Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Με αλυσίδες στην ορεινή Κορινθία - Κίνδυνος για πλημμύρες στο κάμπο της Ηλείας - Υπερχείλισε ο Λάδωνας


Στα "λευκά" έχει ντυθεί η ορεινή Κορινθία, καθώς χιονίζει από το απόγευμα.
Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων, η οποία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Στο μεταξύ οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει μικροπροβλήματα με κατολισθήσεις μικρής έκτασης σε δευτερεύοντες δρόμους του οδικού δικτύου στην περιοχή της Γορτυνίας, αλλά και της Μεγαλόπολης στο δρόμο προς Νέδα.
Το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στην τεχνητή λίμνη Λάδωνα, όπου από το μεσημέρι η στάθμη του νερού ανέβηκε πολύ και άγγιζε τα όρια υπερχείλισης, είναι χαρακτηριστικό ότι ανά μία ώρα ανέβαινε η στάθμη στη Λίμνη κατά δύο εκατοστά.
Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα άνοιξε η μικρή υπερχείλιση στο φράγμα του Λάδωνα και τεράστιες ποσότητες νερού διαφεύγουν στον ποταμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες στο κάμπο της Ηλείας, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες θα φτάσουν αυξημένες ποσότητες νερού μέσω του Αλφειού ποταμού, που ήδη είναι φουσκωμένος.
Ήδη, στην περιοχή της Ηλείας οι παραποτάμιες περιοχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ σε ό,τι αφορά το φράγμα του Λάδωνα, με το άνοιγμα της μικρής υπερχείλισης υπάρχει σημαντική εκτόνωση κι εκτιμάται ότι δεν θα ανοίξει η μεγάλη υπερχείλιση, αφού για να συμβεί αυτό απαιτείται να αυξηθεί η στάθμη κατά 40 εκατοστά.
.