Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας

 Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας 

Σε εξέλιξη είναι στην Καλαμάτα δράση για την κυκλική οικονομία στο πλαίσιο του έργου Life – Ip Cei – Greece.

Διοργανώνεται απ’ το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το δήμο της Καλαμάτας, τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Στόχος είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας για την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η

Πελοπόννησος μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η γεωγραφική μας θέση, η ισχυρή αγροτική και τουριστική οικονομία και η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πλήρως τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, η μεταποίηση και ο τουρισμός. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο περιορίζει τη δημιουργία αποβλήτων, αλλά μετατρέπει τα απόβλητα σε πολύτιμους πόρους, με άμεση θετική επίδραση στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην κυκλική οικονομία.

Το μνημόνιο αυτό, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες και τους επαγγελματίες να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.

Στις δράσεις της Καλαμάτας, συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι από δήμους, επιχειρήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, οι οποίοι αντάλλαξαν γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για την κυκλική οικονομία.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, αναλύθηκαν σύγχρονες λύσεις διαχείρισης αποβλήτων και προωθήθηκαν νέες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην Πελοπόννησο και ευρύτερα.