Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η “γραμμή άμυνας” της κυβέρνησης απέναντι στις ασφυκτικές πιέσεις για απολύσεις

Antonis-Samaras

Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ
Το καυτό ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο θα απασχολήσει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εν όψει και των κρίσιμων επαφών που θα έχει το κυβερνητικό επιτελείο αλλά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με την Τρόικα όλη την επόμενη εβδομάδα.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο όπου και ξεκίνησε να προετοιμάζεται η “γραμμή άμυνας” που θα κρατήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμείνουν στην ανάγκη απομάκρυνσης 25 χιλιάδων υπαλλήλων από το δημόσιο.
Ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση δεν προέρχεται μόνο από το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής αναταραχής που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση αλλά και από το γεγονός ότι σαφώς και θα δημιουργηθεί ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας με δεδομένη την ξεκάθαρη θέση που έχει κρατήσει για το θέμα ο Φώτης Κουβέλης.
Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα σενάρια, με επικρατέστερο αυτό της απομάκρυνσης των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων αλλά και πάλι είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώσουν τον αριθμό των 12,5 χιλιάδων που πρέπει να βρουν μέχρι τον Ιούνιο και άλλων 12,5 χιλιάδων μέχρι τον Δεκέμβριο.
Η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ πως προς το παρόν δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο νούμερο απολύσεων και πως όλα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως στην αποτελεσματικότητα που θα δείξει στην είσπραξη φόρων κινητοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο που θα πρέπει άμεσα να βρει τρόπους και να αυξήσει τα έσοδα και να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Το θέμα της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του Προισταμένου του ΣΔΟΕ Στασινόπουλου, στελέχη του οικονομικού επιτελείου όμως διέψευδαν τις πληροφορίες πως αποφασίστηκαν ουσιαστικές αλλαγές στις δομές και τη λειτουργία του ΣΔΟΕ έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό.
 
ysterografa.gr