Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Έπος της Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ Αγγλία-Ελλάδα 1-2: Τζορτζ, οι φίλοι σου «τρέλαναν» την Ευρώπη!

Αγγλία-Ελλάδα 1-2: Τζορτζ, οι φίλοι σου «τρέλαναν» την Ευρώπη! 

Τι να πει κανείς γι’ αυτό που έκανε η Ελλάδα, γι αυτό που έκαναν τα παιδιά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο Γουέμπλεϊ. Νίκησαν με σκορ 2-1 την Αγγλία σε ένα ματς που όλα ήταν εις βάρος τους. Λίγες ώρες πριν το παιχνίδι ο Τζορτζ Μπάλντοκ είχε φύγει από τη ζωή. Το μοντέρνο ποδόσφαιρο επέβαλλε σε αυτά τα παιδιά να παίξουν κόντρα στην Αγγλία και αυτοί το έκαναν και κατέθεσαν και την ψυχή τους στον αγωνιστικό χώρο. Μέχρι να μπουν στο γήπεδο έκλαιγαν για τον χαμό του φίλου τους. Κι όμως γι’ αυτόν που τους κοιτούσε από ψηλά τα έδωσαν όλα και έκαναν ένα επικό διπλό. Έκαναν την Ελλάδα να χαμογελάσει ξανά. Έκαναν τον κόσμο να χαρεί, αφού είχε παγώσει από το βράδυ της Τετάρτης. Η Ελλάδας έγραψε Ιστορία στο Γουέμπλεϊ με μία επική εμφάνιση. 

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο παιχνίδι της Ελλάδας με την Αγγλία κλήθηκε να αντιμετωπίσει και την απουσία της τελευταίας στιγμής, αφού ο Κώστας Τσιμίκας έμεινε στο ξενοδοχείο λόγω ίωσης. Έτσι τη θέση του πήρε ο Γιαννούλης και στα χαφ έπαιξαν οι Σιώπης, Κουρμπέλη, ενώ πίσω από τον Παυλίδη οι Μασούρας, Μπακασέτας, Τζόλης. Από την πλευρά του ο Λι Κάρσλεϊ παρέταξε την ομάδα του με Σάκα, Πάλμερ, Φόντεν και Μπέλιγκχαμ στην επίθεση. Το παιχνίδι ξεκίνησε με έναν γρήγορο ρυθμό και με την Αγγλία στο 3’ να κάνει αισθητή την παρουσία της με τον Μπέλιγκχαμ, ενώ στο 5’ «απάντησε» η Ελλάδα απάντησε με τον Παυλίδη. Στο 10’ η Ελλάδα έχασε μυθική ευκαιρία με τον Μπακασέτα να πλασάρει σε κενή εστία, αλλά ο Κόλγουιλ έδιωξε λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Η Ελλάδα έπαιζε με τις γραμμές να είναι πολύ κοντά και να ασκεί τρομερή πίεση στην άμυνα της Αγγλίας. Η Εθνική μας ομάδα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των Άγγλων και τους ανάγκαζε σε εύκολα λάθη στο δικό της μισό του γηπέδου. Στο 21’ χάθηκε μεγάλη ευκαιρία με τον Μπακασέτα και στο 22’ ήταν η σειρά των Άγγλων με τον Πάλμερ. Η παρουσία της Ελλάδας, ωστόσο παρέμενε πολύ πειστική προσπαθώντας να παίξει ποδόσφαιρο και να πάρει το ματς. Οι διεθνείς μας κατέθεταν και τη ψυχή τους στο γήπεδο και είχαν βάλει πολύ δύσκολα στους Άγγλους με το 0-0 να παραμένει μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους.

Το δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο ξεκίνησε ιδανικά για την Εθνική μας ομάδα, αφού ο Κουλιεράκης στο 49’ έκανε ωραία ατομική ενέργεια «έσπασε» τη μπάλα στον Παυλίδη, ο οποίος ντρίμπλαρε τους αντιπάλους του μέσα στην περιοχή και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-1. Στο 54’ η Ελλάδα έχασε νέα ευκαιρία με τον Κουλιεράκη και οι Άγγλοι έδειχναν να τα έχουν χάσει. Οι γηπεδούχοι είχαν εκνευριστεί, ενώ η Εθνική μας ομάδα λειτουργούσε άψογα διατηρώντας τη ψυχραιμία της. Στο 59’ ο Μασούρας σκόραρε, αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ και οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς έκαναν τα πάντα για να πάρουν τη νίκη. Η Αγγλία μπορεί να είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά στην ουσία δεν απειλούσε την εθνική μας που ήταν εξαιρετικά στημένη και στο 83’ βρήκε κι άλλο γκολ με τον Παυλίδη, αλλά και αυτό ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Τα «λιοντάρια» που έδειχναν να τα έχουν χάσει κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 87’ με τον Μπέλιγκχαμ, αλλά τα παιδιά του Γιοβάνοβιτς δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Βρήκαν φάσεις και με τον Τζόλη και με τον Πέλκα, αλλά βρήκαν και δεύτερο γκολ με τον Παυλίδη. Στο 90’+4’ με σουτ μέσα από την περιοχή ο Παυλίδης έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο έπος με την Ελλάδα να φεύγει νικήτρια από το Γουέμπλεϊ.

Διαιτητής: Κολόμπο (Ιταλία)

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ – Αλεξάντερ-Άρνολμτ, Στόουνς, Κάλγουιλ, Λιούις – Ράις, Πάλμερ – Φόντεν (72’ Σολάνκεν) – Σάκα (52’ Μαντουέκε), Γκόρντον (60’ Γουότκινς), Μπέλιγχαμ

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος –Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Γιαννούλης – Σιώπης (65’ Ζαφείρης), Κουρμπέλης (74’ Μάνταλος) – Μασούρας (65’ Πέλκας), Μπακασέτας (85’ Βιαγιαννίδης), Τζόλης (85’ Κωνσταντέλιας) – Παυλίδης.

Η γαλανόλευκη έχει το απόλυτο με 9 βαθμούς μετά από τρεις αγωνιστικές και έχει βάσιμες ελπίδες ανόδου στην πρώτη κατηγορία του Nations League.

Τα αποτελέσματα:

1η αγωνιστική
Ιρλανδία-Αγγλία 0-2
Ελλάδα-Φινλανδία 3-0

2η αγωνιστική
Αγγλία-Φινλανδία 2-0
Ιρλανδία-Ελλάδα 0-2

3η αγωνιστική
Αγγλία-Ελλάδα 1-2
Φινλανδία-Ιρλανδία 1-2

Η βαθμολογία

Ελλάδα 9 7-1
Αγγλία 6 5-2
Ιρλανδία 3 2-5
Φινλανδία 0 1-7

Επόμενα παιχνίδια

4η αγωνιστική (13/10)
Ελλάδα-Ιρλανδία
Φινλανδία-Αγγλία

5η αγωνιστική (14/11)
Ελλάδα-Αγγλία
Ιρλανδία-Φινλανδία

6η αγωνιστική (17/11)
Αγγλία-Ιρλανδία
Φινλανδία-Ελλάδα