Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Η Διεθνής Αμνηστία «καταδικάζει» την Ελλάδα για μεταχείριση προσφύγων


AsylΜε δελτίο Τύπου που δημοσιεύεται σήμερα με τον τίτλο «Οι αναζητητές ασύλου και οι μετανάστες στην Ελλάδα κατατρέχονται από επιχειρήσεις της Αστυνομίας και ακροδεξιούς», η Διεθνής Αμνηστία καταφέρεται κατά της χώρας μας, αποδίδοντάς της σοβαρή καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι δεκάδες χιλιάδες προσφύγων περνούν καθημερινά τα ελληνικά σύνορα, ενώ σε προηγούμενη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφονταν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες όταν φθάσουν στην Ελλάδα. Ελάχιστοι βρίσκουν την καλύτερη ζωή που αναμένουν από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, John Dalhuisen, λέει επί τούτου: «Η αποτυχία της Ελλάδας να σεβαστεί τα δικαιώματα των μεταναστών και όσων αναζητούν άσυλο λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Ενόψει της συνεχούς πίεσης από τους μετανάστες, της βαθιάς οικονομικής κρίσης και του αυξανόμενου αισθήματος ξενοφοβίας, η Ελλάδα αποδεικνύεται ανίκανη να παράσχει ακόμα και τα βασικότερα στοιχεία ασφάλειας και ασύλου σε όλους τους μετανάστες και τους αναζητούντες άσυλο που καταφθάνουν κάθε χρόνο.
Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει το τεράστιο βάρος που καλείται να σηκώσει η Ελλάδα, αλλά δεν αναγνωρίζει καμία δικαιολογία στην στάση της χώρας ως προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η σχετική υπηρεσία που δημιουργήθηκε το 2011, δεν έχει εκδικάσει ακόμα, ελλείψει προσωπικού, ούτε μία υπόθεση.
Εντωμεταξύ, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών μόνο 20 άτομα την εβδομάδα καταφέρνουν να κάνουν αίτηση για παροχή ασύλου, κατά την μοναδική ημέρα που η Υπηρεσία παραμένει ανοικτή. Η ουρά είναι εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με πολλούς από αυτούς που περίμεναν και δήλωσαν ότι όσοι δεν καταφέρνουν να υποβάλουν επίσημα την αίτησή τους κινδυνεύουν να συλληφθούν σε επιχειρήσεις – σκούπα και να οδηγηθούν σε χώρους κράτησης με άθλιες υγειονομικές συνθήκες για περισσότερο από έναν χρόνο.
«Οι Ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να συλλαμβάνουν συστηματικά αναζητούντες άσυλο και λαθρομετανάστες, μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά, παραβιάζοντας τα διεθνή στάνταρ, και φαίνονται να χρησιμοποιούν την κράτηση – συχνά υπό αποκρουστικές συνθήκες – ως φόβητρο», υποστηρίζει ο Dalhuisen, ο οποίος επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη αποτελεσματικότερης προστασίας των παιδιών. Ο ίδιος μιλάει για τις καταγγελίες μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν το ποτάμι του Έβρου, αλλά και για διαμαρτυρίες άλλων, σε καθημερινή βάση, που υπέστησαν ρατσιστική βία.
Επ’ αυτού ο Dalhuisen αναφέρει:
«Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να καταδικάσουν με δυνατή φωνή, να ερευνήσουν αποτελεσματικά και να διώξουν την βία που έχει κίνητρο τον ρατσισμό», συμφωνώντας με την ιδέα σχηματισμού ειδικής ομάδας της Αστυνομίας, αμφιβάλλοντας όμως για την δραστικότητά της.
Σύμφωνα με την πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες που συλλαμβάνουν λαθρομετανάστες στο έδαφός τους, δικαιούνται να τους επαναπροωθήσουν στην χώρα εισόδου. Όμως αυτές, λόγω των άθλιων συνθηκών στην Ελλάδα, αποφεύγουν να το κάνουν. Ο Dalhuisen συμφωνεί με την τακτική αυτή και καλεί σε μια πιο ισόρροπη ανάληψη των βαρών που συνεπάγεται η μετανάστευση.
«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι εντελώς ανάξια του βραβείου Νομπέλ που κέρδισε η Ε.Ε. και υπολείπεται τόσο πολύ των διεθνών ανθρώπινων στάνταρ, που τα γελοιοποιεί. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, αλλά θα πρέπει να αποδεχθεί και τις ευθύνες της», αποφαίνεται ο Dalhuisen.
Το δελτίο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας κλείνει με την παράθεση καταγγελλόμενων πραγματικών περιστατικών.

ysterografa.gr