Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

10ος Δρόμος Αθανάτων: Τρέχουν 142 χλμ. για τον ελληνισμό και τα 50 χρόνια της Τουρκικής εισβολής και κατοχής

10ος Δρόμος Αθανάτων: Τρέχουν 142 χλμ. για τον ελληνισμό και τα 50 χρόνια της Τουρκικής εισβολής και κατοχής 

 10ος Δρόμος Αθανάτων: Τρέχουν 142 χλμ. για τον ελληνισμό και τα 50 χρόνια της Τουρκικής εισβολής και κατοχής 

Αφιερωμένος στον απανταχού ελληνισμό και στα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο είναι ο επετειακός 10ος Δρόμος Αθανάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Πρόκειται για έναν, επίμονο, απαιτητικό και αρκετά δύσκολο αγώνα περίπου 142 χλμ.

Ο αγώνας υπεραπόστασης ξεκίνησε από την Τρίπολη και θα ολοκληρωθεί στην Καλαμάτα, αφού περάσει από

Σπάρτη και Μυστρά.

Η διανυόμενη απόσταση συνδέει τέσσερα σπουδαία αγάλματα, τέσσερις μοναδικές προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας, με παγκόσμια εμβέλεια και οικουμενική επιρροή. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (Τρίπολη), τον βασιλιά Λεωνίδα (Σπάρτη), τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (Μυστρά) και Παπαφλέσσα (Καλαμάτα).

Τέσσερις προσωπικότητες με ξεχωριστές αξίες και ιδανικά, που τα υπηρέτησαν μέχρι τέλους, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς λείανση των ”γωνιών”.

Συμμετέχουν πάνω από 200 δρομείς, από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία. Ανάμεσά τους είναι και ο Αρκάς Παναγιώτης Αγγελόπουλος (εκ των ιδιοκτητών – μεγαλομετόχων της ΚΑΕ Ολυμπιακός), ο οποίος συνηθίζει να τρέχει σε αγώνες μεγάλων και πολύ μεγάλων αποστάσεων. Ο Διεθνής Σύνδεσμος Αγώνων Υπεραπόστασης “Οι Αθάνατοι” και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την ευγενική συμμετοχή των Σπαρτιατών Δρομέων και του ΣΔΥ Μεσσηνίας και με την συμμετοχή των δήμων Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Σπάρτης και Καλαμάτας, προκήρυξαν τον αγώνα. 

Την εκκίνηση έδωσε ο αντιδήμαρχος Τρίπολης, Γιώργος Λαγός, κάτω απ’ το άγαλμα του Θ. Κολοκοτρώνη, στην Τρίπολη.

Η διαδρομή εκτείνεται σχεδόν στο σύνολό της πάνω στον Ταΰγετο και ειδικά το τμήμα Τρίπολη – Σπάρτη, παράλληλα με την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου και μέσα από χωριά που είναι στη βόρεια πλευρά του.

Ο τερματισμός θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στο άγαλμα της Νίκης. την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024. Θα ακολουθήσουν η τελετή λήξης και οι απονομές.