Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση και λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

 


Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, προς τον αρμόδιο Υπουργό, σχετικά με τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών «Ερμής Θεοφάνης Θεοχαρόπουλος».
Ο κ. Ψυχογιός ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την ανησυχία του για την έντονη σεισμική
δραστηριότητα στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας την

ανάγκη για κινητοποίηση και ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και κατέστησε σαφή την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συνδράμει όπου χρειαστεί.
Στη συνέχεια, εισερχόμενος στα ζητήματα της Επίκαιρης Ερώτησης, αναφέρθηκε στον τραγικό θάνατο του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου, που οδήγησε στη θεσμοθέτηση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης με τον νόμο 4989/22, ο οποίος στη συνέχεια διευρύνθηκε με τον νόμο 5073/23 σε Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών.
Ο βουλευτής τόνισε ότι παρά την ενσωμάτωση της αρμοδιότητας του μηχανισμού στο ΕΣΚΕΔΙΚ,
παραμένουν εκκρεμότητες και ζήτησε να μάθει πότε θα εφαρμοστεί στην πράξη η διαδικασία του
Μηχανισμού, δεδομένων των αυξανόμενων περιστατικών εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών, όπως τα πρόσφατα στο Σέλι Ημαθίας και στη Ζήρεια Κορινθίας.
Επιπλέον, ο κ. Ψυχογιός τόνισε τη σημασία της στελέχωσης του μηχανισμού και της ενημέρωσης των
δήμων και των πολιτών για την αξιοποίηση του, ώστε να «μην βασιζόμαστε μόνο στο φιλότιμο των
πυροσβεστών και άλλων υπηρεσιών». Επισήμανε, επίσης, ότι ο εθνικός μηχανισμός είναι κρίσιμος λόγω των ακραίων φαινομένων και δεν πρέπει να μείνει κενό γράμμα ή ωραία λόγια αλλά να υλοποιηθεί στην πράξη.
Ο Υπουργός κ. Κικίλιας αναγνώρισε το ενδιαφέρον του κ. Ψυχογιού και διαβεβαίωσε ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο έχουν γίνει ενέργειες από την πολιτική προστασία, την πυροσβεστική, την αστυνομία, το λιμενικό, τις ένοπλες δυνάμεις και τους επιστήμονες, για την αντιμετώπιση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή και ενημέρωσε ότι η επιτροπή εκτίμησης του σεισμικού κινδύνου συνεδριάζει καθημερινά και προτείνει μέτρα.
Σχετικά με την Ερώτηση, ανέφερε ότι η κοινή υπουργική απόφαση για το ΕΣΕΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών) βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής και δημοσίευσης στην εφημερίδα της κυβέρνησης και είπε ότι έχουν προηγηθεί εξαντλητικές διαβουλεύσεις μεταξύ των
συναρμόδιων υπουργείων και των επιχειρησιακών φορέων και αναφέρθηκε σε προβλήματα που
χρειάστηκε να λυθούν σχετικά με τις αδειοδοτήσεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Επίσης, ανέφερε ότι το ΕΣΕΔΑ περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, τις επιχειρησιακές
αρμοδιότητες των φορέων και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με την πλήρη εφαρμογή να
αναμένεται μετά τη, μεταβατική, πιλοτική φάση από το 2027.
Στη δευτερολογία του ο κ. Ψυχογιός εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανησυχία του για την
καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του εθνικού μηχανισμού και ζήτησε την άμεση υλοποίησή του, ενώ ο
Υπουργός διαβεβαίωσε για την πρόοδο των ενεργειών και την επικείμενη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.

 Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής  Κορινθίας
Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου / Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας