Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

La Liga: Διαστημική Μπαρτσελόνα σκόρπισε 4-0 τη Ρεάλ στη Μαδρίτη

 lewa-m
 Ακόμα και μετά από το εντυπωσιακό της ξεκίνημα, υπήρχαν αμφιβολίες για την Μπαρτσελόνα του Χάνζι Φλικ. «Ναι, αλλά δεν έχει παίξει με καμία αντίπαλο της προκοπής» ήταν η επωδός των αμφισβητιών… πριν από αυτή την εβδομάδα.

Πρώτη αντίπαλος ο κακός δαίμονας Μπάγερν Μονάχου… μπαμ, 4-1! Δεύτερη αντίπαλος η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ και μάλιστα μέσα στην έδρα της… μπαμ, 4-0 και στο +6 στην La Liga η απολαυστική ομάδα που έχει χτίσει ο Γερμανός, με ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ σε σχέση με πέρυσι.

Χωρίς Τιμπό Κουρτουά, Ροντρίγκο και τον σοβαρά τραυματία Ντάνι Καρβαχάλ, ο Κάρλο Αντσελότι επέλεξε ουσιαστικά μια διάταξη 4-4-2, με τους Τζουντ Μπέλινγκχαμ, Βινίσιους Ζούνιορ και Κιλιάν Μπαπέ να έχουν άδεια για να κινούνται ελεύθερα στην επίθεση.

Στο πρώτο του «Clasico», ο Φλικ επανέλαβε την ενδεκάδα του θριάμβου επί της Μπάγερν Μονάχου στο Champions League, διατηρώντας ως βασικό στην μεσαία γραμμή τον Φερμίν Λόπεθ, έχοντας βεβαίως στον πάγκο τον Ντάνι Όλμο, όπως και ο «Καρλέτο» αντίστοιχα τον Λούκα Μόντριτς.

Ισορροπημένο το πρώτο ημίχρονο, με την Ρεάλ να ψάχνει να αιφνιδιάσει πρωτίστως με αντεπιθέσεις και την Μπάρτσα να καταφέρνει να βγάλει οκτώ (!) φορές οφσάιντ τους παίκτες της Βασίλισσας, «ακυρώνοντας» με αυτόν τον τρόπο το γκολ του Μπαπέ στο 31’, το οποίο πάντως.. πρόλαβε να πανηγυρίσει ο Γάλλος σούπερ σταρ προτού τον προσγειώσει (ορθά) ο VAR.

Ο πολύ δραστήριος στο πρώτο του ντέρμπι Μπαπέ άγγιξε το (κανονικό) γκολ στο 12’, όταν προσπάθησε να πλασάρει από μακριά τον εκτός θέσης Ινιάκι Πένια ύστερα από λάθος του τερματοφύλακα και του Πάου Κουμπαρσί, με τον Λαμίν Γιαμάλ να χάνει αμέσως μετά σπουδαία ευκαιρία σε τετ – α – τετ με τον Αντρέι Λούνιν.

Σουτ ψηλά άουτ από τον Ραφίνια στο 21’ και, αμέσως μετά, η πιο μεγάλη ευκαιρία του πρώτου μέρους, με τον Βινίσιους Ζούνιορ να «χορεύει» Ζιλ Κουντέ και Κουμπαρσί, αλλά να πλασάρει άουτ από πολύ καλή θέση.

Το φινάλε του πρώτου μέρους βρήκε την Μπάρτσα με περισσότερη κατοχή της μπάλας (58,4%-41,6%) και τελικές (6-1), μεταξύ των οποίων ένα δυνατό σουτ του Πέδρι που έβγαλε δύσκολα ο Λούνιν, αλλά την Ρεάλ να δίνει μεγαλύτερη αίσθηση κινδύνου όταν πλησίαζε με αξιώσεις την καταλανική εστία και δεν έπεφτε στην παγίδα του οφσάιντ.

Μετά την ανάπαυλα, ο Φλικ έβαλε τον Φρένκι Ντε Γιονγκ αντί του Φερμίν αναζητώντας ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο της μπάλας, ο οποίος ήρθε για τους Μπλαουγκράνα, αλλά συνοδευόμενος με δύο γκολ!

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος θυμίζει «εποχές Μπάγερν» με τον Φλικ στον πάγκο, άνοιξε το σκορ στο 54’, όταν ο Μαρκ Κασαδό (άλλη μια ανακάλυψη του Φλικ) με καταπληκτική κάθετη πάσα τον βρήκε μόνο του, με τον Φερλάν Μεντί να σπάει το οφσάιντ και τον Πολωνό να νικάει τον Λούνιν με άψογο πλασέ για το 0-1.

Προτού καλά προλάβουν να συνέλθουν η Ρεάλ και το «Μπερναμπέου», ο «Λέβα» χτύπησε ξανά (56’), αυτή την φορά με κεφαλιά εντελώς μόνος του μέσα από την περιοχή, ύστερα από φανταστική σέντρα του Αλεχάντρο Μπάλντε από τα αριστερά.

Ο Πολωνός επιθετικός, σε ηλικία 36 ετών και 66 ημερών, έγινε ο τρίτος γηραιότερος που σημειώνει νταμπλ τερμάτων σε «Clasico», πίσω από τους θρυλικούς Αλφρέδο Ντι Στέφανο (36 ετών και 88 ημερών) και Φέρεντς Πούσκας (36 ετών και 257 ημερών), αμφότεροι της Ρεάλ.

Ο Αντσελότι έπρεπε να αλλάξει κάτι και έριξε στο ματς τον Λούκα Μόντριτς, ο οποίος σε ηλικία 39 ετών και 47 ημερών ξεπέρασε τον Ντάνι Άλβες (38 ετών και 318 ημερών) και έγινε ο γηραιότερος στην ιστορία των «Clasico».

Η Ρεάλ ήξερε πως μόνο αν κάνει run ad gun το ματς θα είχε κάποια πιθανότητα, με τον Μπαπέ να έχει τις καλύτερες ευκαιρίες, με τις προσπάθειές του να σταματάει πάνω στον Ινιάκι Πένια, ο οποίος κέρδισε πολλούς πόντους στην «μάχη» του με τον Βόιτσεχ Στσέσνι για την θέση του βασικού.

Η Μπάρτσα απάντησε με δύο ευκαιρίες του Λεβαντόφσκι, η μια απίστευτη ύστερα από πάσα του Ραφίνια, αφού μόνος του προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Και όμως, χάνονται και αυτά τα γκολ.

Η Ρεάλ έψαχνε απεγνωσμένα το γκολ που θα την έβαζε ξανά στο ματς, αλλά άφηνε πολλά κενά πίσω. Και η Μπάρτσα, με τον Ντάνι Όλμο πλέον στο γήπεδο, άρχισε να «κεντάει» και έφτασε στο τρίτο γκολ – σφραγίδα θριάμβου μέσα στην Μαδρίτη.

Ο Ραφίνια, μετά το μεσοβδόμαδο χατ – τρικ, βρήκε τον Γιαμάλ μέσα στην περιοχή και το παιδί – θαύμα της Μπάρτσα και της Εθνικής Ισπανίας, με άπιαστο σουτ με το «κακό» του πόδι, το δεξί, έβαλε το κερασάκι για τους Μπλαουγκράνα στο «Clasico» (77’).

Και, βεβαίως, σε ηλικία 17 ετών και 105 ημερών, έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των «Clasico», ξεπερνώντας τον Ανσού Φάτι (17 ετών και 359 ημερών), ο οποίος είχε σκοράρει σε εντός έδρας ήττα με 3-1, στην διάρκεια της πανδημίας.

Η τωρινή Μπαρτσελόνα, όμως, δεν έχει καμία σχέση με εκείνη και το επιβεβαίωσε φτάνοντας και σε τέταρτο γκολ μετά από μπαλιά του… Ίνιγκο Μαρτίνεθ (!) και απίθανη λόμπα του Ραφίνια προ του Λούνιν (84’).

Όπως και προ διετίας με τον Τσάβι, η Μπάρτσα θριάμβευε με 4-0 στο «Μπερναμπέου», αλλά αφήνοντας πολύ περισσότερες υποσχέσεις με το παιχνίδι της, κόντρα σε μια Ρεάλ που έχασε άλλη μια ευκαιρία για το γκολ της… τιμής πλέον με τον Εμπαπέ, ο οποίος θα κάνει καιρό να ξεχάσει το πρώτο «Clasico» της καριέρας του.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Λούνιν – Λούκας Βάθκεθ, Έντερ Μιλιτάο, Ρούντιγκερ, Μεντί (86’ Φραν Γκαρθία) – Μπέλινγκχαμ, Βαλβέρδε, Τσουαμενί (63’ Μόντριτς), Καμαβινγκά (77’ Μπραΐμ Ντίαθ) – Εμπαπέ, Βινίσιους Ζούνιορ.

Μπαρτσελόνα (Χάνζι Φλικ): Ινιάκι Πένια – Κουντέ, Κουμπαρσί, Ίνιγκο Μαρτίνεθ, Μπάλντε -Κασαδό (65’ Ντάνι Όλμο), Πέδρι (87’ Γκάβι) – Γιαμάλ, Φερμίν Λόπεθ (46’ Ντε Γιονγκ), Ραφίνια – Λεβαντόφσκι.