Το 2008, ήταν η τελευταία χρονιά, που το τηλεοπτικό κοινό αποφάσισε αποκλειστικά το αποτέλεσμα του τελικού, χαρίζοντας στη Ρωσία την πρώτη της νίκη στο θεσμό. Από το 2009, όταν και ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στη Ρωσία, το αποτέλεσμα του τελικού διαμορφώνεται τόσο από τη ψήφο του κοινού αλλά και από αυτή των επιτροπών.
Μέσα στα 16 χρόνια τα οποία χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος βαθμολογίας, όπως αναλύει το gpstomusic.gr, δεν είναι λίγες οι φορές όπου το κοινό και οι επιτροπές διαφωνούσαν ως προς το αποτέλεσμα του νικητή, ενώ υπήρξαν και φορές όπου δεν συμφωνούσαν κανένας από τους δύο ως προς τον τελικό νικητή.
Απόλυτη συμφωνία Νικητή
Μέχρι σήμερα, μόλις έξι φορές το κοινό αλλά και οι επιτροπές συμφώνησαν ως προς το νικητή. Συγκεκριμένα, το 2009 (Νορβηγία), το 2010 (Γερμανία), το 2012 (Σουηδία), το 2013 (Δανία), το 2014 (Αυστρία) και το 2017 (Πορτογαλία) το κοινό αλλά και οι επιτροπές των ειδικών κατέταξαν τα νικητήρια τραγούδια της βραδιάς στην πρώτη θέση της βαθμολογίας τους. Η νίκη της Πορτογαλίας μάλιστα το 2017, παραμένει μέχρι και σήμερα η συμμετοχή με τη μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή με 758 βαθμούς.
Νικητής η επιλογή του Κοινού
Τέσσερις συνολικά φορές, η επιλογή του κοινού ήταν αυτή η οποία επικράτησε στο τέλος της βραδιάς. Το 2011, ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία με τη χρήση του νέου συστήματος βαθμολογίας, το κοινό και οι επιτροπές διαφωνούν ως προς τον τελικό νικητή. Οι επιτροπές έφεραν στην κορυφή της βαθμολογίας τους την Ιταλία, η οποία ήταν η πρώτη χρονιά η οποία επέστρεψε στον διαγωνισμό. Το κοινό όμως έφερε στην κορυφή το Αζερμπαϊτζάν και σε συνδυασμό με τη 2η θέση που έλαβε η χώρα από τις επιτροπές, κατάφεραν να κερδίσουν τον διαγωνισμό.
Το 2018 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, η Κύπρος βρέθηκε πολύ κοντά στην πρώτη της νίκη με την Ελένη Φουρέιρα. Οι επιτροπές κατέταξαν τα δύο φαβορί της βραδιάς στην 3η (Ισραήλ) και 5η (Κύπρος) αφήνοντας ουσιαστικά στο κοινό να αποφασίσει τον νικητή. Έτσι λοιπόν, το κοινό ψήφισε το Ισραήλ στην κορυφή της βαθμολογίας του αφήνοντας την Κύπρο στην 2η θέση.
Τελευταίες δύο χρονιές τις οποίες ο νικητής του κοινού ήταν και ο τελικός νικητής, ήταν το 2021 και το 2022. Το 2021, οι επιτροπές ήθελαν να στείλουν τον διαγωνισμό στην Ελβετία (1η θέση στις επιτροπές) το κοινό όμως είχε διαφορετική άποψη. Έδωσε τη νίκη στην Ιταλία (4η θέση στις επιτροπές) με τους Måneskin και ταυτόχρονα την μοναδική ευκαιρία για μία παγκόσμια καριέρα.
Για να φτάσουμε στο 2022, τη χρονιά την οποία η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση της στην Ουκρανία. Το κοινό στάθηκε στο πλάι της Ουκρανίας και με 439 βαθμούς (200 βαθμοί περισσότεροι από τη 2η θέση) και με συνολικά 631 βαθμούς η Ουκρανία πήρε την 3η της νίκη στο διαγωνισμό.
Νικητής η επιλογή των επιτροπών
Τέσσερις συνολικά φορές, όσες ακριβώς έχει συμβεί και με το κοινό, ο νικητής των επιτροπών αναδείχθηκε και ο νικητής της βραδιάς. Οι δύο πρώτες μάλιστα φορές αφορούσαν την Σουηδία και τις δύο τελευταίες της νίκες. Το 2015 με τον Mans Zelmerlow (1η θέση επιτροπές / 3η κοινό) και το 2023 με τη Loreen (1η θέση επιτροπές / 2η κοινό) όπου κατάφεραν να κερδίσουν τις επιλογές του κοινού, την Ιταλία με τους Il Volo και την Φινλανδία με τον Kaarija αντίστοιχα. Η Loreen μάλιστα κατάφερε να κερδίσει χωρίς να λάβει ούτε ένα 12αρι από το κοινό.
Το 2024 αλλά και το 2025 είχαμε την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Το Nemo μπορεί να κέρδισε το 2025 αλλά το κοινό το έφερε στην 5η θέση ενώ και φέτος η νίκη της Αυστρίας και του JJ συνοδεύτηκε από 4η θέση στο κοινό και μάλιστα χωρίς 12αρι! Το 2024 την ψηφοφορία του κοινού κέρδισε ο Baby Lasagna από την Κροατία ενώ φέτος η Yuval από το Ισραήλ.
Νικητής στο σύνολο αλλά όχι σε επιτροπές ή κοινό
Συνολικά δύο χρονιές ο τελικός νικητής δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την ψηφοφορία του κοινού αλλά ούτε αυτή των επιτροπών. Το 2016, η Ρωσία ταξίδεψε στη Σουηδία ως το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού. ΑΝ και κατάφερε να κερδισει την ψηφοφορία του κοινού, οι επιτροπές όμως περιόρισαν τη χώρα στην 5η θέση και τελικά κατέλαβε την 3η στο σύνολο. Ούτε όμως ο νικητής των επιτροπών που ήταν η Αυστραλία κατάφερε να κερδίσει (2η θέση). Νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η Jamala για λογαριασμό της Ουκρανίας, η οποία έλαβε τη 2η θέση στο κοινό αλλά και στις επιτροπές.
Παρόμοιο το σκηνικό και το 2019, όπου τότε ως φαβορί ταξίδεψε στον διαγωνισμό η Ολλανδία. Ο Duncan Laurence αν και ήρθε 2ος στο κοινό και 3ος στις επιτροπές κατάφερε να τερματίσει μπροστά από τον νικητή των επιτροπών (Β. Μακεδονία) αλλά και του κοινού (Νορβηγία).
Κάθε χρονιά λοιπόν είναι ιδιαίτερη με τα δικά της χαρακτηριστικά η κάθε μία. Αν και η τελευταία φορά που είχαμε ταύτιση απόψεων κοινού και επιτροπής ήταν το 2017, κοινό και επιτροπές μοιράζονται τις νίκες στις τελικές επικρατήσεις. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το 2023 και το 2025 ο νικητής δεν έλαβε κανένα 12αρι από το κοινό ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές τις οποίες κοινό και επιτροπές έχουν τεράστια απόκλιση στην βαθμολογία όχι μόνο στον τελικό νικητή αλλά και στην κατάταξη των υπολοίπων χωρών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Νορβηγία το 2019 με τους Keiino (1η κοινό / 18η επιτροπές), η Πολωνία το 2016 (3η κοινό / 25η επιτροπές) αλλά και η Αυστραλία το 2017 (4η επιτροπές / 25η κοινό).
Έτσι λοιπόν, επιτροπές και κοινό δεν επιλέγουν μόνο τον νικητή αλλά και διαμορφώνουν την τελική κατάταξη δίνοντας μία πολύ καλή θέση στις συμμετέχουσες χώρες. Σε έναν διαγωνισμό όπως η Eurovision όλα είναι πιθανά!
Πηγή: gpstomusic.gr