεί ένας 39χρονος.
Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες πρόκειται για 44χρονο άνδρα, σεσημασμένο για εκβιασμούς που συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία όπου κρατείται.
Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αναμένεται να δώσει αύριο η αστυνομία σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

Πυρκαγιά στην Άρλα Αχαΐας

axaiaΠυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση της περιοχής Άρλα στη Δυτική Αχαΐα.
Στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά πνέουν ασθενείς άνεμοι και αυτή την ώρα επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ζωοδόχο Πηγή στη Σάμο

samos
Ανεξέλεγκτη μαίνεται μέχρι αυτή την ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής. Η φωτιά καίει σε δύσβατο δασικό σημείο και η επιχείρηση κατάσβεσης της μπορούσε να γίνει μόνον από αέρος. Άμεσα επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, τα οποία εδρεύουν στον αερολιμένα της Σάμου, ενώ μετά τις 7 το απόγευμα στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος δυο ακόμη πυροσβεστικά αεροσκάφη, από την Ελευσίνα Αττικής.
Στην περιοχή έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και όλα τα εθελοντικά κλιμάκια, ωστόσο δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν στη φωτιά, εκτός από ένα μικτό πεζοπόρο κλιμάκιο, αποτελούμενο από πυροσβέστες και εθελοντές, το οποίο προσπάθησε να περιορίσει το μέτωπο, που κατευθύνονταν προς το φερώνυμο Μοναστήρι.
Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος και πλήθος ιερέων ενώ, για προληπτικούς λόγους, ζητήθηκε να εκκενωθεί το μοναστήρι από τις μοναχές που κατοικούν σε αυτό και να απομακρυνθούν οι εικόνες που φυλάσσονται εκεί.
Αυτήν την ώρα και ενώ έχουν σταματήσει λόγω της νύκτας να επιχειρούν τα αεροσκάφη, η φωτιά έχει επεκταθεί σε τρία μέτωπα και είναι άγνωστο μέχρι που μπορεί να φθάσει.

ysterografa.gr

“Έφυγε” η μητέρα της Άντας Παπανδρέου

antaΣε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί η Θεανώ Παπαπάνου, μητέρα της συζύγου του Γιώργου Παπανδρέου, Άντας. Η εκλιπούσα νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική της Πάτρας.
Όπως αναφέρει το thebest.gr, η κηδεία της αναμένεται να γίνει στα μέσα της εβδομάδας καθώς αναμένεται από τον Καναδά, όπου και διαμένει, η δεύτερη κόρη της,  Μπέτυ.

“Βόμβα” Νικήτα για ρόλο “εθνικού σωτήρα” στον Κώστα Καραμανλή (μελλοντικά…)

Nikitas-Kaklamanis
(Photo Eurokinissi)
Το γάντι που πέταξε προ ημερών ο Τάκης Μπαλτάκος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και σε όσους άλλους βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου επιλέξουν να μην ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι έτσι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, σήκωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων παραχώρησε συνέντευξη στον “Real Fm” και πέρασε στην αντεπίθεση κατά του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, καλώντας τον να… περιοριστεί στα καθήκοντά του.
Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του για τον Κώστα Καραμανλή, και το ενδεχόμενο να διαδραματίσει ο πρώην πρωθυπουργός και στο μέλλον κεντρικό ρόλο.
“Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφέρει επί λέξει ποιά είναι τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης. Ας περιοριστεί λοιπόν σε αυτά ο κ. Μπαλτάκος.
- Να μην παίζουν με τις αντοχές και τις ανοχές των βουλευτών. Να σέβονται τους εκλεγμένους βουλευτές , ακόμα και εκείνους που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Τελεία και παύλα.
- Εγώ ήμουν από αυτούς που είχαν την άποψη ότι οι εκλογές έπρεπε να είχαν τελειώσει την προηγούμενη Κυριακή. Υπό αυτή την έννοια, οι εντός εισαγωγικών απειλές για εκλογές , δεν με αφορούν καθόλου.
- Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εγγύηση ενότητας και σταθερότητας. Ας ελπίσουμε να μην έρθει η στιγμή να χρειαστεί η χώρα «σωτήρες». Αν έρθει εκείνη η ώρα, όμως, είναι θέμα του κ. Καραμανλή το τι θα πράξει.
- Δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι συζητήσεις βουλευτών μαζί του, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές συνδέονται πολιτικά εδώ και χρόνια με τον Κώστα Καραμανλή.
- Ισχύει η απόφασή μου να είμαι ξανά δήμαρχος Αθηναίων. Η τελική απόφασή μου έχει να κάνει με τις πολιτικές συγκυρίες, όπως αν θα έχουμε ταυτόχρονα δημοτικές και εθνικές εκλογές. Τότε θα σκεφθώ αν θέλω να μείνω στην κεντρική πολιτική σκηνή ή να επιστρέψω στην Αυτοδιοίκηση”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νικήτας Κακλαμάνης στον “Real Fm”.

ysterografa.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Σημαντικό στοιχείο για τη διαθεσιμότητα αποκάλυψε ο Α. Παπαμιμίκος 
Επίσκεψη εργασίας στην Κόρινθο πραγματοποιεί, αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Νωρίς το απόγευμα, θα επισκεφθεί οινοποιητική μονάδα στην περιοχή της αρχαίας Νεμέας, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τους Προέδρους των ΝΟΔΕ Πελοποννήσου.  

Βγήκε από το χειρουργείο ο άντρας των ΕΚΑΜ που έφερε διαμπερές τραύμα στην κνήμη

Το σημείο που έπεσε νεκρός ο Μάριαν Κόλα - ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.
Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε στο γόνατο ένας αστυνομικός. Πρόκειται για 26χρονο άνδρα των ΕΚΑΜ, που έφερε διαμπερές τραύμα στην κνήμη. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και σύμφωνα με πληροφορίες, η ζωή του δεν διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο.

Στο νοσοκομείο, έφτασε και ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας. Ο κ. Μπέζας συνεχάρη τις αστυνομικές δυνάμεις, του άνδρες και τους αξιωματικούς "για την επίπονη και κουραστική προσπάθεια, την οποία καταβάλλουν" για την πάταξη της εγκληματικότητας, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικης αστυνομίας και στηρίζει το έργο της.

'Γάζωσαν'' τον Μάριαν Κόλα - Το μοιραίο λάθος που του στοίχισε τη ζωή - Τι μεταδίδει η Αλβανική τηλεόραση

Το καλάσνικοφ και το ρολόι του Μάριαν Κόλα - ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.
Τέσσερις κάλυκες, από το καλάσνικοφ με το οποίο άνοιξε πυρ ο Μάριαν Κόλα κατά των ανδρών της ΕΚΑΜ, βρέθηκαν κατά την αυτοψία στον χώρο της συμπλοκής τα ξημερώματα. Στην περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη, κάτι που όπως φαίνεται έκανε τον επικεφαλής των δραπετών να βγει με τον Ιλίρ Κούπα από το κρησφύγετό τους και να κινηθούν προς την Αλβανία.

Ο Μάριαν Κόλα έπεσε νεκρός την ημέρα του μνημοσύνου του Γ.Ανδριτσόπουλου

Ο άτυχος Γιώργος Ανδριτσόπουλος που σκοτώθηκε - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥΛίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι, τελέστηκε στον Δαφνιά Αιτωλοακαρνανίας, το 40 ήμερο μνημόσυνο του αδικοχαμένου αστυνομικού Γ. Ανδριτσόπουλου, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αδίστακτων κακοποιών στο Δίστομο Βοιωτίας.
Στην τελετή παρέστησαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του αδικοχαμένου αστυνομικού, και σύσσωμη η Ελληνική αστυνομία, ανάμεσα τους ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας κ. Ματσίκας και οι Αστυνομικοί Διευθυντές Ακαρνανίας και Αιτωλίας κ.κ. Αποστολόπουλος και Πιστιώλης
 Το κλίμα ήταν βαρύ, και μουδιασμένο ενώ τραγική φιγούρα για ακομή μια φορά , η γυναίκα του η οποία είχε μαζί της και το νεογέννητο μωράκι τους που δεν πρόλαβε να δεί τον πατέρα του. Έμαθε από τους αστυνομικούς για την είδηση της συμπλοκής και τον θάνατο του δολοφόνου του άντρα της και ξέσπασε σε λυγμούς.
Όλοι έκαναν λόγο για παιχνίδι της μοίρας και δικαίωση που έτυχε να'ρθεί την ημέρα του μνημοσύνου του αδικοχαμένου αστυνομικού, με τον θάνατο του Κόλα..

Το Βέλγιο απέκτησε νέο βασιλιά

Prince-Phillip
Ο 53χρονος πρίγκιπας Φίλιππος ορκίστηκε σήμερα νέος βασιλιάς του Βελγίου,μετά την απόφασή του πατέρα του, Αλβέρτου B, να αφήσει τον θρόνο λόγω προβλημάτων υγείας.
Έπειτα από είκοσι χρόνια στο θρόνο, ο βασιλιάς Αλβέρτος Β’, 79 ετών, υπέγραψε την πράξη παραίτησης στη μεγάλη αίθουσα του θρόνου στο παλάτι των Βρυξελλών λίγο μετά τις 10:45 τοπική ώρα (11:45 ώρα Ελλάδας), παρουσία περισσότερων από 200 προσκεκλημένων, των μελών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμοποιημένων σωμάτων.
Στη διάρκεια μιας σύντομης και τελευταίας ομιλίας, που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ο Αλβέρτος Β’ εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη του» στον Φίλιππο. «Φίλιππε, έχεις όλες τις αρετές της καρδιάς και της διάνοιας για να υπηρετήσεις πολύ καλά την πατρίδα μας στα νέα σου καθήκοντα«, είπε.
Απευθυνόμενος στους πολιτικούς που ήταν παρόντες είπε «η τελευταία συμβουλή μου είναι: να εργάζεστε αδιάκοπα για τη συνοχή του Βελγίου».
Μετά την τελετή στο παλάτι το πρωί της Κυριακής, ο 53χρονος Φίλιππος ορκίστηκε βασιλιάς ο έβδομος μονάρχης στην ιστορία του Βελγίου, ενώπιον των βουλευτών στο Κοινοβούλιο και αργότερα έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως ανώτατος άρχων της χώρας με τη σύζυγό του, Ματθίλδη, χαιρετώντας το πλήθος από το μπαλκόνι του παλατιού.


Ο Βίτσας Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Dimitris-VitsasΟ Δημήτρης Βίτσας, που ήταν μέχρι σήμερα Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ των… συνιστωσών, εξελέγη πρώτος Γραμματέας του κόμματος και με την ενιαία μορφή του, όπως τουλάχιστον προέκυψε από το πρόσφατο Συνέδριο.
Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε επιλογή και πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, και στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής συγκέντρωσε 129 ψήφους υπέρ, έναντι 63 λευκών.
Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν κατέβασε δικό της υποψήφιο απέναντι στην επίσημη γραμμή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ωστόσο ότι μέσω των λευκών επιχείρησε να μετρήσει δυνάμεις, ενώ από τα 21 μέλη που εξελέγησαν στη νέα Πολιτική Γραμματεία, τα 7 είναι δικά της στελέχη.
Η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τους: Γιώργο Γαβρίλη - Κώστα Ήσυχο - Αλέκο Καλύβη -Τάσο Κανταρά - Ανδρέα Καριτζή - Τάσο Κορωνάκη - Ερμίνα Κυπριανίδου - Πάνο Λάμπρου - Στάθη Λεουτσάκο - Γιάννη Μηλιό - Αλέξη Μητρόπουλο - Γιάννη Μπαλάφα - Μάνια Μπαρσέφσκι - Γιάννη Μπασκόζο - Αντώνη Νταβανέλο - Σόφη Παπαδογιάννη - Χριστόφορο Παπαδόπουλο - Κώστα Πουλάκη - Ρούντι Ρινάλντι - Πάνο Σκουρλέτη - Ελένη Σωτηρίου.

Σκυλακάκης: Γιατί δεν ακολούθησα τη Ντόρα στη ΝΔ

Thodoros-Skylakakis-Dora-BakoyanniΤους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην ακολουθήσει τη Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία, όταν εκείνη αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εξηγεί με συνέντευξή του στη “Real News” ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο πρόεδρος της Δράσης διετέλεσε επί σειρά ετών στενός συνεργάτης της πρώην Υπουργού Εξωτερικών, και το “πολιτικό διαζύγιό” τους είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
“Δεν ακολούθησα την κα Μπακογιάνη στη Νέα Δημοκρατία και ξεκίνησα μια δύσκολη, ανηφορική και αβέβαιη διαδρομή, με ένα μικρό κόμμα, τη Δράση, με ανθρώπους πολύ αξιόλογους από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία, αλλά χωρίς πολιτική προίκα και εμπειρίες, γιατί δεν πιστεύω ότι τα παλιά κόμματα μπορούν να αλλάξουν.
Πολλοί άνθρωποι μέσα σε αυτά έχουν καλές προθέσεις, τις καταπίνει όμως το σύστημα, και καταλήγουν να μην μπορούν να υπερασπιστούν το σοβαρότερο αγαθό στην πολιτική: Τη συνέπειά τους”, επισημαίνει ο Θόδωρος Σκυλακάκης με τη συνέντευξή του στη “Real News”.

Μπροστά τη ΝΔ δίνει η “Κάπα Research”

kalpes-psifodeltia
Προβάδισμα 0,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της “Κάπα Research” που δημοσιεύει το “Βήμα της Κυριακής”.
Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,4%, η Χρυσή Αυγή 12,1%, το ΠΑΣΟΚ 9,1%, το ΚΚΕ 6,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 3,5%.
Στο ερώτημα περί της πρωθυπουργικής καταλληλότητας, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 44,6% έναντι 31,4%, ενώ το 41,6% των πολιτών εκτιμά ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τη Νέα Δημοκρατία είναι καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της οικονομίας, σε σχέση με ποσοστό 36,2%, που θα εμπιστευόταν περισσότερο μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο δημόσιο, το 60,6% τάσσεται υπέρ των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, και το 64,5% υπέρ της άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πιο ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση

Barack-Obama-Jack-Lew-Timothy-Geithner
Twitter @EmOikonomidis
Στην Ελλάδα της κρίσης, που μετά το 2010 και την κρίση δανεισμού που προκλήθηκε λόγω της διαρκούς υπονόμευσης της ελληνικής οικονομίας εντός και εκτός συνόρων, εξελίχτηκε σε χώρα… καμικάζι χρεοκοπίας για την ευρωζώνη, με διαρκές το φλερτ για δραματικές επιπτώσεις συνολικά στην παγκόσμια οικονομία, οι ηγέτες των ξένων δυνάμεων απέφευγαν επιμελώς να προσγειώνονται στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Κανείς δεν ήθελε να προσθέσει στο βιογραφικό του ένα photo opportunity  με “την πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου”, και αυτός ο άτυπος διπλωματικός αποκλεισμός της Ελλάδας είχε περαιτέρω διαβρωτικές συνέπειες, καθώς έστελνε στις αγορές ενα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα ήταν “χαμένη υπόθεση”.
Τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση αυτή άλλαξε. Το γερμανικό κατεστημένο που εν πολλοίς κάνει κουμάντο στην Ευρώπη, αν δεν πρόκειται για τη μόνη χώρα παγκοσμίως που κερδίζει από την κρίση, αποφάσισε να επενδύσει στη διάσωση της Ελλάδας, και έκτοτε παρελαύνουν από τη χώρα μας ηγέτες και αξιωματούχοι, που επιχειρούν να στείλουν στις αγορές το ακριβώς… αντίστροφο μήνυμα σε σχέση με το τι συνέβαινε μέχρι και πριν από έναν χρόνο.
Από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, μέχρι τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ακόμη και τον Σιμόν Πέρες, και φυσικά τον Ενρίκο Λέττα που αναμένεται στα τέλη του μήνα, η Αθήνα ξαναέγινε “πύλη εισόδου” για τη διεθνή διπλωματία.
Η σημερινή άφιξη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζακ Λου ωστόσο, είναι μάλλον η πιο ηχηρή. Και αν όχι σε επίπεδο ουσίας, μετά βεβαιότητας σε επίπεδο σημειολογίας, καθώς ο Λευκός Οίκος παρεμβαίνει ηχηρά στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, και κυρίως της διάχυσης των αρνητικών συνεπειών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Επομένως, και στην οικονομία των ΗΠΑ, η οποία επηρεάζεται από την ευρωζώνη, η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από την Ελλάδα.
Ο Τζακ Λου είναι ο διάδοχος του ανθρώπου που “έσωσε” (μαζί με τον Μπεν Μπερνάνκι) την αμερικανική οικονομία, άρα και την… παγκόσμια οικονομία, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της  Lehman Brothers το 2008. Κι αν ο, περί ου ο λόγος Τίμοθι Γκάιτνερ ήταν ένας γκουρού της “επιθετικής οικονομίας”, με υπερκομματική αποδοχή στις ΗΠΑ ακόμη και από το ακραίο Tea Party,  o Tζακ Λου ανήκει στη “dream team” που οδήγησε τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο το 2008, και τον… κράτησε εκεί το 2012. Διετέλεσε Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ενώ στο παρελθόν υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον.
Ο Τζακ Λου έρχεται στην Ελλάδα μερικές μέρες πριν από την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου. Κομίζει δε μια οικονομική φιλοσοφία και στρατηγική, σταθερά αντίθετη από εκείνη που έχει επιβάλλει στο σύνολο της ευρωζώνης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γι’ αυτό άλλωστε και έχουν… γράψει ιστορία οι δημόσιες διαφωνίες τους.
Και μάλιστα, μερικές μόλις μέρες μετά την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, και την επανάληψη των… γνωστών θέσεων του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τον οδικό χάρτη εξόδου της Ελλάδας (και της ευρωζώνης) από την κρίση.
Το ερώτημα είναι πόσο θέλουν οι ΗΠΑ να φτάσουν αυτό το “φλερτ” ως το τέλος. Πόσο αποφασισμένος δηλαδή είναι ο Λευκός Οίκος να στηρίξει ουσιαστικά την Ελλάδα, και δια της Αθήνας ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να πιεστεί η Γερμανία μέχρι εκεί που χρειάζεται, για να κάνει τη μεγάλη στροφή.
Χωρίς την οποία, ούτε η Ελλάδα, ούτε η ευρωζώνη, και φυσικά… ούτε οι ΗΠΑ, έχουν σοβαρές ελπίδες να δουν αυτή την κρίση να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αντί να ταλαιπωρεί την εθνική καθημερινότητα των λαών, και να συννεφιάζει επικίνδυνα το μέλλον.

ysterografa.gr

Η τρόικα θέλει 18.000 απολύσεις στις τράπεζες!

troika-Megaro-Maximou
Σε δραματική συρρίκνωση του προσωπικού που υπηρετεί στον ελληνικό τραπεζικο κλάδο οδηγούν οι… προτροπές των επικεφαλής της τρόικας προς τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το “Πρώτο Θέμα”, ο Πολ Τόμσεν, ο Ματίας Μορς και ο Κλάους Μαζούχ έχουν ζητήσει να δρομολογηθούν, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι απαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση προσωπικού στις ελληνικές τράπεζες σε ποσοστό 25%-30%.
Αυτό μεταφράζεται σε απολύσεις, είτε απευθείας είτε μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που θα φτάσουν στον αριθμό των περίπου 18.000 εργαζομένων, από τους συνολικά 60.000 οι οποίοι υπηρετούν σήμερα σε εργασιακές θέσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καλούνται να επιτύχουν τον στόχο αυτό μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, και ήδη η Τράπεζα Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, για μείωση των υπαλλήλων της κατά 10%.

Ιγνατίου: Οι ευθύνες Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ

Mixalis-Ignatiou
Στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου επιρρίπτει τις βασικές ευθύνες για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, για το οποίο οδηγείται στη Δικαιοσύνη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Μιχάλης Ιγνατίου, με άρθρο το οποίο υπογράφει στο “Έθνος της Κυριακής”.
“Προκάλεσε κάκιστη εντύπωση ότι σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που αντιμετωπίζει και βιώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και η οικογένειά του είναι απελπιστικά μόνοι.
Για την υπόθεση της “Λίστας Λαγκάρντ” γνώριζε ο κ. Παπανδρέου. Ενημέρωθηκε πρώτος από όλους. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν πήρε καμία απόφαση χωρίς την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού.
Αυτός έδινε τις εντολές για τα πάντα. Ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ούτε οι άλλοι υπουργοί τολμούσαν να προσπεράσουν τον κ. Παπανδρέου και την “οικογένεια”.
Δεν θα κουραστώ να υπενθυμίζω ότι στις σοβαρές χώρες αναλαμβάνουν τις ευθύνες οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί. Αντιθέτως, στην Ελλάδα αναζητούν εξιλαστήρια θύματα.
Την πρώτη ευθύνη για τη λίστα Λαγκάρντ δεν την έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου, και είναι κάτι που το γνωρίζουν και οι βουλευτές που τον έστειλαν στο Ειδικό Δικαστήριο.
Βεβαίως, επιλέγοντας να βουλώσει το στόμα του για τον βασικό αίτιο, δεν βοηθά καθόλου τον εαυτό του και την υπόθεσή του”, σημειώνει μεταξύ άλλων στο άρθρο του στο “Έθνος της Κυριακής” ο Μιχάλης Ιγνατίου.

ysterografa.gr

Aνθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Αλβανού δραπέτη Ιλίρ Κούπα, νεκρός ο αρχηγός της συμμορίας Μαριάν Κόλα

Ο Ιλίρ Κούπα που κατάφερε να διαφύγει - ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.
Aνθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει άνδρες των ΕΚΑΜ,για τη σύλληψη του Αλβανού δραπέτη Ιλίρ Κούπα, ο οποίος ήταν μαζί με τον Μαριάν Κόλα , που σκοτώθηκε τα ξημερώματα λίγο έξω από το χωριό Βροσύνα Ιωαννίνων, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο, δίπλα από γέφυρα, κοντά σε μονοπάτι που συνήθως χρησιμοποιείται από λαθρεμπορους ναρκωτικών.
Οι άνδρες των ΕΚΑΜ τους εντόπισαν μετά τις 04.00 τα ξημερώματα να κινούνται πεζή κοντά στο ποτάμι, προκειμένου να διαφύγουν στην Αλβανία. Όταν οι δραπέτες αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, σήκωσαν τα Καλάσνικοφ και για λίγα δευτερόλεπτα οι σφαίρες έπεφταν ''βροχή''.
Marian-KolaΟ Μάριαν Κόλα έπεσε νεκρός,  ενώ ο Ιλίρ Κούπα πρόλαβε να διαφύγει, στο δάσος πιθανότατα τραυματισμένος,και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του.
Από την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε ένας 26χρονος άνδρας των ΕΚΑΜ, ο οποίος έχει διαπερές τραύμα στην κνήμη και χειρουργείται αυτή την ώρα,
Στον νεκρό Μαριάν Κόλα, πέραν από το Καλάσνικοφ, βρέθηκαν μία χειροβομβίδα στην τσέπη του και ένα σακίδιο με γεμιστήρες, χειροβομβίδες αλλά και μαγειρεμένα φαγητά. Η εμφάνισή του, τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δραπέτες δεν κρύβονταν στο δάσος αλλά είχαν βρει καταφύγιο σε κάποιο σπίτι.
 Πρόκειται για τον επιστήθιο φίλο του Κόλα, που από την πρώτη στιγμή ήταν μαζί του...
Ο νεκρός κακοποιός βρίσκεται ακόμα στο σημείο της εμπλοκής με τους αστυνομικούς ενώ αυτή την ώρα μεταβαίνει ο καθηγητης Ιατροδικαστικής κ. Βουγιουκλάκης.
 Οι αστυνομικές αρχές είχαν εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις έρευνές τους, και θεωρούσαν ότι βρίσκονταν πολύ κοντά στα ίχνη των δραπετών από τις φυλακές Τρικάλων, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνοι, και δεν δίσταζαν να σκοτώσουν όποιον έμπαινε στο δρόμο τους.

Τα ελάχιστα του καλοκαιριού..

Του Αλέξη Γούδα
Λιτό και απέριττο το καλοκαίρι . Ακαταμάχητο . Κι όλα μας τα υπάρχοντα ... δύο μπλούζες , ένα κοντό παντελονάκι , ένα ζευγάρι σανδάλια . Ένας πεύκος πλάι στη θάλασσα , ένα μοναχικό σύννεφο να ξηλώνει τον ουρανό ,γέρος βαρκάρης να το ακολουθεί από κάτω , γυμνά τρίχρονα γυρεύοντας κοχύλια ,  δροσιά σεντονιού το καταμεσήμερο . Κατηφορικά δρομάκια σ έρημες αμμουδιές , μια ακίδα στο πόδι κ έπειτα μακροβούτια πίσω στην παιδική μας ηλικία , ξάπλα στον ήλιο , δεκάλεπτος ύπνος κ ένα τζιτζίκι ... ακούραστος βιολιστής.Λίγες κουβέντες , μια μπουκιά φαϊ , δυο τρεις φίλοι , κάτι τουρίστες με την μονιμότητα της απορίας ,της χαζομάρας  και της ευγένειας στο βλέμμα τους.
Το βράδυ βόλτα στα υπαίθρια  τρυφερά πανηγύρια , εδώ κ εκεί μικροπωλητές ,κρεμασμένα πολύχρωμα κοσμήματα , ξύλινα σκαλιστά από την Αφρική , καλαμπόκι ,  χωνάκι παγωτό -ωχ λερώθηκα-  μετά  ξενύχτι . 
Κ ένα ηλιοβασίλεμα σαν ξεφλουδισμένο σώμα ... λίγο πιο εκεί ... μια παραλία , δυο πρόσωπα , ένα πάθος. .Γεννηθήκαμε για να χουμε τόσα και να τα φωτίζουμε δίνοντάς τους νόημα. Γιατί είναι όλα  πάντα εδώ μπροστά στα μάτια μας ,  στα χέρια μας  ,στην αγκαλιά μας .Αυτά τα λίγα ,τα ελάχιστα ...
Από τα ελάχιστα φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε ..κι ας είναι πιο δύσκολο .
 
 http://pinakio.blogspot.gr

Μάχη με τους Αλβανούς δραπέτες στην Ήπειρο – Νεκρός ο Μ. Κόλα – Τραυματίστηκε αστυνομικός της ΕΚΑΜ

Νεκρός έπεσε ένας από τους δύο Αλβανούς δραπέτες των Τρικάλων μετά από άγρια μάχη με αστυνομικούς κοντα στη Bροσύνα Θεσπρωτίας, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο, ενώ τραυματίστηκε ένας αστυνομικός της ΕΚΑΜ.  Οι δύο δραπέτες έπεσαν σε ενέδρα της ΕΚΑΜ δίπλα από γέφυρα, κοντά σε μονοπάτι που συνήθως χρησιμοποιείται από λαθρεμπορους ναρκωτικών και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών. Απο τα πυρά των αστυνομικών έπεσε νεκρός, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ο Μαριάν Κόλα ενώ ο 27χρονος Ιλιρ Κούπα κατάφερε να διαφύγει στο δάσος και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του.
Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε στο γόνατο ένας
26χρονοςαστυνομικός ο οποίος αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Ιωάννινα,  όπου αυτή την ώρα χειρουργείται από τρεις χειρουργούς της ορθοπεδικής κλινικής.
 Όπως μας ενημερώνει το epirusgate.blogspot.gr, ευτυχώς δεν έχει πειραχτεί κάποιο νεύρο στην περιοχή. Οι γιατροί που τον χειρουργούν έχουν μείνει έκπληκτοι από τον τρόπο που η σφαίρα τρύπησε το γόνατό του χωρίς όμως έχει κοπεί κάποιο νεύρο που θα του δημιουργούσε μόνιμα κινητικά προβλήματα. Ήταν πραγματικά τυχερός ο 26χρονος αστυνομικός μέσα στην ατυχία του. Δεν έχει χάσει πολύ αίμα και δεν υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση του και τη μετ εγχειρητική πορεία της υγείας του.. Ο αστυνομικός βρίσκεται εκτός κινδύνου.
Πριν από δύο εβδομάδες οι δύο Αλβανοί δραπέτες των φυλακών είχαν φθάσει μέχρι την περιοχή του Σουλίου, αφού προηγουμένως είχαν κλέψει τρία αυτοκίνητα. Όμως, δεν κατόρθωσαν να περάσουν στην Αλβανία, καθώς είχε στενέψει γύρω τους ο αστυνομικός κλοιός.