Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

«Κάποιοι σας θέλουν εκτός ευρώ» - Η αποκάλυψη... απειλή της τρόικας στην κυβέρνηση – Σε βαρύ κλίμα η πρώτη Στουρνάρα στο Eurogroup


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ακούει πως υπάρχουν χώρες της ευρωζώνης που τη θέλουν εκτός ευρώ. Η στιγμή που επέλεξε όμως η τρόικα για να... προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση, μοιάζει περισσότερο με απειλή.

Λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, όπου ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα πάρει το βάπτισμα του πυρός και περιμένει... «να φάει πολύ ξύλο», οι ελεγκτές της τρόικας φρόντισαν να ενημερώσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας.

Οι τροϊκανοί φρόντισαν να στείλουν κι άλλο ένα μήνυμα: στη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα, το πρωί της Κυριακής, ξεκαθάρισαν ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας θα αλλάξει αν εφαρμοστούν το πρόγραμμα και γίνουν άμεσα οι πρώτες κινήσεις (λέγε με μαχαίρι 12% στα ειδικά μισθολόγια) για να πεισθούν οι δανειστές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την τρόικα να δεσμευτεί πως δε θα ζητήσει νέα μέτρα για το 2012. Και υποσχέθηκε πως ότι πρέπει να γίνει, θα γίνει.

Η τρόικα έχει βγάλει πολλές κίτρινες κάρτες στην Αθήνα και όλα αυτά τα αναφέρει στην αξιολόγησή της που θα παρουσιάσει σήμερα στο Eurogroup. Αποφάσεις για την Ελλάδα δε θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα τις παραπέμψει για την επόμενη συνεδρίασή του, στις 20 Ιουλίου.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αρμόδιο Επίτροπο, Όλι Ρεν.

Και μετά, θα... οπλιστεί να δύναμη για να αντιμετωπίσει τους ομολόγους του. Η «πρεμιέρα» του δε θα είναι εύκολη. Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις, για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί παγώματος απολύσεων και περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού. Μόνο που το Eurogroup θα του ζητήσει και απολύσεις στο δημόσιο για να εξοικονομηθούν πόροι από τις κρατικές δαπάνες αλλά και νέες μειώσεις στον κατώτατο μισθό (σ.σ. απαίτηση του Βόλγφκανγκ Σόιμπλε).

newsit.gr