Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

01.01.2013…

Η συχνότητα με την οποία τα σενάρια… βεβαιότητας περί της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποκτά πλέον εξαιρετικά ανησυχητική ένταση και… πυκνότητα.
Μερικές μόλις ώρες μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη του «Reuters» για την… εμπράγματη προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το ενδεχόμενο αναπότρεπτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μια έκθεση της «Citigroup», την οποία φυσικά (και δυστυχώς) διαβάζουν οι αγορές, έρχεται να γίνει επικίνδυνα συγκεκριμένη. Και προσδιορίζει την 1η/1/2013 ως ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έντεκα χρόνια μετά την επίσημη ένταξή της στην κοινή δημοσιονομική αγορά της Ευρώπης.
Τη σχετική εκτίμηση κάνει ο οικονομολόγος της «Citigroup» Γουίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος εκτιμά ότι μετά την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή, το νέο… παλαιό νόμισμα της χώρας θα υποτιμηθεί κατά 60%, και θα παραμείνει σε τόσο χαμηλό επίπεδο τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.
Το χρέος θα εκτοξευτεί ως τα τέλη του 2013 στα επίπεδα του 400% του ΑΕΠ, και μέχρι το 2015 θα απαιτηθεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Μέσα στο 2013, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 10%, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα δυσθεώρητα ύψη του 20%.
Το σενάριο της «Citigroup» βέβαια, στηρίζεται σε μια στρεβλωτική εκτίμηση, που είναι στο χέρι της ελληνικής κοινωνίας να παραμείνει πρόβλεψη που… αστόχησε, ως προς την ακρίβειά της. Επισημαίνεται λοιπόν ότι από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου, θα προκύψει αντιμνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα, και εκ των πραγμάτων θα διακοπεί σταδιακά πλήρως η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την τρόικα, και θα αρθούν οι εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr