Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Σεισμός στη Σαντορίνη: Η εκτίμηση του γεωλόγου και προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, μετά τα 5 ρίχτερ - «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι βρισκόμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία»

 σεισμός Σαντορίνη 

Στην εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό δεν είναι ο κύριος, προχώρησε ο γεωλόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας

Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΜEGA και στην εκπομπή «Live News», δήλωσε ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ «είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος σεισμός». Σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού, σημείωσε ότι «Αν μιλήσω

με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει». Όπως τονίζει ο σεισμολόγος «Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει, θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει».

«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι βρισκόμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία», είπε επίσης στο Live News. «Συνεχίζεται αυτή η σεισμική ακολουθία με τα ίδια χαρακτηριστικά καθώς από τα 3,5 ρίχτερ φτάσαμε στα 5 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι αν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο», τόνισε. «Ενδεχομένως τα 5 ρίχτερ να είναι ο κύριος σεισμός και θα το ξέρουμε σε δυο 24ωρα», τόνισε ακόμα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Θεωρώ ότι θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη των σεισμών», είπε και υπογράμμισε ότι αύριο θα είναι έτοιμος με βάση τα σενάρια για τα μεγέθη να περιγράψει τις επιπτώσεις.

«Υπάρχει η περίπτωση σε μεγάλους σεισμούς, όταν κάποιος σεισμός είναι υποθαλάσσιος, να προκληθεί τσουνάμι εφόσον όμως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά επομένως υπό προϋποθέσεις», εξήγησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη. Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι: «Υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία είναι και τα δύο ανοιχτά. Το ένα σενάριο είναι να συνεχίσουμε σε σταθερούς ρυθμούς με τα ίδια περίπου μεγέθη, χωρίς να αλλάξει η φυσιογνωμία αυτής της ακολουθίας και αφού διαρκέσει κάποιο διάστημα να αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Τότε θα μιλάμε για ένα σμήνος σεισμών. Το δυσμενέστερο σενάριο είναι να έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμό». Προσθέτοντας, στη συνέχεια, ότι «Κάποια ακραία σενάρια που έχουν ακουστεί για πολύ-πολύ μεγάλους σεισμούς τα θεωρώ αβάσιμα».

Ερωτηθείς αν λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μπορούν να ενεργοποιηθούν γειτονικά ρήγματα απάντησε: «Με την σημερινή δραστηριότητα όχι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως σε κάποια κοντινά ρήγματα αν υπήρχε κάποιος ισχυρός σεισμός». Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τσουνάμι τόνισε πως: «Υπάρχει η περίπτωση σε μεγάλους σεισμούς, όταν κάποιος σεισμός είναι υποθαλάσσιος, να προκληθεί τσουνάμι εφόσον όμως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά επομένως υπό προϋποθέσεις. Έχουμε δει πάρα πολλούς σεισμούς στον ελληνικό χώρο υποθαλάσσιους, ίσως και η συντριπτική πλειοψηφία, οι οποίοι δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα».

Ο νέος αυτός σεισμός είναι από τους ισχυρούς σεισμούς που έχει γίνει στην ευρύτερη περιοχή τις τελευτές ημέρες και είχε επίκεντρο ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό.  Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα και το επίκεντρο είναι στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί τουλάχιστον άλλοι πέντε σεισμοί που ξεπερνούσαν τα 4 Ρίχτερ από τις 10:15 το πρωί της Τρίτης (4.2.2025) μέχρι τις 11:09 με το μεγαλύτερο να αγγίζει τα 4,6 Ρίχτερ. Στις 12:35 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 4,1 Ρίχτερ. Εν τω μεταξύ, με κάθε τρόπο οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν από το νησί της Σαντορίνης, που τα τελευταία 24ωρα σείεται από μπαράζ σεισμών με μεγέθη που πλησιάζουν επικίνδυνα τα 5 Ρίχτερ.  Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει στη Σαντορίνη, ενώ οι σεισμοί που πλησιάζουν τα 5 Ρίχτερ πυκνώνουν, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους, τους επιστήμονες και τις Αρχές.

Νέος σεισμός άνω των 4,5 Ρίχτερ, σχεδόν στην ίδια περιοχή που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα (4/2), ταρακούνησε πριν από λίγο την Αμοργό, με τον Εγκέλαδο να συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημά του στο Νότιο Αιγαίο. 

Αυτήν τη φορά, η δόνηση ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, 20 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, σε εστιακό βάθος 13,3 χλμ., όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.