Δευτέρα 26 Μαΐου 2025

Taste Atlas: Ελληνικό κοκορέτσι ή τουρκικό kokorec; Ποιο βρέθηκε πιο ψηλά στη λίστα

 

Οι λίστες του γνωστού site Taste Atlas, που αφορούν σε φαγητά, πάντα γίνονται viral και σχολιάζονται. Αυτή τη φορά, οι ειδικοί επικεντρώθηκαν σε αγαπημένα φαγητά με εντόσθια κι έτσι συναντάμε αρκετές ελληνικές συμμετοχές, όπως το κοκορέτσι. 

Το αγαπημένο σε όλους κοκορέτσι κατέκτησε την 5η θέση, η μαγειρίτσα την 38η και το φρυγαδέλι την 14η θέση.

Την πρώτη θέση κατέκτησε το ιρανικό πιάτο Kaleh Pacheh, ενώ λίγο πιο πάνω από το ελληνικό κοκορέτσι

 βρίσκεται το τουρκικό «kokorec» που ουσιαστικά είναι δύο γεύσεις που έχουν πολλά κοινά σημεία.

Ελληνικό κοκορέτσι – Τα μυστικά για το τέλειο αποτέλεσμα

  • Αφού πλύνουμε τις συκωταριές και όλα τα υπόλοιπα και τα στραγγίζουμε, θα τα κόψουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια, θα τα αλατοπιπερώσουμε και θα τους βάλουμε και ρίγανη.
  • Θα τα βάλουμε στη σούβλα εναλλάξ, συκώτι, σπλήνα, πνευμόνι, καρδιά, γλυκάδι και που και που θα βάλουμε και κανένα κομμάτι λίπος ή λίγη μπόλια. Αφού τελειώσουμε, θα τα τυλίξουμε με την μπόλια αλλά δεν θα τη γυρίσουμε δυο φορές για να μην γίνει το κοκορέτσι μας λιπαρό.
  • Παίρνουμε τότε την άκρη του εντέρου και το στερεώνουμε στη μία άκρη της σούβλας και μετά το φέρνουμε κατά μήκος προς την άλλη άκρη και ξανά την ίδια διαδικασία να κάνουμε ένα πλέγμα από έντερα κατά μήκος.
  • Στη συνέχεια το τυλίγουμε γύρω-γύρω από το κοκορέτσι προσπαθώντας να κρύψουμε το εσωτερικό μέρος.
  • Αφού τυλιχτεί όλο το κοκορέτσι, θα το σκεπάσουμε με πετσέτες να μην είναι εκτεθειμένο και τη σούβλα θα την τοποθετήσουμε κάπου όρθια όλο το βράδυ.
  • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη φωτιά και από το πάχος του κοκορετσιού.
  • Για ένα κοκορέτσι με διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά θα χρειαστεί γύρω στις 4 ώρες.
  • Το κοκορέτσι θα πρέπει να τοποθετηθεί πρώτα ψηλά για να μην αρπάξει απ’ έξω και όταν θα έχει ψηθεί από μέσα τότε σιγά-σιγά θα κατέβει προς τα κάτω για να ξεροψηθεί.