Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Δερβένι Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Καίγονται σπίτια. -Συνεχόμενα μηνύματα απο το 112

 Μαίνεται η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες 

Συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενίου. Οι αρχές, μέσω του 112, έχουν στείλει επανειλημμένα προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους για την προστασία τους και την απομάκρυνση από τις επικίνδυνες περιοχές.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Τάσο Γκιολή  «είναι μια σοβαρή κατάσταση, δύσκολη η νύχτα που μας περιμένει». «Οι άνεμοι είναι το ίδιο δυνατοί με το πρωί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιολή, «η φωτιά, θέτει σε κίνδυνο, τόσο τις περιουσίες, όσο και το φυσικό περιβάλλον, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι εδώ και επιχειρούν συνεχώς για την κατάσβεσή της». «Παράλληλα», συνεχίζει, «οι κάτοικοι των κοινοτήτων, αλλά και οι εθελοντές δίνουν και αυτοί τη δική τους μάχη μαζί με τους πυροσβέστες». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης λέει ότι «ζητούμε από τους κατοίκους να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες των αρχών και να παραμένουν σε ασφαλή μέρη». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο,  το πύρινο μέτωπο να ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα!

Επιχειρούν 289 πυροσβέστες με 9 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα. Από αέρος νωρίτερα, 24 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα:

• 14 αεροσκάφη.

• 10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.

Συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και 2 μηχανήματα έργου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Ροζενών, η οποία στην αρχή δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή δυσχέρανε το έργο της κατάσβεσης, ενώ υπάρχουν πυκνοί καπνοί που εμποδίζουν την ορατότητα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εστάλησαν τρία μηνύματα μέσω του 112, με τα δύο να αφορούν την εκκένωση των οικισμών Πύργος και Ελληνικό.  Στο Ελληνικό καίγονται σπίτια

Μπορεί να είναι εικόνα φωτιά

Στην Τ.Κ Πύργου, η φωτιά πέρασε περιμετρικά χωρίς να εισέλθει στο χωριό, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν να το διατηρήσουν αλώβητο. Στην περιοχή Ροζενά, οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Από χθες, η περιοχή βρισκόταν σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω των ισχυρών ανέμων, που δυσχέραναν την κατάσταση. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, φθάνοντας τους 235 πυροσβέστες, έχουν αναπτυχθεί στις χαράδρες και το βουνό. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση της υγρασίας, η φωτιά θα περιοριστεί, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ελέγχου.

Προβλήματα αντιμετώπισαν και τα εναέρια μέσα, καθώς ο έντονος κυματισμός στον Κορινθιακό κόλπο εμπόδιζε τη λήψη νερού, αναγκάζοντάς τα να απομακρυνθούν για ανεφοδιασμό. 

 

Το δύσβατο έδαφος επιβαρύνει επιπλέον την επιχείρηση κατάσβεσης. Κατά την διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη ζημιές, καθώς κάηκε η καμπίνα του, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να το εγκαταλείψουν εγκαίρως, χωρίς να κινδυνεύσουν.

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύσβατη περιοχή εντός δασικής έκτασης με πυκνή βλάστηση. Οι ριπές των ανέμων στην περιοχή έφρασαν τα 7 και σε κάποιες περιπτώσεις τα 8 μποφόρ.

Νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε διυπουργική- συντονιστική σύσκεψη.

Συνεχόμενα μηνύματα απο το 112

Συγκεκριμένα, στις 17:25 εστάλη μήνυμα στους πολίτες των Ροζενών να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Λίγο αργότερα, στις 17:26, οι κάτοικοι στον Πύργο Κορινθίας ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν προς την περιοχή Ζάχολη.

Στις 17:45, ένα ακόμα μήνυμα στάλθηκε στους πολίτες του Ελληνικού Κορινθίας, καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τα Κάτω Πιτσά.

Στις 21.00 ώρα το βράδυ εστάλη νέο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής με το οποίο ζητείται η εκκένωση του χωριού Μεντουργιάνικα προς Δερβένι, ενω σε εγρήγορση πρέπει να βρίσκονται οι κάτοικοι στα χωριά Ελληνικό και Άνω Λουτρό.

Ακολούθησε μήνυμα του 112 στις 22.15 ώρα προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιθέα (Στουπαίικα) Κορινθίας απομακρυνθούν προς Λυκοποριά.

 

Όσοι έχουν υδροφόρα οχήματα και μπορούν να βοηθήσουν να μετακινηθούν όλοι προς τα χωριά της Ευρωστίνης Ελληνικό και Καλλιθέα.
Η νύχτα θα είναι δύσκολη.
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα! ΟΛΟΙ μαζί απέναντι στο τέρας!
Λόγω του κινδύνου παρακαλείστε όλοι να τηρείτε τις οδηγίες της πυροσβεστικής! Ο Θεός δίπλα σε αυτούς που επιχειρούν.